January 28, 2020

R & B

Ako ste potpuno novi na blogu i već počeli da čitate ovu stranu, predlažem vam da zastanete. Potrebno je da najpre posetite stranu POČETNA, a posle nje UVOD – obe su sa leve strane ispod slike. Tamo ćete naći neke korisne informacije u vezi bloga koje biste trebali da znate, kao i neke moje predloge o tome kako da pristupite ovom blogu.
Blog je napravljen kao “muzička knjiga” koja se čita kao i svaka druga knjiga – po određenom redosledu. Pošto, naravno, knjigu ne čitate od sredine ili kraja, nego od početka, počnite sa opštim i uvodnim informacijama (
POČETNA pa UVOD), koje će zatim dalje usmeriti vaše čitanje, slušanje i gledanje.

R&B znači ritam i bluz u svojoj originalnoj izvornoj verziji. Ali, danas se pod tim nazivom podrazumeva potpuno drugačija muzika od te sa njenih početaka. Iako je to i dalje sinonim za crnačku muziku, savremeni R&B je mešavina mnogo različitih uticaja i ritmova. Prava mućkalica.
Kod nas ovde na blogu R&B obuhvata i Soul zvuk koji se sa R&B-jem meša i stapa u raznim kombinacijama ritma i atmosfere. Trenutno postoje četiri grupe u okviru R&B, i to po sledećem redosledu: R&B, R&B&Soul, R&B OldSchool, R&B&Soul OldSchool.

Smatra se da je savremeni R&B nastao sa slabljenjem Disco i Funky muzike tokom osamdesetih godina, gde se pojavila potreba za modernijim zvukom. Tako je nastala muzika sa korenima svega onoga od ranije što je imala crna muzika, uz dodatak novih tendencija Hip-Hop-a, Soul-a, Rap-a, Pop-a, Jazz-a, sporije i mekše romantične muzike, elektronike, itd. Neke stvari imaju malo više uticaja sa jedne strane, neke druge vuku više na drugu ili treću stranu, ali, sve se to jednim imenom zove R&B. 
Inače, na blogu, grupe se razlikuju uglavnom po ritmu. S jedne strane, to će biti brži Dance zvuk, a sa druge nešto mekši tonovi koji u svojoj osnovi imaju ritam Soul-a. Vrlo malo savremenog R&B-ja ćeš naći na ovoj muzičkoj strani. Većina stvari spada pod klasični R&B poznat pod imenom R&B Old School (stara škola).

R&B

Krećemo sa savremenim R&B-jem iako smo mirne duše mogli da krenemo i obrnuto – sa klasičnom starom školom. Jer, klasika je na ovom blogu bogatija stvarima i nekako stabilnija po svom konceptu (ako ti se ova savremena varijanta R&B-ja ne svidi, nikako nemoj da propustiš da obiđeš staru školu i naročito njenu prvu – R&B O.S. – grupu).
Dovoljno je da vidiš da u grupi koja otvara R&B ima samo dve dve stvari pa da ti bude jasno da tu nešto nije u redu. I nije. Jer, ne samo da do sada nije bilo dovoljno akcije u ovoj grupi nego su mali izgledi da bi to moglo da se promeni i ubuduće.
Stvar je u tome da ne slušam mnogo R&B jer mi je, nekako, suviše komercijalizovan. Savremeni R&B muzičari kao: Beyonce, Alicia Keys, Rihanna, Adele, Bobby Brown, Pink, Usher i drugi su mi nekako suviše običnjikavi i uopšte me ne dodiruju. Po neka stvar, tu i tamo, iskoči i ok je, ali opet, ništa posebno.
Zato su male šanse da će se ova grupa povećavati. Možda nešto slučajno naleti. Ili možda se desi da se neka stvar, koja je jako specifična, nigde dobro ne uklapa, pa konačno završi ovde. Moguće je i to. Videćemo.
Da, malo je neobično da na početak neke muzičke celine dođe ubedljivo najslabija grupa. Ona koja jedva da je nekako “iskamčila” dve stvari – minimum – da bi mogla da se formira. Ali, opet, drugačije ne ide. Jer, glupo je da celinu otvoriš sa starom školom, a da novije stvari baciš ispod njih. Prošlost koliko god bila bolja i zgodnija za početak mora, ipak, da dođe na svoje prirodno mesto – ispod noviteta.
Iako, i ovi noviteti uopšte nisu novi – trebali bi dosta prašine da skinu sa sebe. Ali, drugačije nije moglo. To je jedino što je za sada na savremenom R&B meniju.
Inače, u ovoj grupi su stvari koje treba da imaju nešto brži ritam u odnosu na R&B Soul grupu koja je sledeća po redu. Ipak, i ova R&B grupa nije nešto mnogo brza. Pre bi se reklo da je, po ritmu, to neka osrednja Dens varijanta, gde možeš da đuskaš, ali onako sporo, osećajno. Jer, takva je ova crnačka muzika. Daje ti vremena da odmeriš pokret, da osetiš taj sporiji vajb, da bi ga što bolje doživela u sebi.
Kao što je već rečeno, teško je napraviti neku preciznu granicu između različitih R&B ritmova i to je ostavljeno svakome da učini po svom osećaju. Ovo je neka moja poslednja varijanta koja, inače, ni blizu nije izgledala ovako na svojim početcima. Jer, bilo je dilema. Bilo je  dosta porođajnih muka.
Zna se dobro da R&B može u sebi da ima i Funky-ja i Funk-a, Pop-a i ostalih “crnih” mešavina. Svi ti zvuci već imaju svoje zasebne grupe na blogu. Tako da je R&B bio često meta raznih “dilova”, gde ono što se uvezlo u R&B je često vrlo brzo moralo da se izveze u neku drugu srodnu grupu pošto se shvatilo da negde drugde više leži nego ovde.
Bilo je dilema naročito između R&B-ja i Funky-ja čiji je ritam još za nijansu brži nego ovaj ovde. Ali, “isplivalo” se, nekako, i iz toga. I na kraju, kada se podvukla crta, R&B ne bi mogao da se pohvali da se u svim tim uvoz-izvoz dilovima ovajdio. Naprotiv. Ostao je kratkih rukava.

