January 24, 2020

HOUSE

Ako ste potpuno novi na blogu i već počeli da čitate ovu stranu, predlažem vam da zastanete. Potrebno je da najpre posetite stranu POČETNA, a posle nje UVOD – obe su sa leve strane ispod slike. Tamo ćete naći neke korisne informacije u vezi bloga koje biste trebali da znate, kao i neke moje predloge o tome kako da pristupite ovom blogu.
Blog je napravljen kao “muzička knjiga” koja se čita kao i svaka druga knjiga – po određenom redosledu. Pošto, naravno, knjigu ne čitate od sredine ili kraja, nego od početka, počnite sa opštim i uvodnim informacijama (POČETNA pa UVOD), koje će zatim dalje usmeriti vaše čitanje, slušanje i gledanje.

Iako je opšte poznata stvar da House kao muzički pravac pripada Electro zvuku, odrediti šta to konkretno znači nije ni blizu tako jednostavna stvar. Jer, Electro je jedan jako moćan generator najrazličitijih zvuka, koji mogu da se pokrenu u bilo kom pravcu u deliću sekunde. Mogu da stvore razne mešavine i fuzije u kojima Electro čak iako ne dominira može da ostvari izuzetan uticaj.
Zbog sve te konfuzije i proizvoljnog tumačenja, neko će, recimo, da nazove Hause zvukom i ono što neko drugi posmatra kao potpuno drugačiji muzički stil, na primer: Disco, Dance, Funk, Acid Jazz, itd.
Ovde na blogu je House zvuk predstavljen sa svoje tri grupe od kojih svaka na nešto drugačiji način “savija” Electro zvuk. To su grupe: HouseMix, HouseDance i HouseDeep.

Videli smo iz prethodnih muzičkih grupa koliko je muzika, u opštem smislu, jedna mešavina raznih zvukova. Koliko u sebi nosi mnoge uticaje koji su je tokom vremena gurali na različite strane, terajući je da se oblikuje u posebne muzičke izraze. Videli smo kako su Rock i R&B postepeno nastali iz Blues-a onda kada im je došlo vreme. Isto tako se i House pojavio – onda kada su se tokom muzičke evolucije stvorili uslovi za to. Moglo bi se reći da je House “mlađi brat” Rocka, Funky-ja i Disco-a. Jer, isti su im “roditelji” – “rodbina”. Rock je bio buntovni dečko koji se ugledao na čvršći zvuk koji je dolazio od električnog Bluesa i Funka. Funky je bio mekši od Funk-a i sofisticiraniji od Disco-a. House je najmanje pokupio od svog Rock rođaka. Manje je bio opsednut idejom da menja svet i “deli lekcije”. To je više dečko koje voli da se zabavi i uživa u onome što život pruža. Umesto da “gura prst u oko” svima oko sebe House se direktno ugledao na svog Funky “ujaka”, koji je voleo da igra i da se prepušta lagodnom životu više od bilo čega drugog.
House je u velikoj meri zadržao Funky, Disco i R&B ritam, ali ga je izmenio tako što ga je propustio kroz elektronske uređaje za modelovanje zvuka. Nastali su posebni muzički pravci koji su se u većoj meri nego ikada do tada oslanjali na sintetički zvuk koji ne dolazi od samih klasičnih instrumenata nego iz novih muzičkih “mašina”. Tako su nastali Tehno, Trance, Progressive i svi slični elektronski pravci.
Nova tehnologija je ušla u zvuk ali je nešto ostalo isto. Prirodna potreba ljudskog bića da pokaže pokret se zadržala i u novoj muzici koja je nastala. Jer, House je muzika pokreta. To je muzika koja se igra osim toga što se sluša. Ako ti House ne pruža priliku da igraš onda to nije House. Dobar House te osvaja tako što te tera da pokažeš svoje “boje” kroz govor tela.
Igra te razdrmava, otvara. Rastapa sa tebe “zaštitni sloj” koji se postepeno stvara kako se boriš za opstanak sa svakodnevnim problemima u surovom svetu koji te okružuje. Osećajnost kroz igru ti donosi dublji doživljaj života i ukupnog zadovoljstva.
Zato je Hous sexy. Računa na tvoje srce a ne na tvoju glavu. Tera te da izađeš iz svoje kože i rušiš barijere koje stvaraju društvene dogme i lažni moral.
Dok se Rock obračunava sa društvenim predrasudama “na silu”, House muzika igre i pokreta to čini tako što zavodi. Tako što te zove da se prepustiš i zaboraviš na to ko si i šta si. Mami te da otvoriš sva svoja čula i uživaš u magičnom trenutku koji se stvorio.
Za mene je House mešavina novih elektronskih ritmova koji u sebi imaju Funky
 osnovu. To je ime koje u sebe uključuje istovremeno i Dance i Techno i Trance, Acid Jazz, itd. Pitanje je samo čega ima nešto više ili nešto manje. House je na blogu predstavljen kao reka koja u sebe prima sve srodne pritoke koje se ulivaju u nju. Ipak, biće nekih “mezimaca”. Najviše Densa a najmanje Tehna i suvog elektronskog zvuka.
Elektronski zvuk “sa dušom” će dobiti svoju posebnu grupu koja je na redu odmah posle House-a. Do tada ćemo uživati u zvuku u kome je elektronika samo dekor koji i ne primećuješ jer te osvaja nešto mnogo dublje od toga – pokret.
I za ovu muzičku grupu važi isto što i za prethodne: potpuno je lična. Ne dodvorava se trendovima. Ne pokušava da vas pridobije na “robnu marku”. Videćete da, najverovatnije, za većinu ovih stvari nikada niste čuli – čak iako sebe smatrate velikim House fanom. Ipak, biće tu i par hitića, ne zato da “poprave raspoloženje” nego jednostavno zato što mi se veoma sviđaju. I ovde kao i kod Rocka početna lista neće biti vrlo duga jer se radi “o večitima” – o listi veoma probranih stvari koje kod mene ne zastarevaju. Naprotiv, sa vremenom i slušanjem me još više dodiruju.
Za razliku od muzike koja je bila do sada, ova muzička grupa će vam pružiti priliku da se povremeno malo “odmorite” od mojih reči koje idu kao dodatak pesmama. Jer, većina stvari ima samo po par rečenica svog osnovnog texta, tako da zbog toga neće ni biti mnogo materijala za pisanje o tome “šta je pisac hteo da kaže”.
Isto tako, u ovoj muzici glasovi veoma često ne igraju neku bitnu ulogu nego su jednostavno uliveni u ukupni ritam koji je jedino ono na šta se ozbiljno računa. Tako da ni glasovi a često ni pojedinačni instrumenti uglavnom neće biti tema za reči i komentar. House muzika je više da se sluša i igra a manje da se kroz nju šalju poruke preko texta.

HOUSE MIX

Mix i to odmah na startu? Ima li logike? Pa, ima neke. Iako, moglo je i drugačije i ne bi bilo neke štete. Ali, krenulo se od Mixa jer…? Hajde, da ostavimo to za kasnije. Da unesemo malo misterije u čitavu priču. Tamo kada budemo na, otprilike, pola puta, će ti biti jasno, zašto?
HouseMix, kako mu i ime kaže nešto treba da umixa. Da pomeša. Da spoji. Njegova uloga ovde je da okupi grupu stvari koja je ritmički, zvučno ili po atmosferi nešto drugačija od standardnog House zvuka.
Ili, ako uopšte nije drugačija, po, recimo, atmosferi ili ritmu onda ima neku, sebi svojstvenu dinamiku zbog koje bi u nekoj drugoj House grupi vidljivo štrčala. Najpre zato što je mekša ili sporija od standardnih stvari. Jeste House, ali je nekako specifičan po svojoj boji.
Pošto se takvih stvari nakupilo, bilo je prirodno da ih stavim pod jedan kišobran. Da formiram grupu u koju će i drugi slični noviteti moći da nađu svoje mesto bez da smetaju HouseDance i HouseDeep grupama.