Na početku krećemo sa jednom stvari za koju ćete ako je pažljivo slušate osetiti da ima u sebi neku “pritajenu moć”. Osetićete to već na samom početku. Ali, ta moć kao da namerno zauzdava samu sebe. Počinje “opasno”, a onda se tenzija ublažava, i tako u ciklusima kroz celu stvar. To bi trebala da bude ljubavna pesma, ali stalno je prisutna neka doza napetosti koja drži čula budna. Možda zato što “žestok momak sa mekim srcem” gine na ulici od metka.
Uvek jače reagujem na zvuk nego na reči. Kod ove stvari, reči mi nisu posebno interesantne. Prenose poruku: "Ako ti se ne vratim večeras (jer će me možda neko srediti), znaj da te volim...itd.
Ali, zato, što se tiče zvuka, sam početak pesme - prvi taktovi - u moćnom ritmu koji se valja i proteže kroz čitavu stvar u pozadini, kao i odličan glas Jaheima ostavljaju jak utisak. Glas se “probija kroz stvar” sa pola snage. Ali, odmah na početku shvatate koliko samo kapaciteta ima taj glas. To se oseti šta god da peva, i kakav god da je ritam. Stvar je, inače, u sporom dens fazonu i rečima a i slikom priziva ljubavna osećanja a svojim ritmom, povremeno, naročito na početku, suptilnu sexualnost.
Osnovnu ljubavnu poruku pesme bi mogli da preoblikujemo i u to da treba živeti kao da je svaki dan poslednji. Jer, jedan dan će biti, svakako, baš to – poslednji. Koji će to dan biti ne znamo. Zato, uložimo svoju energiju u to da živimo svoj život i radimo prave stvari u njemu. One stvari koje mislimo i osećamo da treba.
Just in case I don't make it home tonight,
let me make love to you for the last time, baby
Wanna cherish each moment that could last, ‘cause baby,
 
you're all that I have, so just in case
Think of how we made love, almost anywhere
Haven't I taken you, almost everywhere
 
Think of all the things that, that we shared,
and imagine me not there, oh...ooh...
Again you walk out I stand around without you livin'
I will share everything I've got you can have it, baby, I'll do much
I'll do all I can to keep you satisfied
So just in case I don't make it home tonight, baby
Just in case I don't make it home tonight,
 
let me make love to you for the last time, baby
Wanna cherish each moment that could last 'cause baby,
 
you're all that I have so just in case (2x)
Haven't I made you feel so special?
As your man I've held your hand, never letting go
Let you hold the keys to the Lex, huh to drive
Gave you all you need and more as long as I'm alive
Even from the heavens up above, I'll shine out our love
Too much is never enough, ooh… you're all I want
Even when I'm gone, your love will carry on
It's just that strong,
 
So just in case, just in case I don't make it home tonight,
let me make love to you for the last time, baby
Wanna cherish each moment that could last 'cause baby,
 
you're all that I have so just in case (2x)
Baby, you know I love you, more than anything in this whole world
You're my anything, my everything, my wife, my queen
So if something happens to me, there's something you need to know
Just in case I don't make it home tonight,
let me make love to you for the last time, baby
Wanna cherish each moment that could last 'cause baby,
 
you're all that I have so just in case (2x)
(Jaheim – Just in Case)


Ova stvar se naslanja na prethodnu po ritmu koji ima u sebi neku posebnu energiju. Samo, ovaj ritam je još snažniji i istrajava kao takav tokom čitave stvari. Osetite ga kako reže – kako “para vazduh”. Tako ddddoooobbbroooo!!!
Sade volim, i ona će biti obrađena u autorskom prilogu na kraju muzičkog bloga.
Ali, ova stvar baš ovde nekako savršeno leži, tako da nisam nikako mogao da je mimoiđem. Pogotovo što je to jedna od njenih manje poznatih stvari (većina je verovatno nije ni čula).
Sviđa mi se taj otsečni ritam koji zove telo na pokret. Na sexy pokret. Ovde će vaša igra još više da dobije na dinamici u odnosu na prethodni “lenji” ritam koji vas je više zvao da se njišete nego da igrate.
Sade verovatno poznajete. Taj njen glas koji je i mističan kao da namerno skriva tajnu o sebi, a, s druge strane, opet, izgleda i kao otvoren – kao da vas zove i da jedva čeka da mu se pridružite. Volim boju tog glasa – tu “tišinu”, tu nežanost, tu osećajnost. Taj glas uglavnom takav najčešće i ostaje, osim što ponekad dobija neku malo drugačiju nijansu kada treba da se uklopi u različite ritmove i dinamiku. Ali, čak i tada jasno prepoznajete u tom glasu njegovu uobičajenu “lenjost” i karakterističnu nostalgiju koju nosi u sebi.
U ovoj stvari je zastupljen nešto oštriji ritam koji nije baš Sadein zaštitni znak. Ali, baš zato mi je interesantan – što izlazi iz svojih okvira. Kod ove stvari ritam zauzima važno mesto, tako da ćete videti kako Sade govori i glasom ali i pokretom tela.
Ona mu nikada neće okrenuti leđa, jer bi to značilo da se odrekne same sebe. Ona ga nikada neće izneveriti, jer “on je njena religija”. Pokušava da mu kaže da je sve u redu, i da ne igra nikakvu igru s njim.
Video mi se baš dopada. Ta njihova spontana i opuštena igra na ulici koja se jedva primećuje, ali se još više naslućuje da je jako dobra. Crncima je muzika i igra u krvi, a i Sade, meleskinja, ima taj isti ritam u sebi. Pridružite se tom ritmu i zaigrajte uz njega. Videćete kako “pali” energiju u vama.
To turn my back on you
Now would I turn my back on me
To turn my back on you
Now would I turn my back on me
Pabara, Pabara, Pabara, Pabara, (2x)
No (don't say) I'm not gonna turn my back on you
You know I'll never let you down (pa, ba), no way
I'll never let you down
I'll never let you down, no way
Try to tell you that it's alright
Uuuu, I'm not playing
Can’t you see what I’m sayin’
You are my religion
I'll never let you down
I'll never let you down, no way
Try to tell you that it's alright
Uuuu, I'm not playing
Can’t you see what I’m sayin’
You are my religion
To turn my back on you
Now would I turn my back on me
To turn my back on you
Now would I turn my back on me
(Sade – Turn My Back)



R&B&SOUL

Kao što samo ime kaže ovde će biti predstavljena savremena R&B muzika koja ima u sebi neki mekši ton. To je zvuk koji prosto “klizi” kada se sluša (Smooth Soul). Popularni naziv je “SlowJam”, ali je ipak zadržan naziv R&B&Soul. To mu dođe kao R&B balade ali “obojene u crno”.
Biće to, takođe, muzika puna osećajnosti, puna dobrih glasova koji su u stanju da dočaraju atmosferu prepunu različitih emocija. Kao i kod neke druge romantične ili sentimentalne muzike, i ovde preovlađuju relaxirani, opušteni tonovi, povremeno setni i tužni.
Jer, to su koreni ove muzike. Blues je potekao od reči “blue” što znači tužno raspoloženje. Ipak, po meni, ako je muzika dobra, onda, kakva god da je ne može da promaši. Ja ću se potruditi da bude ne samo dobra nego vrhunska – uz svu ogradu da je ovo samo moj skromni, lični doživljaj te muzike..
I u R&B&Soul grupi će biti stvari koje najverovatnije nikada niste čuli, i sa velikom šansom da nikada u tu priliku ne biste ni došli. To je šteta, jer ispod one komercijalne površine koja se vrti svuda i na svakom mestu, i koja je najčešće “jeftina” i “plitka”, se krije čitav jedan svet fantastične muzike. Kreativne, interesantne, inspirativne. Sa kojom imate vrlo malo prilike da dođete u dodir. Zato krećemo u akciju upravo sada. Da otvorimo još jedan prozor muzičkog “podzemnog sveta”.