Prva stvar dolazi kao poručena za ono o čemu je već bilo reči – o pokretu. Jer, ova stvar pokret ima ne samo u svom ritmu nego i u svom naslovu “Move Like This”. Ova House stvar, jednostavno, mora da ti pokaže koji je to pokret koji treba da naučiš.
Ne, neće te zbunjivati nikakvim textom. Neće da ti skreće pažnju sa igre i pokreta. Sve što ima da ti kaže što se tiče reči je: “Got Me Goin’, Move Like This”, u prevodu: “Pokreće me (pali me) ovakav pokret”. To je ukupan text pesme. Samo onoliko reči koliko je potrebno da bi obratila pažnju na taj pokret koji pesma pokušava da te nauči. A ako kojim slučajem nisi ukapirala iz prve, onda će ti glas ponoviti “gradivo” sa: Got me, got me, got me, got me, got me, got me… ili sa like this, like this, like this...
A ako ni to nije dovoljno, onda će se muzika sasvim utišati i čulo sluha će na neko vreme pozajmiti svoju pažnju čulu vida, da bi sav tvoj fokus ostao nepodeljen i usmeren samo na sliku – na pokret koji se dešava pred tvojim očima.
Naravno, taj pokret ćeš morati da osetiš u sebi – da ga pronađeš u svojoj mašti – jer video radnja nikada nije pravljena za ovu stvar. Ali, tu su dve denserice u tako jakoj rezoluciji slike da se oštrina neće smanjiti i ako ih staviš preko celog ekrana. To će ti možda pomoći da bolje zamisliš taj pokret koji “pali”.
Ako ti čak ni to nije dovoljno, priskočiće ti u pomoć saxofon koji će ti svojim jezikom ponavljati neprekidno jedan isti ton da bi ti pokazao koliko je to samo jednostavan pokret. To će tako fantastično da radi da ćeš htela ne htela morati da staneš na noge i zaigraš. A šta reći kada se jednom “napaljenom” saxy priključi još jedan, pa posle toga još i električni klavir – sinthysajzeri. Ludilo!!!
Zato, odvrni ovu stvar na max, stavi na uši svoje “House slušalice” i uroni u čudesan svet zvuka i pokreta. Shvatićeš da pokret koji treba da naučiš je, u stvari, tvoj pokret. Tvoj lični telesni “potpis” koji treba da pokažeš drugima.
(NYC Live & Direct – Move Like This)


Sada je na redu jedan senzualni House dance. Ritam koji iako uglavnom ima svoju uobičajenu prepoznatljivu dens vibraciju, tu i tamo, povremeno usporava tempo i gasi ga, zato da bi se posebno istakla dramatika texta. Jer, ćutanje i tišina nekada umeju više da govore od stotine reči ili zvukova. Zatim, kada je poruka prenešena, ritam ponovo dobija na snazi i ulazi u svoju novu dens fazu.
Čitava stvar je, dakle, meka, osećajna. Kao i glas koji kao da je stvoren samo zato da bi otpevao ovu stvar i za ništa drugo. Ako budete pažljivi čućete i zvuke violine.
Sve to je tako lepo uklopljeno da ćeš odmah osetiti kako te hvata jedno fino sentimentalno raspoloženje uz koje čak možeš da igraš. Ali, tvoja igra će ovde izgubiti onu uobičajenu oštrinu koju traže dens stvari. Ovde imaš priliku da pokažeš prefinjenost. Da tvoj pokret tela bude mekan, opušten i sexy.
Obrati pažnju na reči. One stvaraju jedan poseban feeling u vezi ove stvari. Pomoći će ti da je doživiš na pravi način i da bolje razumeš njenu poruku. Čak i da nisi razumela ni jednu jedinu reč, pažljivim slušanjem bi ti bilo jasno da se ovde radi o jednoj velikoj ljubavnoj čežnji. Oseti tu čežnju debelu kao lednici Anktartika. Tu nemoć da se išta učini – da se išta promeni. Sve bi trebalo da bude drugačije. Ali, da li će to oboje shvatiti na pravi način?
Jer, uvek se radilo samo o njima – o njemu i njoj. Čini joj se kao da je hiljadu godina prošlo od kako je ona tu za njega. Ali, sada se nebo otvorilo za njih – za nju, perfektnu devojku, i njega, perfektnog dečka. Ako postoji savršeno vreme za njih onda je to upravo vreme koje je došlo. Došlo je vreme da se zaljube.
Njena ljubav izbija sve više i on će je osetiti ako mu ona bude u mislima. Ne može da pogreši ako joj priđe, jer ako igde postoji savršeni par onda su to oni – ona i on.
On je njen najbolji prijatelj, onaj koji uvek vidi dobro u stvarima. Ali, sada treba da “ima oči” za njih. Da shvati da se njihova ljubavna pesma sada vrti. Da shvati da konačno treba da se zaljube.
Love, Love, Love, Love
It’s always been you and me
I’ve been around for a thousand years
But it’s a perfect sky over perfect girl
A perfect boy, you should know
If there ever was a perfect time
The time is called
We should fall in love, we should fall in love
We should fall in love, if we ever gonna fall in love (2x)
Love
Erupt more gradually, gradually
You see it more while you think of me
But if you come to me we can’t go wrong
‘Cause we belong, you should know
If there ever was a perfect two
It’s me and you
We should fall in love, we should fall in love
We should fall in love, if we ever gonna fall in love
(It’s gonna happen now)
We should fall in love, if we ever gonna fall in love
You’re my best friend
You always want see the happy endings
But the perfect sky over perfect girl
A perfect boy, you should know
This is when start to play that song
This is, when we fall in love
We should fall in love, If we ever gonna fall in love
If we ever gonna fall in love
(But now), We should fall in love, we should fall in love
(But now) If we ever gonna fall in love, if we ever gonna fall in love
Yeah...
We should fall in love, we should fall in love
If we ever gonna fall in love, if we ever gonna fall in love
We should fall in love…
Love...
Love...
Love...
Love...
(L.O.V.E. feat. Malin Elino – We Should Fall In Love (Ashley Beedle Vocal Mix)


Može li nešto da te hladi i da te greje u isto vreme? Može, može, itekako. Zvuk i reč će da odrade to, svako na svoj način.
Imaš taj hladni elektronski House. Čist kao da si u apoteci. Sve tako jasno i precizno. Ali, ipak, ugodno i blago. Tačno na odstojanju. Da te ne prehladi. Da ti pruži dah svežine, ali ne tako da ti bude neprijatno i da zubi počnu da ti cvokoću.
Jer, ovi elektroni lelujaju oko tebe da bi mogla malo da iskuliraš te svoje uzavrele misli koje te obuzimaju. Tvoja mašta radi 100 na sat i ti si zagrejana za svakakve nestašluke. A ponajviše one vezane za njega.
Jer, on je moćan tip u tvom okruženju. On je taj koji tebi i vedri i oblači. Može da učini da se osetiš kao kraljica, a ima snagu i da te ponizi u sekundi.
A o čemu ti možeš, uopšte, da misliš sada dok sunce baca svoju blistavu svetlost na tebe? Šta možeš da učiniš? Ništa. Samo da se prepustiš. Da tečeš niz taj topli sunčevi zrak dok te sveži vetrić miluje po telu i ne da ti da proključaš. Iako, sve mu je to teže s obzirom na ružičaste misli koje ti se roje po glavi.
Sunce ti daje optimizam i snagu da veruješ da je došao tvoj dan. Da je kucnuo čas. Da će konačno danas da se desi.
A šta to?
Pa ti to najbolje znaš. Nemoj samo da kažeš da su sve tvoje želje u vezi njega ispunjene. Kako, kada još uvek ne znaš na čemu si? Kada se još nije desilo ono što će definitivno da stavi tačku na “i”. Jer, baš ta mala sitna tačkica je jako bitna u tvom životu. Potrebno je da se kažu reči koje treba da se kažu. A onda? Onda sa reči da se pređe na dela.
Sunce je tako dobro, tako prijatno. Prosto ne može da greši. I ti znaš da je došlo pravo vreme. Da će danas da se desi. Otišla si predaleko i sada više nema zaustavljanja. Sada možeš samo da poletiš u vis.
You’ve got a power to bring me down
Or make me feel like a queen
Your special ways kept me from trouble
When normal need it was a brand new day
………………………….
Gonna happen today
I’m getting some sunshine
Now I’ve started too far
I’m getting higher and higher…
(Maxine Hardcastle – It's Gonna Happen (Wesley Clarke Remix)