Počećemo od vrha. Od Maxwella. Moj miljenik. Već ste imali priliku da ga čujete, sećate se? Njegova uloga je baš nezahvalna. Umesto da dobije svoje mesto kao što će zapaženi autori to imati kada se završe sve muzičke grupe, Maxwell je dobio nezahvalnu ulogu da se rastegne i popunjava druge grupe a da nema svoju. Ali, zato dobija čast da otvori ovu grupu sa svoje dve fenomenalne stvari.
Prva stvar od Maxwella je jedna koja spada u moju najužu prvu ligu – u vrh vrhova. Tako dobar ritam koji vas uvlači u sebe ako mu se samo malo otvorite. Tako emotivno pevanje iz dubine duše koje vam dočarava dubinu ljubavne patnje. Tako dobar valjajući zvuk koji vas pogađa iz sve snage ako uspete da ga razumete.
Pred vama je bolna ispovest čoveka koji je doživeo promenu. Koji sada gleda svoj život “bistrim pogledom”. I on je grešio jer nije verovao u njihovu ljubav, ali i ona je tome doprinela jer je dolazila i odlazila “kao što to i drugi rade kad zagusti”, jer je htela da ga povredi, jer nije bila tu kada je trebalo.
Ali, sada kada je promenio mišljenje, sada kada ne želi više da izravna račune i da se sveti, sada se oseća slobodan kao nikada pre, jer je toliko toga još pred njim... Šta sada ona više želi od njega, šta pokušava da bude, sada kada se promenio?...
Predlažem vam da pogledate malo reči uz muziku dok ih ne upamtite, a onda da poslušate stvar u tišini i da joj se prepustite. Videćete, učiniće čudo taj spoj ritma, glasa, reči i životne situacije u koju ste uvučeni.
Back when I was four or three,
clouds came rushing round into my sunshine,
clouds got a hold of me they brought me way, way down,
clouds so my baby believed but you were not around,
So now what you trying to be, what you trying to, trying to do to me,
you got me catching feelings with an urgency,
now that I've changed my mind,
Sorry I wasn't sure of your love,
ooh, sorry so once afraid, that you would figure out the crutch,
then make a move and come and go, and go, and leave me
like the others left me, when things got deep,
before you make me go girl, promise you won't do that to me, baby,
Now what you trying to be, what you trying to, trying to do to me,
you got me catching feelings in the third degree,
now that I've changed my mind,
Everything was just fine, when you wanted to ruin my life,
now it's plain and easy for me to see, now that I've changed my mind, oh,
Now that I don't want to settle the score, game, I ain't never felt so free,
now that I don't want to hurt no more, there's plenty more left for me,
Coz everything was just fine, you wanted to ruin my life,
I'ts plain for me to see now that I've changed my mind,
So now what you trying to be, what you trying to be baby,
now that I've changed my mind (now that I've changed my mind),
So now what you trying to be, what you trying to, trying to do to me,
feelings with an urgency, now that I've changed my mind,
So now what you trying to be, ah, ooh woo woo yeah (trying to do to me)
feelings in the third degree, now that I've changed, now that I've changed my mind, (changed my mind)
(Maxwell – Changed)


Odmah tu, rame uz rame prethodne stvari se nalazi i ova Maxwellova stvar. Ona pokazuje koliko dobro može da bude toliko različito. Jer, ova stvar je sušta suprotnost od prethodne. Ovo je za razliku od prethodnog “mučenja” i hodanja kroz “močvarno blato” ljudskih odnosa pravo “hodanje po oblacima”. Takve su i reči. Kristalno jasne, meke, lake kao pero. Prave umetničke reči zaljubljenog čoveka.
Ovo je stvar tišine. One tišine koja govori više od reči. Čiji “bezvučni glas” se pronosi od srca do srca. Nežna i osećajna stvar koja dodiruje najfiniji deo bića.
On je bio nekada sa njom i onda je otišao. Ali, sada shvata da nikada nije sreo nekoga kao što je ona. Sada želi da ona shvati koliko mu je žao i koliko je svestan njene veličine – njene duše koja je kao devet drugih. Za njega niko ne postoji kao što je ona, i ona će to razumeti, ona će to čuti, samo ako bude tiha. Čuće to “tiho vrištanje” njegovih osećanja ako samo ništa ne govori, ako samo sluša, tiho, polako. Ako sluša srcem...
(Yeah, look at you)
Look at you, you look fine, how do you do?
Been a while, since alone in your room (room),
Been around, but haven't found, no one like you (no one like you),
Don't you know girl, there's no one like you,
And you hear me, hear my emotions scream slowly,
Hear with your heart, baby,
Don't speak, now with your soul tell me, silently,
Tell me (you) know each thought without a word,
You see me through (you see me through),
Sorry now (sorry now) that I ever doubted you, (you),
I don't know what I can do to make you come true,
Think that you should know, there's no one like you and how you are,
Your mind and heart, nine times the soul (ooh), nine times the soul,
There's no one like you, can you hear me (hear me baby,
(emotions) Scream slowly, hear with your heart, baby,
Don't speak, now with your soul tell me, silently,
Tell me, silently, ahh baby, (me),
Love the way you (ho), with your mind lady (ho),
My body soul (ho), if you aint told, you got to know,
I'm willin' to show you if you want to know, (know me),
Hear my emotions scream slowly, hear with your heart, baby,
Don't speak, hear intertwine scremin', silently,
Screamin' silently, (don't you scream),
You're my divine,(don't you scream),
Slowly, (touch you, hear what you want baby)
Don't speak, say with your heart , silently,
Tell me, silently, (woo-woo-woo-wooo), silently, (me)
(Maxwell – Silently)