Gde smestiti ovu stvar? Teško je pronaći joj mesto koje joj pripada. Jer, potpuno je atipična što se tiče uobičajenih standarda koji važe za HouseMix zvuk. Možda bi joj najviše odgovaralo da se smesti u neki Dens u koji je umešano malo Jazza.
Ipak, ritam ima svoju vrlo snažnu House dinamiku koja ti pruža priliku da “baciš telo u pokret”, iako te glas uporno vuče na drugu stranu. Toliko je taj glas “adinamičan” da samo što ne pređe u govor. U stvari, pri kraju pevanje i bukvalno prelazi u recitaciju. Osim svega toga, tu je i momenat da je ovaj glas vrlo kvalitetan za razliku od klasičnog House-a koji često može da prođe i sa “karioka glasom”.
Jer, kada čuješ taj glas koji na momente pokazuje svoj izuzetno raskošni talenat možeš za trenutak da se u njemu izgubiš. Tvoj pokret može da se zaustavi ponesen tim hipnotičkim govorom sa kojim “ne znaš šta treba da radiš”. Možda ćeš dozvoliti tom glasu da te obuzme jer ćeš jasno osetiti da ima neke posebne gracioznosti u njemu. Kao da je sastavljen od retkih plemenitih metala.
Ali, kada te prođe prvo čuđenje u vezi sa glasom vratiće ti se želja za pokretom jer ga snažni ritam ove stvari neprekidno “uduvava”. Osetićeš bogatstvo tog igračkog zvuka. Postaćeš svesna da možeš da se prepustiš i tom glasu kao i pokretu istovremeno. Ali, pod uticajem glasa tvoj pokret će bez obzira na vrlo brzu dinamiku postati mek, prefinjen, sexy. Glas će ti pomoći da se otvoriš za svoje najistančanije osećaje i da ih pokažeš kroz igru koja opušta, koja se mazi, koja zavodi.
Osim tog glasa koji usporava, opušta, uspavljuje, netipično je i to da ima jako puno texta koji izlazi iz standardnih House šema koje vrte dve reči i ponavljaju ih do besvesti. Ovde toga nema. Ovde kao da čitaš psihološku dramu u tri čina. Filozofski text koji se “valja” bez zaustavljanja kao da mu nema kraja.
Ipak, svideće ti se sva ta nestandardnost kod ove stvari. Shvatićeš je kao umetničku slobodu koja nosi u sebi “božansku” raznolikost i kreaciju. Gde se ne robuje nikakvim standardima i gde je svaki pojedinačni izraz – kakav god da je – jedan svet za sebe. Bez obzira koliko se uklapa u standardne okvire i bez obzira koliko ima sledbenika. Ravnopravan je i isto tako vredan kao i svi ostali.
To će ti omogućiti da se još više prepustiš ovoj stvari i da u njoj nađeš različite slojeve i stepene. Neki od tih slojeva će te možda više dodirnuti nego što to čini uobičajeni House zvuk. Možda će ta alternativa lakše naći put do tvojih dubina.
U tom otvaranju prema ovoj stvari možda ćeš postati svesna da osim glasa postoji i vrlo kvalitetan instrumentalni zvuk koji je zbog glasa malo potisnut u stranu, ali je, inače, vrlo živ i raznobojan. Tako je jasan, inspirativan, virtuozan na momente. Ali, moraš da obratiš pažnju na tu suptilnu igru koji igraju instrumenti. Jer, svi oni pojedinačno imaju svoju važnu ulogu u ovoj stvari. Oni joj prave balans koji osećaš kao jedno prijatno zvučno okruženje koje omotava glas.
Ako voliš psihološke teme i ulaženje u analizu ljudskog ponašanja, onda će ti ova stvar dati dosta materijala za istraživanje. Ali, ne preporučujem ti to, jer je na blogu osnovna “terapija” zvuk a ne reč. Duboke reči i misli mogu da “pokvare” tvoju osećajnost i igru tako što prizivaju tvoj racionalni um a zatvaraju emotivne kanale.
Ali, da ostanem do kraja dosledan i ne pravim izuzetak od ove stvari – reći ću par reči i o textu. A od tebe zavisi na kom izvoru ćeš da “gasiš žeđ” – na racionalnom ili emotivnom.
Dakle, ona mu slikovito predstavlja njegove psihološke probleme koji ga blokiraju i čine nesretnim. U njenim rečima se ne vidi nikakva veza sa tim čovekom. Da li mu je devojka, žena, sestra ili psihoterapeut nije poznato. Postoji samo nabrajanje onoga što ona misli da bi trebao da promeni da bi se izvukao iz “blata” u koje je upao.
Potseća ga da je mnogo usmeren na svoje detinjstvo iako je sada i ovde – u sadašnjosti – u problemima “do guše”. Izgubiće svoju budućnost ako mnogo bude gledao “u retrovizor”.
U njemu je vrlo malo svesti o svojim problemima i zato sada nema kome da se obrati. Šta misli da uradi u vezi toga? Ne može večito da se sakriva i da beži. Da optužuje druge kako ga povređuju. Da gleda u svoje rane koje je sam sebi napravio. Ko je kriv što u njegovom životu nema dovoljno ljubavi?
Neka ne gleda u nju, jer ona ne može da mu pomogne. Tu bitku će morati sam da dobije. Moraće da veruje i da poveruje. Ako to uspe, onda je prešao već pola puta. Možda će, ipak, doći do promene u njegovom životu. Ali, prethodno mora da shvati šta želi da bude? Na koju stranu da se okrene? Mora da skrene svoj pogled unutra. Da shvati da stalno ponavlja iste greške koje mu se ponovo vraćaju. Moraće da okrene list i krene u život ispočetka. Da se uči da gleda unapred. Da se oslobodi tog umora od života jer još toliko toga o životu mora da nauči da bi se približio njegovom smislu.
Wonder why you're thinking of childhood past
When you're here in trouble so deep, you said
Wonder why you say it again
Wonder why you're thinking of childhood past
When you're here in trouble so deep, you said
You would not do that again
Instead, the future seems lost before
you even start thinkin’ of what you did
Who can you turn to now
No consciousness, but how you can deal with this
You wanna run to any place far from here
Everyone hurts you now
Who’s to blame, ain’t lovin’ as much you need
You believe and maybe your life will change
How do you see what you wanna be
Don't look at me I can't make you change
If you believe you're halfway there
Oh you can reach if you look within
You think it's wise to start up all over and then
You find you keep making the same mistakes
Blinded by your own wounds
It's time you start looking ahead
So tired of life before you've reached the meaning of it
How do you see what you wanna be
Don't look at me I can't make you change
If you believe you're halfway there
Oh you can reach if you look within
If you just believe, maybe your life will change (3x)
Maybe your life will change
Life will change, ooh
Thinking of childhood past
When you're here in trouble so deep, you said
You would not do that again
The future seems lost before
You even start looking ahaid
Who can you turn to now
You think it's wise to start all up again
You think it’s wise to start
You find you keep making the same mistakes
Blinded by your own wounds
It's time you start looking ahead, aaah
Ooh, ooh, ooh, ooh, ooh, ooh, ooh...
(Soldiers of Twilight – Believe (Original Mix)


Na redu je stvar koja ima nešto više Dens atmosfere u sebi. Manje je ozbiljna i više je okrenuta dobroj zabavi.
Tu je stabilni House tempo kao i razne varijacije koje razbijaju monotoniju i unose svežinu u zvuk. Sve to čini da ritam ove stvari postane veoma interesantan. Teško mu je odoleti bez pokreta. Prosto te zove da staneš na noge i pokreneš se.
Glasić ženski – sexy – koji verovatno pripada devojci na kojoj su mnogo bolje razvijeni neki drugi delovi tela nego što je to glas. Ali, sve to je nebitno kada je stvar napravljena da u tebi pokrene “gen” za zezanje i provod. Ritam je tu osnova na koju možeš da se osloniš a glasić je dekor u istom maniru kao što, na primer, više voliš da vidiš lepa i skladna lica i tela devojaka ili mladića na nekim mestima i posebnim situacijama kada je provod u pitanju, nego što ti je važna činjenica da oni govore više svetskih jezika ili da imaju naučne diplome.
Zato se ovaj ženski glasić po meni jako dobro uklapa u atmosferu koja zavodi – koja te otvara i opušta. Koja podsvesno pobuđuje u tebi sexualne maštarije.
Jer, sva Dens, House i slična muzika za igru je u manjoj ili većoj meri sexy. Sexy kao nešto što je privlačno, što prija čulima, što izaziva u tebi želju, žudnju. Što traži od tebe da utoliš svoju čulnu glad u pogledu, pokretu, dodiru. Muzika koja te pokreće na igru i prija tvojim čulima najčešće deluje tako da te otvara, da ruši barijere koje je stvorio moral i društvena pravila ponašanja.
Osetićeš taj sexy naboj u ovoj stvari iako je on drugačiji nego u prethodnoj. Ovde je više kao zavođenje, kao “ljubavno zadirkivanje”, kao želja da se “glupiraš”, da flertuješ. I ovde su reči uglavnom nejasne. Ono što je jasno i što je u prvom planu je refren koji te pita:
…Are you ready to love somebody to (love)
Are you ready to love somebody to (love)
You know, I’m ready for love...
(Miguel Migs – Giving It All (Dub Deluxe)


Već ćeš na samom startu da ukapiraš da se ovde radi o jednoj “vrućoj” stvari. Ton se postepeno pojačava kao kada oluja najavljuje svoj skori dolazak. Instrumenti počinju pojedinačno da izvode svoj mali šou upoznavanja. Naročito su interesantni bas gitara i klavir. Biće u tom predstavljanju svega i svačega – prava muzička “papazjanija”. Kao neki dobri Acid Jazz koji se razmahao. Ali, vreme je došlo da tvrđi ritam doda gas i uhvati pun zamah. Taj ritam te potseća da je ovde, ipak, na sceni jedna House dance stvar, a ne neki tamo lelujavi jazz. Instrumenti će se malo “primiriti”. Malo će se povući u “ilegalu” jer sada nastupa ona – “House – girl”.
Naravno, ne domaćica koja čuva kuću, nego devojka koja voli House muziku i provod. Sve će natenane da vam ispriča kako se od ponedeljka do petka bori sa ostajanjem kod kuće, vođenjem računa da nešto ne zaboravi ili negde ne okasni. Kako postaje umorna i usporena što mora na leđima da nosi “grbu” problema.
Ali, onda dolazi petak – njen dan. Petak je dan kada će da “zaglavi”. Ona da čeka u redu – ne pada joj na pamet?! Tako dugo nije čula svog DJ-a da je počela i da čuje kako se muzika odaziva njenim imenom.
Pokušava da se drži “desne strane ulice”, ali, da, ipak, ne zaboravi ni na levu. Jer, za nju uraditi pravu stvar znači uraditi ono što upravo želiš da uradiš sada.
Večeras ona želi da se zabavi, da zaboravi na brige. Ne “skida” se s podijuma do jutra. Dok god muzika ne “istera đavola” iz nje. Dok god ne dovede telo u red.
Zato, vreme je za blesavljenje. Neka se muzika odvrne do daske. Neka se sruči na nju svom silinom. Ne želi da misli na rad i obaveze. Želi da se zove imenom: “Zabava i Provod”.
Monday I stayed at home with my baby
Tuestday I prayed just we won’t be late
Wednesday the hump I’m getting over
Thursday so close to slowing down now
Friday night I’m ready to be late
It’s been too long since I heard the DJ
Wait in line, get out of my way
Don’t you hear the music calling my name
Yeah, yeah, yeah
So, be just on the right side
Don’t forget about the left one too
Won’t you get it right now
Do whatever you wanna do, ooh
I just wanna have fun tonight
Change my worries into delight
I can’t go to the morning light
'Cause the music straiten by body right
Turn it up baby
Time to go crazy
Let the music roll loud on me
Just tip in roll baby
Time to be lazy
Let the fun fit right out on me (2x)
So, be just on the right side
Don’t forget about the left one too
Won’t you get it right now
Do whatever you wanna do, oooh
'Cause I just wanna have fun tonight
Change my worries into delight
I can’t go to the morning light
'Cause the music straiten by body right
Turn it up baby
Time to go crazy
Let the music roll loud on me
Just tip in roll baby
Time to be lazy
Let the fun fit right out on me (4x)
(Justin Michael & Darwin Paul – Turn It Up (feat. Jackie Wilson)


Ako ste do sada uspevali da se uzdržite od toga da stavite svoje telo u pokret, kod ove stvari ćete biti na najvećem iskušenju što se toga tiče. Teško ćete uspeti da i dalje samo “grejete stolicu”. Moraćete da pokrenete svoje telo pa makar i dok sedite.
Jer, ova stvar je jednostavno neodoljiva. Tako je jednostavna da se prosto pitate: “Pa gde je ta stvar bila do sada”? Jer, ova stvar spada u one stvari koje retko gde imate priliku da čujete. Kada sam je ja prvi put čuo nije je uopšte bilo na YouTubu (tek od nedavno postoji samo jedan njen video).
Za razliku od drugih stvari koje te zovu na noge da bi se dobro zabavila, ova stvar igru i pokret izdiže iznad nivoa obične zabave. Stavlja je na nivo životne filozofije. Pa, kako, onda, odoleti tom ludilu koje ti se tako drsko obraća i na svaki mogući način te primorava da pokreneš svoje telo u ritmu muzike? Kako obuzdati svoje telo kada je ovo frekvencija koju ono tako dobro razume? Kako ostati normalan kada te pogodi ovaj hipnotički ritam koji u sebi nosi samo jednu sugestivnu poruku: “Baci svoje telo u pokret”!
Već na samom početku ti postaje jasno da je to jedan ofanzivan ritam koji od tebe traži da aktivno učestvuješ. Nema mnogo texta, jer on, u stvari, uopšte nije ni potreban. Zvuk pravi čaroliju a ne reči. Ipak, on će koristiti reči ne kao reči pesme nego kao sugestije koje treba da ti pomognu da se pokreneš. Pozvaće tvoje telo da se pretvori u reku koja teče. Koja ne prestaje da vijuga i održava svoj tok.
Zato, daj svom telu ono što želi. Pusti ga da progovori jezikom pokreta. Jer svet zvuka i pokreta je i tvoj svet. To je ono što si ti. To je ono što nosiš u sebi. To je tvoj život.
Ako nisi dobro shvatila reči tu je i sax da ti svojim zvukom pokaže kakav je to ritam za koji treba da se otvoriš. Saxofon to tako dobro radi da ćeš tu lekciju kojoj te on uči odmah savladati. Biće ti u trenutku jasno šta se od tebe očekuje i šta treba da radiš.
Zato, neka tvoje telo poteče i neka ne prekida svoj tok. Nemoj da se ustežeš, jer svuda oko tebe su “ljudi pokreta” (House people). Svi oni to isto nose u sebi. Svi oni su V.I.P – veoma važni ljudi (Very Important People). Jer, svi oni su sledbenici House zvuka.
Tada smo svi važni. Tada smo svi V.I.P. Tada smo svi zajedno ujedinjeni. Tada smo svi Jedno.
Vip...
Let your body move...
To the groove…
Let your body move...
Vip...
Let it flow
Let your body move...
This is house music
We’re on cloud now…
Let your body move
Strait the move, see groove
Let your body move
This is your world
This is your culture
This is your life
Let your body move...
This is, all your Vip
Let your body move...
Let it flow
We get it down right now...
My house people...
Represent to the groove...
Let your body move...
Just let it flow...
Yeah...This is house music...
Teach me on cloud night
You know, sometimes I get up direct
This house music, I never wanna come down
Matter fact, I’m not
Hm, how’s he? Stand up!
Stand up I said
Get up and dance!
Dance I said
‘Cause, this is your world
This is your culture
This is your life
Let your body move...
Vip
Let your body move
Dance with me
Let your body move...
V & I & P…
Let your body move...
This is how it is
We’re all one...
(Justin Michael & Stephen Kimura – V.I.P. (Justin Michael & Darwin Paul’s Exclusive Sax Mix)



HOUSE DANCE

Kao što mu ime kaže ova varijanta House-a potencira pokret. Od tebe se očekuje da “baciš telo u vatru” kada čuješ ovu muziku. Jer, ovo nije muzika za slušanje nego za igranje. Čitav House zvuk je, inače, igrački opredeljen. “Nema sedenja” – svi na noge – je, generalno, njegov osnovni moto. Ipak, taj zov na pokret ne upućuju svi na isti način. Neki to čine više preko elektronskog zvuka (Trance, Techno, Progressiv, Industry, Deep House...) dok drugi to rade tako što se oslanjaju i na elektroniku ali u većoj meri i na klasičan zvuk koji dolazi iz Funk-a, Funky-ja, R&B-ja, Rock-a.
Ovaj HouseDance je, u stvari, uglavnom Dens koji ima malo ili uopšte nema klasičnog House zvuka u sebi. Ali, ove stvari ćete često naći u albumima sa House naslovom, jer je sve to srodna muzika. Osim toga, termin “Dance” smo već nekoliko puta imali u nekim prethodnim muzičkim grupama i još ćemo ga koristiti u narednim, tako da naziv “HouseDance” iako nije baš po “pravilu službe” ipak ima svoje praktično opravdanje da bi se lakše svrstala različita igračka muzika na blogu. Zato ću ovde “mirne duše” uz dens zvuk prikačiti House dodatak.
HouseDance koji mene najviše privlači je baziran baš na tom malopre pomenutom izvornom crnom Funky zvuku koji u sebi nema preterano elektronike. Elektronika je više korištena kao sredstvo koje se ne nameće samo po sebi i ne iskače u prvi plan nego jednostavno doprinosi da pokret bude još izražajniji i kreativniji.
Nekada taj “brak” sa elektronikom kod klasičnih Dance stvari malo “trapavo” izgleda što se najbolje vidi kada se stvar završava. Tada nekako veštački deluje kada dance stvar na bazi Funky-ja odjednom na kraju pesme dobija potpuno drugačiji ritam koji mnogo više priliči nekoj Techno ili House-Deep stvari. Kao da se tek na kraju stvar prisetila da mora da se jasnije ogradi od svoje baze, jer bi neko slučajno mogao da je pogrešno svrsta. To sve pomalo deluje “k’o piletu sise”, ali šta da se radi, kada dens tu i tamo mora da leči po neki kompleks. “Ne daj bože” da ga neko svrsta u klasični Disco – to bi mu bio najveći blam.
Ipak, baza za House-Dance je između ostalog i Disco ritam. Samo to najčešće nije baš klasičan disco nego onaj koji se pretočio u njegovu prefinjeniju varijantu – Funky i R&B. O
 Funky-ju je već bilo dosta reči kao i o R&B-ju. Možete da se malo vratite unazad i pročitate i odslušate ih ponovo. Videćete da će se jako dobro nasloniti na House-Dance zvuk koji je upravo pred vama.
Ono što ćete, dakle, za koji tren doživeti u okviru House-Dance-a je jedan snažan “crni” zvuk kojim rukovodi strast i nadahnuće. Puno emocija koje pršte na sve strane. Glasovi koji “pomeraju unutrašnje organe” jer se nalaze u samo jednoj misiji – da iščupaju iz sebe zvuk koji te i diže na noge i “obara s nogu”. Moraš da kroz svoj pokret pokažeš da imaš razumevanja za to “srce koje ti se otvara”. Za tu ljubavnu patnju o kojoj ti se priča.