Ako je Maxwell bio malo “uvrnut” na svoj način, evo sada pravog R&B SlowJama. Nema kao u prošlim stvarima teških tema. Vreme je za slavlje jer je godišnjica njihove zajedničke veze. Pesma je posvećena jednoj ženi - da joj još jednom iskaže ljubav koja postoji.
Jako mekani tonovi. Osećajnost izvire iz svake note. Reči nisu posebno interesantne jer se sve vrti oko jedne iste stvari – godišnjice. Ali, ovde reči nisu ni potrebne. Zvuk je taj koji je interesantan. Kako je samo dobar taj zvuk. Osetite njegovu toplinu koja greje. Osetite njegovo “prijatno spokojstvo” koje nigde ne žuri. Koje vas zove da se sporo njišete, opušteni i rasterećeni.
I video je baš super. Tako je inspirativan i fenomenalno se uklapa u melodiju. Osetite taj “crni” dodir u pokretu, glasu, u čitavoj atmosferi. Opustite se i dozvolite da vas ponese ovaj spori, topao ritam i osetićete se bezbrižni, laki, prijatno raspoloženi...
Tommorow will come and girl I can't wait, it's our anniversary, anniversary
The first thing I'll do is run straight to you, it our anniversary, anniversary
It's our anniversary (it's our anniversary, anniversary)
It's our anniversary (it's our anniversary, made for you and me)
And I've only made plans to hold your little hand, it's our anniversary, anniversary
The pleasure's all mine 'cause we have seen good times, it's our anniversary, anniversary
Victoria will be no secret at the end of the day, it's our anniversary, anniversary
A small cup of tea to you, kid and me, it's our anniversary, yeah
All I really want to say my darling, today is a special day we call our own
So take me in your arms and hold me, and tell me you love me and I'll be there for you
Do you know what today is
Do you know what today is (it's our anniversary, anniversary)
It's our, it's our special day
Do you know what today is (it's our anniversary, made for you and me)
Today is a special day, not just any day cause you can have everything
you want your way
Tell your supervisor you’re leaving early today
And I'm willing to pay for the rest of your day
Do you know what today is, it's our anniversary
(It's our anniversary, anniversary), whoooa
Do you know what today is (it's our anniversary, anniversary)
Today I have lots of fun stuff for you girl
Do you know what today is (it's our anniversary, anniversary)
I know girl, I know, it's our anniversary
Do you know what today is (it's our anniversary, made for you and me)
And I love you in a special way
Do you know what today is (it's our anniversary, anniversary)
I rememeber the first letter, I remember the first day
Do you know what today is (it's our anniversary, made for you and me)
Heeey, made for you and me
Do you know what today is (it's our anniversary, anniversary)
Do you know what today is (it's our anniversary, made for you and me)
Do you know what today is (it's our anniversary, anniversary)
Do you know what today is
(Tone Tony Toni – Anniversary)


Nećeš se naigrati na ovu stvar. Neće ti ni pasti na pamet kada čuješ ovaj spori ritam koji se valja da sporije ne može. Stopu po stopu ide napred a izgleda ti kao da bi se rado vratio nazad samo da može.
Zvuk je standardni Slow Jam koji se trudi ne da skače u dalj nego da roni u dubinu. Da ti otvori srce a onda da pretražuje njegove najskrivenije kutke. Možeš samo da klimaš glavom, da se ljuljaš na levo i desno, da zatvoriš oči i da osećaš.
“Charlene” bi bila samo jedna od mnogih slatko-gorkastih crnih balada da nema njegovog glasa. Anthony Hamilton ima tako dobar vokal koji će ti odmah upasti u oči. To je takav tip glasa koji svaku običnu stvar može da pretvori u magičnu. Može da se igra sa zvucima i da od njih pravi ono što želi – kakvu god atmosferu, kakav god utisak. I najvažnije od svega je da to radi na tako jednostavan način da te prosto obara s nogu. Čini ti se da je to kao neki “neotesan” glas sa ulice koji, u stvari, uopšte nije svestan onoga što poseduje. Pa je u tom svom neznanju sasvim skroman i ne pravi frku oko toga.
Taj glas se ne ogleda u bistroj vodi. Ne, hrapav je i čudno obojen, ali ne tako što je iskvaren lošim alkoholom i žvakanjem jeftinog duvana. Jer, to hrapavo može i te kako da se uzvisi kada želi. Može da tresne ispred tebe koje god hoćeš osećanje. I zaplakaće (skoro) i otići će jako u vis šapatom – što je izuzetno teško.
Učiniće sve da te ubedi i ubediće te u ono što ti kaže. Ali, da li će ubediti nju?
Jer, ako žena ostavi pismo za sobom, uzme dete i zalupi vrata onda je veliko pitanje da li i božanski glas može tu nešto da učini. Jer, on kod nje uopšte nije na dobrom glasu. Dugo je trpela, dugo je pričala, molila. Dugo je očekivala, verovala. Htela je čoveka pored sebe a dobila je nekoga ko je više na putu nego u rođenoj kući. Hladan krevet, besane noći, tihi jecaj u mraku i njegovo neobaziranje.
On je voli, ali tek sada je shvatio šta je izgubio. Sada je preklinje da se vrati i pruži mu još jednu šansu. Sada će sve biti drugačije. Evo i pustio je suzu da joj pokaže koliko mu je žao. Samo neka mu se vrati. Jer ne zna šta će sa ovim srcem koje ga boli sve više i više.
Woke up this morning found a letter that she wrote
She said she's tired that I'm always on the road
To hard to swallow being alone
She needs someone at night that she can hold
She must have told me a thousand times before
Silent cries I use to ignore
God knows I love her, didn't mean hurt her
Baby I'll be sitting here waiting on you to come home again
I won't leave, promise I'll be here to the very end
By your side to protect you and to love you and to be with you for life
Come on home to me Charlene
She knows I really love this old music thang
Since I was a child it's been my dream
I can support her treat her and spoil her
You know buy her the finer things
But I forgot about loving her
Damn the money, diamonds and pearls
What about the hard day she had with the baby
All she need is for me to love her
Baby I'll be sitting here waiting on you to come home again
I won't leave, promise I'll be here to the very end
By your side to protect you and to love you and to be with you for life
Come on home to me Charlene 
Promise I can't live without her
God knows I need her loving
And it hurts so bad that's she gone away
I pray she'll come back one day in my life
Baby I'll be sitting here waiting on you to come home again
I won't leave, promise I'll be here to the very end
By your side to protect you and to love you and to be with you for life
Come on home to me Charlene 
Oh oh oh
Sometimes I cry
Charlene if you're listening would you call on me
Cuz my heart is aching without you…
(Anthony Hamilton – Charlene)


Idemo dalje istim tempom – mekano i osećajno. Ona je njegova svetlost, njegov svemirski brod koji treba da dođe po njega i da ga odvede. On joj se potpuno prepušta da ga ona vodi. U njenoj je vlasti i ona može da ga ima i da ga voli onako kako ona sama to hoće. Samo je moli da bude nežna sa njim dok se potpuno ne opusti – da ne kasni ali i da ne žuri dok ne bude potpuno spreman. On želi da je ima samo za sebe, da bude jedini koji je ljubi...
Opet dominira taj poznati crnački relaxirani zvuk. I glas koji izvlači iz sebe gomilu najrazličitijih nivoa osećajnosti. Primetite te uzbudljive varijacije u glasu. Pune su emocija koje su u stanju da nađu put do svakog nerva u vašoj glavi i telu.
Da biste sve to osetili morate da dopustite da vas muzika nosi. Da vas vodi svojim putevima koje ona sama odredi. Što više pažnje posvetite ovoj muzici to će vam ona više vratiti. Zato, oputite se. Saaammmooo preeeepuuuušteeenoooo…
I video je “čist”, jasan, vrlo kvalitetne slike i zvuka. Ali, ne dopustite da vas slika poremeti i preterano vam skrene pažnju. Jer, možete vrlo lako “da propustite glavnu zabavu” – zvuk.
Heah....Heah...Heah,
You are my light, I have to go on,
Have me anyway you want to,
Just take care and love me till my tension's gone,
’Cause you are my starship, come take me up tonight and don't be late,
Yes you are my starship, come take me up tonight and don't be late,
and don't you come too soon,
Baby yeah, aaaaah, take me tonight,
I love and want you baby, yeah, uuuuh, tonight, tonight, oh baby,
’Cause you are my starship, come take me up tonight and don't be late,
Yes you are my starship, come take me up tonight and don't be late,
and don't you come too soon,
I can’t say, ( I just can’t say...),
that here, that you want me take you there,
i don’t want nobody, nobody, kissin’ you but me (I just can’t say...),
’Cause you are my starship, come take me up tonight and don't be late,
Yes you are my starship, come take me up tonight, and don't be late,
and don't you come too soon,
Baby, ha, ha, take me out tonight, and dont be late,
Oh you are, you are, you are my starship,
Mmm, come and take me out tonight...
(Kenny Lattimore – You Are My Starship)