Ovo je jedna tipična House Dens stvar što ćete odmah na samom startu primetiti. Sve je jasno i nema nikakvih nedoumica. Ritam od početka do kraja ne popušta. Nema iznenađenja. Nema “toplo – hladno” kao kod nekih ranijih stvari. Nema mnogo pričanja priča kada se ova stvar vrti. Ne. Postoji samo Dens i ništa više.
Došlo je vreme da pokreneš svoje telo i da ne staješ dok god ova stvar ne “istekne”. Ali, ritam se toliko dobro ustalio da je zaboravio na svoj kraj. Pesma se završava kao i što počinje: naglo, iznenada. Kao da joj je krivo što mora da se prekine, pa to odlaže do poslednje desetinke. Takav završetak je, inače, čest manir kod House stvari. Jer mnoge su pravljene kao mixevi na koje odmah treba da se “nasloni” sledeća stvar bez pauze. Zato se često naglo završavaju – kao da su nožem presečene.
I ovde imate ženski glas koji vam povremeno može zvučati kao na kariokama. Kao kada “plavuša” uzme mikrofon da malo peva. Verovatno je namerno napravljeno da stvar bude baš u tom fazonu. Jer, to je glas od Jackie Wilson koju ste već na blogu čuli u stvari “Turn It Up” gde sasvim drugačije zvuči.
Ali, čak i da su dve “plavuše” na mikrofonu a ne jedna to kod ove stvari ne bi ništa promenilo. Jer, baš ih briga za glas, ako se dobro zabavljaju. Ovakva stvar je za provod i dobro raspoloženje a ne za cinične komentare i pronalaženje “dlake u jajetu”.
Uz ovako dobar ritam glas nije mnogo bitan. Važno je da je zvuk u stanju da napravi dobru atmosferu. Lako se prima i neće ti biti teško da ga shvatiš iz prve.
Ali, nemojte misliti da je ova stvar “plitka”. Da je na blogu samo tek tako – slučajno. Da je u odnosu na druge stvari kao neki vic s plavušama. Da je tu da se malo “odmorite” od pravih stvari. Kao kada odete na “puš – pauzu” da bi se posle vratili na glavni program.
Ne, ova stvar je u glavnom programu – to ćete i sami primetiti što je duže budete slušali. Jer nije lako naći stvar koja je tako dobro zaokružena – koja ima tako dobar ritmički balans. Koja uz to ima jako mnogo vrlo interesantnih instrumentalnih varijacija koje se često ubacuju u osnovnu temu. Ako stvar pažljivo slušate postaćete ih svesni i videćete da nisu “naivne” – da su pažljivo odabrane. Zato je u svojoj kategoriji “energičnog densa” po meni ova stvar u samom vrhu.
Osim toga, može jako dobro da komunicira sa slušaocem što je kod takvih stvari jako važno. Ima jednostavne reči koje se lako pamte i koje mogu čak da unesu dodatno zezanje kada si u grupi u nekoj diskoteci, na primer. Preko ovih reči i govora tela moguće je da lako pošalješ poruku ili privučeš nečiju pažnju. Ili da se sama za sebe dobro zabaviš. Koje su bolje reči za sve to od: “I want you...”!
I want you, but I can’t do
What you want me to do tonight
Yes I want us to get together
But I now it ain’t gonna be forever (2x)
I want you, you, you...
I want you, you, you...
I want you, but I can’t do
What you want me to do tonight
Yes I want us to get together
But I now it ain’t gonna be forever (2x)
Yeah, yeah, yeah...
I want you, you, you...
(Justin Michael feat. Jackie Wilson – Funky Love (Born To Funk Remix)


A sada jedan pravi, “čistokrvni”, House mix. Aritmetička sredina raznih srodnih muzičkih pravaca koji kada bi morali da izaberu nekog zajedničkog predstavnika koji ne štrči mnogo ni na jednu stranu bi izabrali nešto slično ovoj stvari.
Da se razumemo, aritmetička sredina ne znači prosek u smislu kvaliteta – naprotiv – nego mešavinu koja je u sebe ugradila različite srodne zvučne standarde – pre svega Dance i Trance. To ćete primetiti već na početku. Jer, odmah kreće energičan ali konstantan ritam koji se bez mnogo odstupanja zadržava do kraja takav kakav je bio i na početku. Svi slični zvučni ritmovi često vole da startuju baš na taj način.
Isto tako, ono što se veoma često sreće u ovoj muzici je to da se uz taj ritam koji drži jednu konstantnu liniju na samom početku polako ubacuju instrumenti ili zvučni efekti, kao kada sobu postepeno punite nameštajem. Zatim, kada je “zvučna soba” napunjena, počinju iz daljine da dolaze reči koje u početku ne razaznajete, ali kako vam se sve više približavaju polako počinjete da shvatate njihovo značenje.
Te početne reči su često ili neki uvod koji ništa posebno ne znači – kao, na primer, ooh, ooh, yeah, yeah – ili je to, naprotiv, centralna poruka pesme kao što je to slučaj kod ove stvari. Ali, bez obzira šta god od toga da je, sledi obavezno jedna serija ponavljanja koja vas na neki način priprema i polako ubacuje u čitavu priču.
Kada je ponavljanje završeno dolazi ili serija raznih zvučnih efekata da biste se dodatno opustili i još bolje osetili atmosferu koju stvar pokušava da uspostavi. Zatim, po pravilu, dolazi centralni refren koji razrađuje temu i unosi dodatne simbole preko texta. Tada biste trebali konačno da razumete “šta je pisac hteo da kaže”.
Posle toga sledi još jedna serija ponavljanja koja treba da vas dodatno potseti na osnovni motiv – na suštinu. Da bi to finalno potsećanje bilo što potpunije stvar će se poslužiti raznim varijacijama, zvučnim efektima. Tada će izbaciti sve “adute” koje ima. Kada se, konačno, stvar uveri da je poruka u celosti prenešena, da ste zapamtili to što ste trebali i da ste se možda malo emotivno vezali za nju – što znači da ćete još neki put verovatno “doći po još” – stvar se polako privodi kraju. Najčešće zadržava isti ritam sa početka i onda ili počne polako da se stišava ili to učini naglo da vas iznenadi. Naravno, reči su u drugom planu i nema ih mnogo. Uglavnom se ponavljaju.
Ako pažljivo otslušate ovu stvar videćete da sledi baš ovu uhodanu matricu. Ipak, sve što je šablonizovano vrlo često je sklono da pati od dosade, od nekreativnosti, od prosečnosti koja ne osvaja nego odbija.
Ali, ova stvar je izbegla sve te prepreke. Uspela je da se drži standarda, ali je taj standard ispunila tako dobrim ritmom, tako kvalitetnim zvukom, tako interesantnom ukupnom atmosferom da će vas sigurno očarati ta “aritmetička sredina”. Iako ste je hiljadu puta čuli kod raznih stvari, ovde ćete osetiti jasnu razliku. Shvatićete da pred sobom imate jednu “prvoligašku” stvar. Stvar koja obara rekorde na Olimpijadi a ne na nekom seoskom ili gradskom takmičenju. Čini mi se da su oni koji “love mlade talente” kod ove stvari napravili previd (uopšte je nije bilo na YouTubu dok je nisam postavio). Možda sam joj dao suviše kredita? Ne verujem. Ali, ne verujte meni na reč. Uverite se sami.
Ona ga ne želi više. To će ti ponoviti više puta tako da slučajno ne pomisliš da se dvoumi. Jasno mu stavlja do znanja da njegova iznenađenja koja joj priređuje uopšte nisu dobrodošla. Više neće da trpi njegova poniženja. S tim je gotovo. Više nema sledeći put. Treba samo da je obavesti kada želi da ode kod neke druge. Jer, gotovo je. Više ga ne želi takvog kakav je.
No more, No more, No more, No more, No more
Don’t want you, no more (6x)
I don’t want you
Listen to me, surprise ain’t coming well
Next time honey, you won’t bring me down
Let me tell you something, this is how it goes
That all others, you just let me know
No more, No more, No more, No more, No more
Don’t want you, no more (6x)
I don’t want you
Don’t want you...
(Bhooka & T Bone feat. Shena – No More (Soul Avengerz Remix)


Sada jedna “ljuta” stvar. Jedan pravi “vrući” House. Trance je dobar, ali je House za mene, ipak, još bolji. Jer, dobar House ima mnogo više varijacija – mnogo više “događanja”. Sprema ti mnogo više iznenađenja.
Tako je i sa ovom stvari. Vežite se jer će vas ova stvar katapultirati pravo u igračku orbitu.
Ali, da bi vas iznenadila, zaskočila i osvojila prikradaće vam se sa svih strana. Služiće se svim lukavstvima koja su joj pri ruci. Prvo će vam se polako približavati da vas ne uplaši. Dodavaće natenane pritisak kao kada žabu stavite u vodu i polako je zagrevate a da ona ne uspe da primeti da je već skuvana. Tako i ova stvar okoliša – polako vas priprema i navikava na sebe.
Osetite kako protiče to “zagrevanje”. Kao sportista koji pred trku razgibava mišiće i priprema ih za maximalan napor. Osetite tu “napetost u vazduhu”. Primetite kako ritam polako dobija na snazi. Kao parna mašina koja mora postepeno da ubrzava jer joj je potrebno vreme da postigne punu brzinu.
Osetite i to kako vam ova stvar baca “udice”. Kao kada gledate reklamu u kojoj vam se na brzinu pokaže detalj, a od vas se očekuje da sami zamislite kraj. Ali, i dok se igra s vama, ova stvar drži jedan dobar dens ritam. Neće sebi dozvoliti da se hladite kada se već toliko trudi da vas zagreje. Ne. Držaće dobar ritam, ali će stalno dodavati pritisak. Napetost će se najpre stvarati kroz razne zvučne efekte koji će da pljušte svuda oko vas. Pa zatim kroz varijacije ženskog glasa za koji ćete u startu znati da s njim ne treba da se “kačite”. Iznenadiće vas svo to dešavanje koje će dolaziti sa svih strana. Bićete nepripremljeni za njega.
A onda, kada tenzija dostigne vrhunac explodiraće ritam. U toj exploziji ćete najpre prepoznati težak bas koji razara svojim vibracijama. Osetite tu silinu koja vam dolazi u susret. Unesite se u taj zvučni tornado i on će vas potpuno preuzeti.
Ali, čekajte, to je tek početak. Kada vas je ritam malo prodrmao, vratiće se ponovo na niži tempo kao sa početka. Ponovo ćete biti na udaru zvučnih efekata, cimanja napred nazad. Ali, sada ćete znati šta da očekujete i uživaćete više u svemu tome.
A onda postepeno stišavanje da bi se na kraju sve umirilo. I onda, ponovo explozija zvuka i ritma. Tek sada je stvar uverena da ste dovoljno zagrejani i tek sada vam pokazuje svoj pravi refren. Tek sada zna da vas je uzela pod svoje i da ćete se dobro međusobno razumeti. Moraćete da čekate skoro do polovine stvari da bi se to “potpuno poverenje” desilo.
Sve vaše odbrane su se rasprsle kao mehur od sapunice. Potpuno ste se predali da vas ritam obuzme. Kako i ne bi posle toliko zagrevanja i hlađenja. Gvožđe puca ne zbog visoke temperature nego baš zbog njene visoke i nagle promene. I vi ste isto tako “pukli” jer ste i vi bili izloženi “zvučnim šokovima”. Ali, to što vam se dešava je dobro za vas – to vas okrepljuje, preporađa. Tako se izbacuje “nečistoća” iz tela i uma. Te “primese” koje se nagomilavaju dok živite vaš svakodnevni život. Zato, otvorite se za ovu stvar tako što ćete pre svega imati dosta strpljenja s njom. Svoje pravo lice će vam pokazati ne na prvom slušanju nego tek možda na petom ili desetom.
Moram još jednom da napomenem uz rizik da budem “pain in the ass” da se ovakve stvari ne slušaju “na bubice”. Naravno, možete, ali efekti su drastično slabiji nego kada koristite kvalitetne slušalice. I slušalica ima svakakvih – i tu su razlike ogromne. I tu možete da se vozite kecom ili mercedesom. AKG K-430 su Ferrari za jeftine pare. (Bilo ih je u Music Media Centru u 27 marta 39).
Jer, ako želite da, zaista, uronite u visoko kvalitetan zvuk, da doživite muziku na potpuno drugačiji način nego što je to uobičajeno, onda ćete, pre ili kasnije, morati da nabavite odlične slušalice.
Osim toga, važno je da budete usmereni na slušanje muzike. Na pažljivo primećivanje detalja. Da stvarima date priliku da se pokažu u pravom svetlu. Teško će vam to poći za rukom ako muziku koristite samo kao dekor – da prekratite dosadu dok se spremate da radite neke druge “važne” stvari. Ne. Dajte muzici samo njeno vreme – vašu punu usmerenost samo na nju. Neka to bude vaša svesna namera da joj se posvetite a ne – kao što je uobičajeno – mehanička radnja gde stavljate bubice jer vam je to postala navika kada se nađete u nekoj određenoj situaciji.
Jer, na ovom blogu tek dolaze muzičke grupe (Alternative, Indie, ...) koje će zahtevati od vas mnogo veću posvećenost. Bez direktne usmerenosti i nepodeljene pažnje nećete uopšte moći te stvari da razumete. Bolje je da se za to pripremate već sada.
Da se vratim ponovo na ovog “House terminatora”.
Ona želi da vam kaže koliko joj je samo lako da ga voli. Samo uzme ljubav od njega, a onda mu isporuči svoju ljubav. Jednostavna razmena koja je tako laka i koja tako mnogo prija.
Njoj nije baš najjasnije kako se to dešava da je on toliko “pomera”, ali zna da joj nema uzmicanja. Našla je načina da se prepusti toj ljubavi i da je zadrži u sebi. Neće odustati od nje jer zna da je to za sva vremena. Voleti njega je tako lako. Tako prija kada su zajedno i osećaju kao jedno biće.
Ooh, Ooh, Ooh, Ooh...
You take or deliver (4x)
Yeah, Yeah
To love you is easy, easy, easy...
You take or deliver (2x)
Yeah, Yeah
To love you is easy, easy, easy...
Feel so good
Loving you is easy, easy, easy...
Loving you is easy, easy, easy...
Don't know why
You make me turn inside
I found the way to hold our love
And now I know I can't let go
Can't deny
I just know it's what you feel inside
Let it go
And we'll find a way to hold our love
Loving you is easy, and it's forever
It feels so good when we feel together (4x)
To love you is easy, easy, easy...
To love you is easy, easy, easy...
Feel so good
To love you is easy, and it's forever
It feels so good when we feel together
To love you is easy, and it's forever
It feels so good (2x)
To love you is easy, easy, easy...
To love you is easy, easy, easy...
(Ben Maklin Feat. Tiger Lilly – Feel Together (Vocal Dub)