I ova stvar je u ugodnom jazzy R&B fazonu, iako malo vuče na stari klasični ritam. Gde god da pripadala je manje važno od toga da je pred vama još jedna izuzetna R&B stvar.
Ovaj glas vas zavodi, nenametljivo vam se uvlači pod kožu, računa na vašu nikad ne zadovoljenu želju da vam bude ugodno, prijatno, da možete bezbrižno i bezazleno da se upustite u maštanje o prošlosti ili budućnosti, uz neki jedva primetni čežnjivi osećaj koji se tu i tamo pojavi.
Stvar ima sexy naboj koji se iz reči jasno oseća. On je izgubljen bez nje i tu ništa ne može da učini. Ona ima perfektno telo, perfektne obline. On želi da čuje od nje kako ona misli da je on sexy, kako ne želi ni ovoga ni onoga nego samo njega, kako želi da se dodiruje kada baci pogled na njega, kako je privlači njegovo telo. Želi da čuje kako je vezana za njega do zavisnosti, kako uživa da mu ugađa, kako...
Još jednom da podsetim u vezi ovog pevača i njegovih videa: video pogledajte, a onda ga pustite na miru. Uzgred, savršen je, i kvalitetom i radnjom, zato, “ne prepuštajte se đavolu”. Mislite samo na jedno - zzzzzvvvvvvuuuuukkkkkkk...
I'm lost without you, can't help myself,
How does it feel to know that I love ya baby? (2X)
Tell me how you love me more, and how you think I'm sexy baby,
But you don't want nobody else,
 
You don't want this guy, you don't want that guy,
You wanna touch yourself when you see me,
Tell me how you love my body, and how I make you feel baby,
You wanna roll with me, you wanna to hold with me,
You wanna stay warm and get out of the cold with me,
I just love to hear you say it, It makes a man feel good baby,
Tell me you depend on me, I need to hear it,
I'm lost without you, can't help myself,
How does it feel to know that I love ya baby? (2X)
Baby you’re the perfect shape, baby you’re the perfect weight,
Treat me like my birthday, I want it this way, I want it that way,
I want it, tell me you don't want me to stop (don’t stop),
Tell me it would break your heart, but you love me and all my dirty,
You wanna roll with me, you wanna to hold with me,
You want to make fires and get Norwegian wood with me,
I just love to hear you say it, It makes a man feel good baby,
I'm lost without you, can't help myself,
How does it feel to know that I love ya baby? (2X)
’Cause you will tell me every morning, Oooohhh, all right baby,
Ooooh yeah, Oh baby, Oh darlin, All right right,
I'm lost without you! can't help myself,
How does it feel to know that I love you baby? (2X)
Ooh yeah, Oh baby, Oh darlin', All right right,
Oh baby, Oh darlin', Ooh ooh baby, All right right...
(Robin Thicke – Lost Without U)


I dalje je ovo spori Soul i R&B fazon, iako na momente “ferari” malo dodaje gas. Odličan ženski vokal – i mek i snažan, i osećajan, i sve što treba da bude. I predivno lice Amel Larrieux. 
Dopada mi se kako zvuči ova stvar. Ima svoje sporije i brže momente u koji se lepo uklapaju prateći vokali. Ima neku dobru osećajnu notu koja izvire iz načina pevanja, iz onoga što pevač daje od sebe drugima. Video (evo linka), “neprimetno”, ali verno prikazuje situaciju čežnje za ljubavlju – za nekim na čije rame ponekad imamo potrebu da oslonimo svoju umornu glavu.
Dosta joj je više toga da mora da bude snažna, da se pretvara da je od kamena. Ne može više sama da se bori. Hoće da je neko podigne kada padne, da joj zaleči rane i kaže utešne reči, da joj prisloni svoje usne na čelo. Hoće da otvori srce i spusti gard, a ne da večito “peva ratničke pesme”. Lepo joj je bilo da bude nezavisna i da se zabavlja, ali sada joj treba neko koga će da zatekne kod kuće kada se vrati umorna sa posla. To treba da bude neko ko neće od nje tražiti da bude nešto što ona sama nije. To treba da bude neko kome veruje...
Naročito mi se sviđa kada na kraju emocije iz nje pokuljaju kao nabujala reka koju ne može ništa da zadrži na njenom putu. Osetite kako iz sebe “istiskuje” reči, kako ih “čupa iz svog srca”, da bi pokazala veličinu svoje patnje i ljubavne čežnje. Osetite taj bol koji se nataložio u njoj tokom vremena. Ljubavni bol koji je proganja šta god radila i gde god bila – na poslu ili van njega.
Postala je talac – zatvorenik u svom sopstvenom telu, koji je primoran samo da se bori za preživljavanje. Da se neprekidno suočava sa jednom istom sivom i sumornom svakodnevnicom. Samo zato da bi se zadržala na površini. Ali, ona jasno shvata da je, na takav način, i njen čitav život postao jedna nepregledna “površina”, bez dubljeg smisla, bez izlaza i nade ako se nešto ne desi. Nešto i neko...
This woman is growing weary, of having to be so strong,
of having to pretend I’m made of stone,
So I won’t end up with no broken bones,
I can’t fight every battle alone,
I want someone to lift me,
 
heal my wounds and give me kisses on my head,
say words that should be said,
Fear is not the matter, I would so much rather open up my heart,
and lay down my guard,
If I could trust someone,
to have my back and never do me wrong,
then I would give my love up,
just like that stop singing this soldier song, (2X)
Whomever said love was overrated, must not be getting’ none,
My independent days have had their fun,
but when the parties over and the workin’ day is done,
I just want to come home to someone,
I want a love to take me as I am not make me compromise myself,
or be like no one else, fear is not the matter,
I would so much rather open up my heart and just lay down my guard,
If I could trust someone,
to have my back and never do me wrong,
then I would give my love up,
just like that stop singing this soldier song, (2X)
I want someone to lift me,
 
heal my wounds and give me kisses on my head,
say words that should be said, (2X)
If I could trust someone, then I would give my love up (3X)...
(Amel Larrieux – Weary)


Ostajemo i dalje u Soul fazonu. Ali, sada sa primesama latino i džeza. Ono što zovu Neo-Soul. Još jedan tako mekan glas da je to na momente “perverzno”. Ali, da ne poverujete – beli glas a ne crni. Opet osećajno, duboko, zavodljivo. Miran, lagan zvuk koji se neprimetno igra sa vama tako što vas “zarobljava natenane” – kao magla koja se neprimetno rasprostire. Postajete uvučeni a da to niste primetili.
Ali, to nije “ravan” glas, običan. Odmah vam je jasno da imate posla sa vrlo kvalitetnim glasom koji se dokazuje “na tiho i sporo”. Ne treba mu snažno pevanje da biste osetili njegov pun potencijal. Odlično se uklapa u ovu “šapćuću” atmosferu koja treba da pokaže da se radi o intimnim stvarima koje nisu za svačije uši. Koje se prenose “ljubavnim dahom” – od usana do uva.
Glas je tako dobro napravio most između džezy ritma i R&B-ja da je izvukao maximum od oba stila praveći svoju originalnu mešavinu. Napravio je odličan okvir za “udvaračku atmosferu” u kojoj je on “profesor” koji mora da kazni neposlušnu “učenicu” koja krši pravila i disciplinu. Kazniće je tako što će joj prepisati samoga sebe kao terapiju.
Ona ga privlači svojim izgledom, mirisom, i on jednostavno ne može da je pusti. Kasnila je u “školu” i zato će morati da je vidi posle časa. Bila je loša devojčica i neko će morati da joj održi lekciju. Ako hoće da popravi ocene moraće da uzme dopunsku nastavu...
Evo i reči u originalu, ali, zadovoljite se njima samo na trenutak, a onda ih ostavite na miru i pustite da vas nosi samo zvuk.
U feel so good, U smell so good,
U feel so warm, just like I knew u would,
I can't let u go, I can't let u go, I can't let u go,
U were late 2 school, Im gonna have 2 see u after class,
Uve been a bad girl, someones gonna have 2 teach u a lesson,
Uve been a bad girl, someones gonna have 2 straighten u right out,
Uve been a bad girl, someones gonna have 2 teach u...,
Teach you... someones gonna have 2 teach u...,
U can call me professor, but baby u broke the rules,
U won’t get the grade u want, unless u stay after school,
U can work it off, baby I can give u extra credit,
But theres something else,
Girl can I frisk u, search your body 4,
You look so guilty 2 me, If I make u nervous,
Its cause youre hiding WMDs, and Im gonna sentence u,
Baby u can do your time on me, I cant let u go, I cant let u go,
U were late 2 school, Im gonna have 2 see u after class,
Uve been a bad girl, someones gonna have 2 teach u a lesson,
Uve been a bad girl, someones gonna have 2 straighten u right out,
Uve been a bad girl, someones gonna have 2 teach u… teach u...,
Just for the momment, for tonight,
Can I make u mine, is it me, is it us,
Can I love you all my life,
Uuuuuh, Aaaaah...
(Robin Thicke – Teach U a Lesson)



R&B OLD SCHOOL

Dakle, izašli smo iz R&B celine savremenog zvuka i ušli smo u celinu stare R&B škole koja takđe ima svoje dve grupe. Prva grupa pod istim nazivom kao i celina – R&B Old School (skraćeno: R&B O.S.) i druga sporija Soul varijanta koja se zove R&B&Soul Old School (skraćeno: R&B&Soul O.S.).
Krećemo, dakle, sa prvom grupom stare R&B škole koja je za razliku od svoje sestre iz savremene R&B celine dosta jače organizovana. Jer, u svom startu ima, ne “klimave” dve, nego čitavih osam stvari. Druga razlika je ta da je ritam u ovoj grupi brži, jer ovo je Dens R&B varijanta, iako ime “dance”, kao što vidiš, ne stoji u naslovu grupe. To je namerno stavljeno da bude tako jer R&B kao simbol već podrazumeva tu bržu dinamiku, što znači da je, uopšte, ne treba posebno naglašavati.
Sve ovo ti govori da je u R&B-ju konačno došlo vreme da obučeš svoje cipele za đusku. Jer, za razliku od R&B-ja koji smo do sada imali i koji je stalno bio u dilemi “hoće li neće li”, ovde je sasvim jasno da hoće bez ikakve dileme. A i tebi bi bilo bolje da hoćeš, jer htela-nehtela, na kraju ćeš morati. Ovaj zvuk ti, jednostavno, neće dati priliku da biraš. Možeš na podijumu, možeš kod kuće, u svojoj sobi, gde god, samo se pokreni. Bolje ti je.
I dalje je to “crno”. Samo sada je na redu žensko. Crno i žensko.
Jer, da podsetimo, da je crno a muško Funk. Virtuozi na glasu i na instrumentu. Opasni crni testosteroni koji su svesni svoje muške snage. Snage koja ostavlja bez texta i bez daha. Oni su posebni, oni su drugačiji. Oni ne moraju da jure suknje – doći će im same.
Pa onda imamo crno a muško-žensko. To je Funky. Mekši, sexualniji zvuk. Više se smeje i namiguje. Mora da se nabacuje, da se nameće. Ali je zato stalno okružen ženama. Pristupačan je i otvoren. Tu je pri ruci da se uvek nađe. Njegova čvršća varijanta koja je na pola puta između Funk-a i Funky-ja je na blogu predstavljena kao RealFunky.
E, sad, crno a žensko. I tu su dve varijante. Jedna, ova koja je sada na redu i koja u svojoj osnovi ima staru školu, odnosno Funky. A ona druga, nova crno-bela, koja osim svojih crnih korena u sebi ima i dosta Pop-a kao i još nekih danas popularnih zvuka (Rap, Hip-Hop…). Ta druga ženska crna varijanta je, u stvari, današnji, savremeni R&B (koga smo već imali).
Dakle, mi smo sada u staroj dobroj školi koja se neće završiti dok te dobro ne zagreje. Da, proradiće ti hormoni u to nema sumnje. I to oni “bezobrazni”. Zaduženi za tvoju sexualnost.
Jer, postoji priča (naučna) da devojke izlaskom na podijum i đuskom, u stvari, pokazuju svoj sexualni temperament. Onaj koji im je zbog uglavnom konzervativnog kulturnog nasleđa i tradicije poprilično uskraćen u svakodnevnom životu. Moraju da ga potiskuju ne bi li se uklopile u opšte važeće norme pristojnog ponašanja.
E, sada je došao trenutak da tu tvoju sexy boju konačno izbaciš iz sebe. Jer, ovaj “ženski” crni zvuk je potpuno na tvojoj strani. Ne postoji ni jedan drugi koji će iz tebe izvući više senzualnog pokreta.
Jer, ovo je i meko i fino, i ugodno i opušteno i sexy. Tako dobar, cool ritam koji jako malo od tebe traži. Nećeš morati da se plašiš da te ne pretrči. Da ne ostaneš iza njega. Ne.
Uopšte ne moraš da misliš na ovaj ritam. On će ti se sam uvući u podsvest, i preuzeće ulogu autopilota. A ti ćeš onda moći da se potpuno prepustiš uživanju. Da baciš pogled i levo i desno, da se igraš, da flertuješ.