Sada jedno iznenađenje. Nešto što smo, doduše, već imali na blogu (u EroticTrip-u). Ali, ovde to nismo najavili. Dolazi kao kiša iz vedra neba.
Ono što bi trebalo da te obraduje. Jer, ima li šta bolje od samog zvuka – bukvalno samog. Nema nikakvog texta pesme. Nema mojih komentara. Nema ničega. Samo videi koji se nižu jedan ispod drugog.
Ako detaljnije pratite ovaj blog, onda vam ova ideja nije baš potpuno nepoznata. Jer, na više mesta je već pominjana tranziciona muzička grupa za koju je nagovešteno da će imati sličan koncept koji neće “trpeti” ništa osim zvuka.
Ipak, ovo ovde nije tranziciona grupa u malom. Nema ni isti smisao niti sadržaj. Ne. Ovo je glavni muzički program (a ne sporedni, kao što je tranzicioni). Ovo je samo izuzetak od pravila koje i dalje važi. Da se stvar obradi tako što ima moju uvodnu reč, text pesme i video.
Sada ti je, konačno, jasno zašto se počelo sa HouseMix-om? Zato što je tamo svaka stvar obrađena na klasičan način. I zato što je to bio dobar uvod za ono što će doći kasnije. Jer, Mix u sebi sadrži po malo i Dance-a a i Deep-a.
Dakle, da ne bude zabune, ove stvari koje su predstavljene samo videom bez texta i uvoda imaju isti nivo kvaliteta – “za sva vremena” – kao i prethodne stvari u okviru ove grupe koje su obrađene na uobičajen način. U tome nema nikakve razlike među njima.
Jer, i za ove stvari su mogle da budu navedene reči pesme i napisan text. Ali, to se nije desilo. Zašto?
Pre bi se moglo reći da ima više malih razloga nego jedan bitan – veliki. Na primer, razlog bi mogao da bude taj da su pojedine stvari potpuno instrumentalne – nemaju nikakve reči koje prate muziku. Pa pošto te stvari već ne koriste reči da bi ispričale svoju priču, nego se služe isključivo zvukom, zašto ih onda ne pustiti da to urade tako do kraja – bez mojih komentara?
U vezi sa tim stoji i to da su nekada moja zapažanja i doživljaji neke muzike duži nego što sama muzika traje. Treba vam više vremena da pročitate text nego da odslušate muziku. To je nekada interesantno, ali nekada može da vas smara a da to čak i ne primetite.
Što se tiče House-a, moj text vam je već dovoljno skrenuo pažnju na različite House standarde i na ono što bi moglo da bude interesantno kada je taj zvuk u pitanju. Zato, “preživećete” sasvim fino i bez dodatnih komentara.
Osim toga, moji komentari fizički razdvajaju stvari – ne mogu stvari od reči “da se gledaju”. A House muzika je sva u mixevima koji traže da se nadovezuju. Da ih slušate kao neprekinut niz koji teče i preliva se iz jedne stvari u drugu bez zaustavljanja. Staviti jednu stvar direktno ispod druge je pokušaj da se one što više približe – “da naprave zajedničku žurku”.
House je, inače, mix svega i svačega. I sve to zajedno tako smešano može da nosi to jedno isto ime. Ali, House muzika ima i svojih “pritoka” koje postoje i koje su, ipak, nešto različite među sobom. Tu posebnost je nekada lakše predstaviti tako što je date samo kroz zvuk. Na ovom mestu je zato prlika da se predstave dve takve “pritoke” – varijanta “Dens” i varijanta “Deep”. Muzika bez texta će vam omogućiti da te varijante lakše osetite kroz međusobne sličnosti i razlike. Na taj način će vam postati jasniji i ukupan HouseMix jer se on najčešće i sastoji od tih ili sličnih mešavina sa malo više jednoga ili drugoga u sebi.
S druge strane, House je “živa” muzika – “trendy” je. Non stop se izbacuje ogroman broj novih stvari, tako da pretpostavljam da će se ova grupa širiti brže od nekih drugih grupa. To širenje je nekada praktičnije ako se pridoda samo video nego ako se za svaku stvar napiše još i text uz reči pesme. Jer, preterano mnogo texta koji se nagomilava tokom vremena može da stvori opštu nepreglednost i konfuziju u čitavoj grupi.
Naravno, po neka House stvar će ubuduće biti obrađena kao i do sada – reči plus komentari – dok će za neke biti praktičnije da ih prati samo zvuk bez ikakvog texta. Ipak, i te stvari bez texta će biti ravnopravno tretirane – kao i ostale koje prati text. I one, kada se pojave, će biti zavedene kao noviteti o kojima ćete moći da se informišete ako odete na POČETNA stranu bloga.
Osim svih ovih razloga postoji i taj da je nekada potrebno učiniti nešto novo, drugačije, neočekivano. To nas malo budi iz “dremeža” u kome inače provodimo najviše vremena živeći svoje svakodnevne živote. Čini mi se da bi ta mala promena i blogu mogla da donese neko dodatno osveženje. House zvuk pruža idealnu priliku za to.
Kao što je već rečeno, u ovom video nizu će biti predstavljene dve varijante House-a – HouseDance i HouseDeep.
Idemo, onda, sada na beztextualnu HouseDance play listu, a onda posle nje u sličnom formatu (uvod, par obrađenih stvari, pa play lista) će se predstaviti i HouseDeep.

(DJ Chus Presents Groove Fundation feat. Darren J.Bell –That Feeling (Original Stereo Mix)

(Housemates – Can't Get Enough (Milk & Sugar Club Mix)

(Mr Groove feat. Malaya – It's Lifting You Higher (Homeaffairs Remix)

(Danny Howells & Dick Trevor feat. Erire–Dusk Til Dawn (Carl Hanaghan Remix)

(Sergio Flores Vs Mitomi Tokoto – Hold On (That Piano Track)

(Nowak Feat. D'Layna – Stand Up (The Guitarness Extended Mix)

(Eddie Thoneick Feat. Berget Lewis – Deeper Love (Ruff Mix)

Siedah Garrett – Bangkok Love

No Halo – What is This Feeling (Disco Dealers En La Playa Remix)

Dragon Suplex – Fantasy

Sebb Junior – Come Back (Art Of Tones Remix)