Jocelyn Brown će otvoriti ovu grupu jer je njena stvar “Somebody Else’s Guy” kao poručena za tu ulogu. Da sam je naručio po meri da mi je naprave specijalno za otvaranje ne bi je skrojili bolje. Jer, to je pravi R&B, ali ne onaj kako ga danas prave – kao neki crno beli bućkuriš. Ne, ni slučajno. Ovo je stari dobri R&B na bazi Funky-ja. Strogo crno. Bez kompromisa.
Nemoj pogrešno da me shvatiš. Jeste crno, ali nije strogo. Jer, ovo je ženski zvuk. Fin, mekan, senzualan. Pun toplih vibracija. A opet, ima sasvim dovoljno dinamike da ti, k’o od šale, baci telo u pokret.
Jer, toliko ritmike i melodike ima u ovom zvuku, da ako ne voliš da đuskaš ili voliš ali te je blam, onda je ovo prava prilika za tebe. Da malo vežbaš. Jer, ovaj jednostavan ali moćan igrački kod će tvoje telo moći vrlo lako da upamti i prevede u pokret. A ako voliš da igraš, onda će te ovaj zvuk oboriti s nogu. Prosto ga se nećeš naigrati koliko god puta da ga slušaš.
Kakva je to samo punoća zvuka. Oseti je kroz toplinu. Kroz zvuk od hiljadu boja. A pri tome sve je nekako cool. Ništa se nigde ne žuri. Osećaš stabilan hod koji tačno zna kuda ide.
Instrumenti i glas su u tako dobrom skladu da primećuješ uglavnom samo celinu. Delovi će ti privući pažnju u solo deonicama kada se ističu organi i sintisajzeri. Ali, nemaš utisak da je ova stvar Electro, zato što je ritam osrednji – nenametljiv – i zato što glas dominira. A tu su i trube koje uporno guraju stvar ka klasici – ka Funky-ju.
Tipično za žene, ovaj glas ne zatvara usta. Priča i priča i priča. Pogledaj samo koliko je dugačak text – skoro pa kilometar. Šalim se, naravno. Ona se zapričala jer traži utehu u rečima. Jada ti se oko onoga što je za žene prava noćna mora. Najgore što može da im se desi. Da pored sebe imaju tuđeg muškarca.
Ne može a da se ne seti kakvo su vreme proveli zajedno. Uživajući na suncu i praveći planove za budućnost. A sada se sve srušilo kao kula od karata. Tog dana u septembru kada je slagao a onda bio uhvaćen u laži.
Njen navodni dečko je, zapravo, muškarac neke druge žene. I šta sada da radi? Jer ona jednostavno ne može da stavi tačku. Još uvek joj je stalo, još uvek ga voli bez obzira na sve. Jer, tako joj prija, tako čini da se oseća živom, da se oseća ostvarenom.
Ne, jednostavno ne može da digne ruke od njega. Ne može da odustane. Toliko se navukla na njega da ne zna više šta da čini. Pa zar ne vidi koliko ga voli, koliko joj nedostaje?
(somebody else's guy)
Can you remember the times we've spent together,
sharing our days in the sun?
But then I found out
that you were somebody else's lover
After all the plans we made, now they're shattered
But still I can't get off my high horse I can't let go
You are the one who makes me feel so real
Oooh what am I supposed to do
when I'm hooked so on you?
Then I realise that you're somebody else's guy
That day in september I'm sure you can remember
That's when all this stuff hit the fan
(that stuff - hit the fan)
You told me a lie and you didn't have an alibi,
but baby yet I still cared
You know I loved you so, baby
that I can't let you go, no no
You are the one who makes me feel so real
Oooh what am I supposed to do
when I'm hooked so on you
And realise that you're somebody else's guy
You know I loved you so baby
that I can't let you go, no
You are the one who makes me feel so real
Ooh what am I supposed to do
when I'm hooked so on you
And then I realise that you're somebody else's guy
(Oh I can't get off my high horse and I can't let go
You are the one who makes me feel so real
Oooh what am I supposed to do
when I'm hooked so on you
And realise that you're somebody else's guy)
Ohhh I-I-I-I- can't let you go, no
See you are the one who makes me feel so real
Oooh what am I supposed to do
when I'm hooked so on you?
And then I realise
I realise, that you're somebody else's guy
Ohhh (I can't get off my high horse and I can't let go
You are the one who makes me feel so real
Oooh what am I supposed to do
when I'm hooked so on you?
And realise that you're somebody else's guy)
(oooh what)
(and realise that you're somebody else's guy)
(ohhh)
(oooh what)
(and realise that you're somebody else's guy)
(ohhhhhhh) ohhhhh ohhh baby baby baby
You are the one who makes me feel so real
(oooh what) What am I supposed to do
when I'm hooked so on you
(and realise that you're somebody else's guy)
Then I realise that you're somebody else's guy
(Oh, I can't get off my high horse and I can't let go)
Oh baby, baby, baby,
(you are the one who makes me feel so real)
don’t you know that I love you
Honey, please darlin’,
don't you know that I miss you
(oooh what am I supposed to do
when I'm hooked so on you?)
What am I supposed to do
when I'm hooked so on you and then,
(then I realise that you're somebody else's guy)
and then, and then, and then,
and then, and then, and then
(oh I can't get off my high horse and I can’t let go
you are the one)
Ahhhhhhhhhhhhh, baby, baby, baby
(Jocelyn Brown – Somebody Else's Guy)