HOUSE DEEP
 
Ako malo više slušate House muziku onda ćete možda pomisliti da je naziv u naslovu pogrešno napisan. Jer, Deep House je termin kojim se barata kada je ova muzika u pitanju. Ipak, meni se više sviđa obrnuto. U Deep House-u je “deep” pridev koji opisuje dok je HouseDeep ime, imenica koja u svom nazivu već sve sadrži. Kao kada imate u našem jeziku termin lepa devojka ili lepotica. Meni nekako “lepotica” lepše zvuči. 
Ali, šta je to “deep” u tom imenu? Zašto “deep”? Šta je tu duboko?
Dok je HouseDance kompleksaš HouseDeep je snobovski elitista, gord i umišljen u svoju superiornost u odnosu na ostale. Dve potpune suprotnosti.
Dakle, HouseDeep veruje da u njegovom zvuku ima više dubine – više nekog dubljeg smisla – nego što ga drugi “hopla-cupla” House pravci forsiraju. Naravno, kada je reč o dubini sve zavisi koliko duboko želite da “ronite”. U najvećoj dubini HouseDeeep-a ćete naići na spoj Elektronike i Jazza. Jer, smatra se da Jazz sviraju pravi umetnici – pravi majstori koji su ušli u najdublje tajne svojih instrumenata. Toliko duboke tajne da i muzika koju stvaraju mora i sama da bude takva – duboka.
HouseDeep je, dakle, House zvuk za muzičku “vlastelu” koja je dovoljno obrazovana da uspeva da razume prefinjenosti koje Jazz majstori na instrumentima dotiču. I Jazz, inače, ima neku svoju “mućkalicu” koju zove Acid-Jazz, ali ni to opet nije isto što i House. Ono što opredeljuje kod tih sličnih ali ipak i različitih zvukova je elektronika. 
Elektronika je jako važna u HouseDeep-u jer baš ona stvara ritam koji tera na pokret. Bez nje bi se Jazz-eri zaboravili i utonuli u svoja “intelektualna zvučna nadigravanja”. Elektronika, naprotiv, podseća Jazz-ere da je što se tiče House-a pokret njihova misija – pokret čitavim telom a ne klimuckanje glavom ili “igranje” prstima ili stopalima.
Dakle, dubina ima raznih. Pitanje je samo na kojoj dubini voliš da roniš. Koja je to baš tvoja dubina u kojoj najviše uživaš. Ako, recimo, uslovno uzmemo da se od površine pa do sredine HouseDeep-a nalazi oblast u kojoj uopšte nema Jazza, a da od te sredine idući ka dubini Jazz postaje sve dominantniji, onda je House dubina u kojoj ja obično uživam ona u kojoj ima osrednje Jazza, ili ga ima samo u tragovima.
Jer, Jazz mi je veoma jak muzički pravac. Toliko je jak da se njegova individualnost snažno oseća gde god da je prisutan. Jazz ima posebnu ritmiku, posebnu boju koja je za moj ukus najbolja kada je u svom čistom izvornom obliku ili kada su ti koreni Jazz-a jako dominantni – kao što je to, na primer, u Acid Jazzu.
House, naprotiv, od Jazza traži da ustukne. Da elektroniku uzme za ravnopravnog partnera što za moj ukus između njih stvara neprekidnu tenziju. Kao kada dva jaka individualca staviš u komisiju da zajednički nalaze rešenja iako obojica imaju različite poglede na svet pa se stalno koškaju da bi nametnuli svoje mišljenje. U toj borbi suprotnosti nekada leži osnova za kreativnost, ali ne uvek. Vrlo često je to samo nepotrebno traćenje energije. Zato sam najčešće za “bez preterano Jazza, molim” u HouseDeep-u.
Dubina u House-u koja mene zanima je spoj dinamičnog Funky ritma i kreativne elektronike koja donosi nove mogućnosti – stvara nove zvučne nivoe. Ali, ne previše elektronike. Ne elektronike koja je “zagledana u sebe”. 
Tom spoju Funky-ja i elektronike se zatim pridodaju pojedinačni klasični instrumenti – najčešće saxofon – koji svojom virtuoznošću kreiraju raznolikost koja ostavlja utisak dubine. Takav trostruki “deal” mi nekako najviše leži. Dubina, ali u okvirima koje postavlja razigrani Funky ritam.
Dakle, “ritam koji pomera” mora da se postigne – kako god – da bi HouseDeep stvar za mene bila odlična ili vrhunska. To nije lako i često u ovakvoj muzici ali je, ipak, sasvim moguće.
Jer, elektronika udružena sa instrumentima može da “roni” do neslućenih dubina a da ipak uspeva da održava prepoznatljiv igrački Funky ritam. Kod vrhunskih stvari ćeš to prepoznati kao ritam koji ti se najpre prikrada, zatim te osvaja natenane, da bi te na kraju potpuno “zarobio i pokorio”. Ali, tu “okupaciju” ćeš osetiti kao oslobađanje. Kao nadahnjuće koje unosi životnu razigranost u tvoj svet. Kao silu koja te gura ka pokretu. Koja te diže na noge bez i jedne izgovorene reči.
Ali, da bi se sve to osetilo moraš pažljivo da slušaš. Moraš da pokažeš strpljenje i poverenje. Moraš muzici da daš priliku da ti kaže ono što ima. Jer, uglavnom neće biti nikakvih reči – samo zvuk. Zato, pokušaj da osetiš tu harmoniju koju zvuci stvaraju. Taj sklad postoji. Potrebno je samo da ga prepoznaš.
Ako ste slučajno nekom prilikom to prevideli, jedno malo podsećanje da postoje makar još dve House stvari koje su na blogu, ali nisu na ovim ovde House listama. Ima ih sigurno i više, ali možete početi makar od sledeće dve. 
Jedna od njih (Marvin Gaye – Sexual Healing (Freemasons Remix) bi sasvim lepo mogla da se uvrsti u ovo probrano House društvo, dok druga (Lifelike & Kris Menace – Discopolis (Defected ) više privlači pažnju svojim “prirodnim lepotama”. Poslušajte te dve stvari koje su na Erotic & Sexy listi, jer će vam možda sada – dok ste u House fazonu – izgledati još bolje nego ranije. 
Možete, naravno, dok ste još uvek zagrejani House-om slobodno vaš pogled da proširite i na srodne Funky i R&B ritmove – da ih se ponovo prisetite. Ili da sami pronađete neke odbegle House ovčice koje skrivene, pod ko zna kojim imenom, čuče u nekom zabačenom ćošku na blogu. 
Zvaničnog House-a će, naravno, biti još, ali nešto kasnije – u okviru posebne tranzicione grupe koja će se baviti samo tom muzikom. U oblasti u kojoj caruje samo zvuk bez reči. Dosta stvari već tamo čeka “u niskom startu” priliku da vam “zagolica bubne opne”. Do tada, gustirajte ono što je trenutno dostupno. Ako budete dovoljno pažljivi i strpljivi nikada vam neće biti dosadno u tom društvu. 
A sada još malo texta, pre nego što vas pustim da uživate u čistom HouseDeep zvuku bez ijedne reči. Ni manje ni više nego totalno “ludilo”. Jer ovoj stvari uopšte nisu potrebne reči da bi vas pokrenula. I uopšte ne morate da je pažljivo slušate. Sama će se pobrinuti da uzme od vas onoliko pažnje koliko joj je potrebno.
Možda ste primetili da do sada na House listama nije bilo čistog instrumentala – muzike bez texta. To je zato što mi je, što se tiče House muzike, instrumental nekako uvek spadao u jednu kategoriju ispod u odnosu na House zvuk koji ima text. Jer, reči mi, ipak, unose neki dodatni kvalitet u čitavu priču. Daju zvuku i ritmu neki poseban pečat originalnosti. Koliko god da je instrumental dobar, on, po pravilu, ne može da nadoknadi doprinos koji daju reči. Naravno, ovde se misli na nivo gde je “lestvica visoko podignuta”. Instrumental može da bude dobar, vrlo dobar i odličan. Ali, da li može da bude vrhunski? Da li može da stane rame uz rame sa stvarima koje osim toga što su vrhunske što se tiče zvuka i ritma imaju još i reči preko kojih mogu dodatno da deluju i vrše svoj uticaj?
Bez obzira što kod nekih stvari čitav text može stati u samo par reči koje se vrte od početka do kraja, reč i jezik su moćno sredstvo kojim se na simboličan način lako i sugestivno prenose poruke i objašnjava suština neke muzike.
House je takva muzika koja treba da te podigne na noge i ubaci u raspoloženje za igru i pokret. Ako House to ne uspe da učini onda znači da nije ispunio svoju misiju zbog koje postoji. Znajući da nije lako prosečnog čoveka “baciti na noge” House najčešće “puca iz svih oružja” ne bi li makar jedno od njih pogodilo u metu. Odustati od upotrebe reči makar u minimalnoj formi znači u startu odreći se jednog od svojih glavnih aduta. Da li je to pametno? Naravno da nije, ali samo ako se radi o većini slučajeva – o devedeset devet procenata – i ako stvar ne “puca” baš na sam vrh.
Ali, stvar koju ćete sada čuti uopšte ne razmišlja na taj način – o procentima, o snazi reči, o uspehu i uticaju. Baš je briga za “po pravilu”. Ima neograničenu veru u sebe i svoj kvalitet. Zna da nije “na kilo” kao što je to većina drugih instrumentala. Ova stvar može takav “nadmen” stav sebi da priušti jer je svesna da je baš ona izuzetak od pravila – da je jedan instrumentalni House “vanzemaljac”.
Verovanto ste nekada imali priliku da vidite ritualne plesove u nekoj putopisnoj reportaži iz dalekih prašuma Amazonije ili sličnih mesta. Šta ste mogli tamo da primetite?
Osim ritualnih boja i ukrasa tu je i muzika čiji je zadatak da pomogne ritualnim plesačima da što lakše upadnu u stanje transa. Bubnjevi neprekidno drže jedan isti ritam koji sugestivno deluje i omamljuje igrače svojom jednoličnošću.
Upravo tako nešto slično ćete doživeti kod ove stvari. Jedan ritam koji ne popušta. Koji te svojim vibracijama prisiljava na “transatično” stanje. Opkoliće te, zarobiti i držati u svojim “kandžama” da nećeš moći da makneš.
Ali, ako misliš da je to ono glavno – varaš se. Transatični ritam nije tu zbog samog sebe – on nije “glavno jelo na meniju”. On je samo dekor koji pravi atmosferu za “zvezdu večeri”. U stvari, “zvezda” će nastupiti odmah bez okolišanja. Gurnuće odmah sve drugo u stranu i zagospodariće suvereno scenom. Pogledaće malo oko sebe kao da pita: “Jel ima neko nešto protiv”? Činiće ti se kao da je neko pustio tasmanijskog đavola iz kaveza.
Taj “đavo” će biti u obliku saxofona (jedan ili dva provalite sami). Odmah ćete postati svesni da “s ovim saxom nešto nije u redu”. Ono što će vam možda delovati čudno je što ste sax najverovatnije do sada doživljavali kao prilično “tromi” instrument. Bez obzira što svojim solažama često može da unese priličnu dinamiku.
Ali, ovo što ćete ovde čuti prevazilazi ono što saxofoni obično rade. To je kao kada biste videli kornjaču kako trči. Počeškali biste se po glavi i zapitali: “Čekaj, šta se to ovde događa? Jel’ ova kornjača na nekim drogama, il’ se to meni nešto manta?”
Isto to ćete doživeti ovde – sax “na drogama”. Neuobičajeno živ i “agresivan”. Ali, to neće biti haotična neobrađena sila koja će vas zapljusnuti. Ne. To će biti zvučna explozija ogromne dinamike koja ume savršeno da komunicira. Čiju originalnost ćete u trenutku prepoznati. Osim toga, shvatićete da ta energija tačno zna šta radi i da to što radi, radi savršeno.
Ovaj sax ima toliko energije u sebi da vas neće polako pripremati na sebe. Već posle kratkog uvoda naletećete na njegov udarni refren koji će vas bukvalno “oduvati s mesta”. Nećete imati vremena da se čudite šta vas je snašlo jer će sax neprekidno održavati “opsadno stanje”. Onda će se, iznenada, samo na trenutak zaustaviti – čisto da proveri “da vam možda nije pozlilo”. A kada shvati da je sve u redu, nastaviće ponovo žestoko – iz sve snage. Na kraju, posle vrhunca – na koji ćete totalno “odlepiti” – povući će se i prepustiti “teren” hipnotičkom ritmu koji, iako je čitavo vreme bio tu, je zbog “poludelog saxa” bio potpuno gurnut u stranu. I zatim će se polako sve stišavati da bi na kraju nestalo kao uragan koji je “otišao pre nego što je došao”.
Zbog rizika po tvoju psihičku ravnotežu, ovu stvar uopšte nemoj pažljivo da slušaš. Nemoj slučajno da stavljaš kvalitetne slušalice i nemoj nikako da odvrćeš zvuk. I bolje je nemoj uopšte da je slušaš ako imaš ispod osamnaest. Imaj stalno na umu rizik kome se izlažeš.
Ali, ako se, ipak, usudiš da poslušaš ovu stvar onda te obaveštavam da je na tvoju vlastitu odgovornost. Hoćeš li se usuditi?

(Julius Papp – Disko Moroder Feat. Dave Warrin (Funky Album Mix)
(Matteo DiMarr feat. Dashka – Blower)
(C&M Productions Feat. Marcel – True House)
(Fudge – Road To Freedom (Main Mix)
(David Herrero – Spanish Lick (Original Mix)
(Milk & Honey – Touch (The Sky Vocal Mix)
(Jay J & Rick Preston – Dreamin')
(DJ Joseph B. – Long Love)
(Miguel Migs – City People (Petalpusher Dub)
(Julius Papp & Dave Warrin – Love Is The Message)
(Sex Pistols – Pretty Vacant (Remix)
(Joeski – Hustles Revenge (Saeed Younan Remix)


PLAYLIST HOUSE MIX (3+1 Songs)

PLAYLIST HOUSE DANCE (6 Songs)

PLAYLIST HOUSE DEEP (5 Songs)