Nastavljamo dalje u istom ritmu. Na redu je Carleen Anderson i stvar “Mama Said” sa njenog prvog solističkog albuma iz 1994. Carleen nam donosi baš ono što stoji u naslovu tog albuma “True Spirit” (istinski, pravi duh).
Da, ovo je baš prava stvar u duhu Funky-ja. Tačno onaj prepoznatljivi crni ritam koji pomera. Ne treba da ponavljam da ti je i ovde đuska zagarantovana. Mekan, melodičan zvuk koji prosto diže na noge.
Ipak, ovde zvuk nije tako krcat kao u prethodnoj “Somebody…”. Ne, čak deluje malo praznjikavo u odnosu na to kako to obično Funky zvuči. Ali, nekako ne osećaš da ti je “boja providna”. Da ti je potrebno još težine u zvuku. Ne, sasvim ti je dovoljno toplote i u tome što ima.
To je zato što će glas da podigne temperaturu i da doda na težini. I to ne samo jedan glas nego dva. Jer, ovde se vodi dijalog između majke i ćerke. I ta njihova priča, će ti, takođe, malo skrenuti pažnju sa zvuka. Jer, priča je vrlo aktuelna. Još jedna noćna mora. Samo ovaj put dvostruka – i za majku i za ćerku.
A o čemu majka može najviše da brine kada ima ćerku nego da je ne smota neki prevejani hvalisavac. Neki vuk u jagnjećoj koži. Da ne obrlati njenu “sestricu” (tako joj se obraća majka – “little sister”). Kao da na srpskom kaže: Vodi računa, sestro slatka”.
Jer, vukova nema samo u šumi i u bajkama sa crvenkapicom. Nego su tu u blizini i voleli bi i te kako da omaste brk sa nekom mladom naivnom sestricom.
Jer, njoj je dečko prišao, navodno izgubio se, ali je posle otpratio i nežno je držao za ruku. Sutra će je, kaže, odvesti u zemlju šećera. Naravno da je keva šiznula, jer joj je stvar odma’ bila jasna. I zato poručuje svojoj “sestrici” da beži glavom bez obzira, da se sakrije, jer ona zna da je to opasni vuk koji će je živu pojesti. I neka zaključa sva vrata i neka nikako, ali nikako ne pušta vuka unutra.
Bolje bi joj bilo da posluša mamu, jer mama sigurno zna šta priča. I nemoj da onda bude da joj nije rekla. I zato neka strogo vodi računa.
A devojka, opet, tera na svoju vodenicu. Kaže majci kako joj se čini da je baš sladak i fin. Prosto ju je oborio s nogu svojim osmehom. Hoće samo da bude blizu nje, da je poljubi.
I tako dalje, i sve u tom stilu. Ima još te priče. Poslušaj je i uživaj. I pazi, možda je neki vuk i tebe uzeo na nišan.
My mama told me, my mama said
Pay attention, little sister (7X)
Mama, something happened today
A boy came up to me, who said he'd lost his way
He followed me and gently held my hand
Tomorrow he said, he'd take me to sugar land
Mama said
"Run baby, go, go find a place to hide (Run)
Sounds like the wolf to me, he'll eat you alive (Run)"
"Run baby, go, go find a place to hide (Run)
Close all the doors, don't let that wolf inside"
Mama said
Better listen to your mama, 'cause mama surely knows
Better listen to your mama, don't say I didn't tell you so
Pay attention, little sister
Pay attention, little sister
Pay attention, little sister
But mama, he seemed to be so sweet
And when he smiled at me, he knocked me off my feet
He only wants to kiss and hold me close
I must admit I weep for him and feeling the most
Mama said: "Run baby, go, go find a place to hide (Run)
Sounds like the wolf to me, he'll eat you alive (Run)"
"Run baby, go, go find a place to hide (Run)
Close all the doors, don't let that wolf inside"
Mama said
Better listen to your mama, 'cause mama surely knows
Better listen to your mama, don't say I didn't tell you so
You better run before he knows
He makes every tingle in your body quit
Be careful, not to lose yourself and soul
Before you know it he have complete control, run
You’re missing the taste like that to do his list
But he can drink it dry on every drip
He'd be the only one who make you cry
And you can do …
"Run baby, go, go find the place to hide (Run)
Sounds like the wolf to me, he'll eat you alive (Run)
Run baby, go, go find the place to hide (Run)
Close all the doors, don't let that wolf inside"
Mama said
Better listen to your mama, mama surely knows
Better listen to your mama
'Cause I will show you some more
Better listen to your mama
'Cause mama surely knows
Better listen to your mama…
Pay attention, little sister (8X)
(Carleen Anderson – Mama Said)


Jocelyn, Carleene, pa Driza. Ne, ne ovaj put. Driza Bone je ime i prezime grupe. A pevačica je u originalu bila Sophie Jones, pa ju je zamenila Dee Henon (koja peva ovu verziju ovde), da bi na kraju došla Kymberley Peer. Ako ti je smaranje ova video radnja, evo ti link za “video sličicu”.
Stvar se zove “Real Love” (prava ljubav). Iako ne baš u onom smislu koji prvo pada na pamet kada čuješ te dve možda najpopularnije reči na svetu. Svi se u “pravu ljubav” kunu, svi to priželjkuju. Jer, ona ovde u textu kaže da nema vremena za ljubav, nego joj treba ono drugo – toplo muško telo.
Iako, kada gledaš iz ugla iz koga nisi verovatno navikla da gledaš, ta ljubav (sexualna) je možda “pravija” od one kojoj se nadamo. Jer, ova je na bazi prirode koja je u nama i koja čini to da nam se neko sviđa ili ne. A ona druga je (a da toga uopšte nismo svesni) na osnovu ideja koje nam se vrte po glavi a skoro sve imaju veze sa nekom vrstom interesa.
Bilo kako bilo pred nama je stvarčica koja diže na noge k’o od šale. Možda malo više vuče ka Disco-u nego što bih ja to želeo, ali pošto je jedina takva u grupi dao sam joj zeleno svetlo, baš zbog tog ritma koji je tako topao i tako melodičan, da je jako teško ostati na njega ravnodušan.
Da, već sam rekao da njoj ne treba njegova ljubav neko slatki dodir – da primakne svoje telo bliže njenom. A ljubav je ionako precenjena. Njoj ne treba to nego da se ne igra sa njom. Da je ne muči sa iščekivanjem. Nego da pređe na stvar. Da bude nežan i da ne žuri.
Neka oseti njenu toplinu i neka zna da ga želi. Mnogooo.
Aaahh…
Real love, ahh, real love…
I don't need your love boy
Don't have that kind of time
I just want your sweet touch
Move your body next to mine
You don't call the shots, no, no, no
’Cause I ain’t nobody's fool
Hate it when you stop
So, don't leave me wanting you
Ooooh, I can take it
When I am with you
I know I can make it
Love is overrated
Is only youuuu
Time moving all night
Real love, it's all I wanted
Slow, real slow, real love
Don't keep me waiting
Move it to the beat boy
Stop messing with my mind
Can’t you feel the heat boy
Move your body next to mine
Ooooooh, I can take it
When I am with you
I know I can make it
Love is overrated
It's only you
Time moving all night
Real love is all I wanted
Slow, real slow, real love
Don't keep me waiting
Oooohh, baby…
Complicated, be, be cool
Take it easy, easy with you
Love is overated
I know you don't hate it…
Time moving all night
Real love is all I wanted
Slow, real slow, real love
Don't keep me waiting
Time, moving all night
Real love is all I wanted
Slow, real slow, real love
Ooooh baby, slow take it slow
Baby, baby don't go
Real love, let me tell you
Take it slow, take it slow
Baby, baby don't go…
(Driza Bone – Real Love)


Da li znaš kako je to kada toliko želiš da igraš da je svaki tvoj nerv uključen u tu tvoju želju? Kada je igra postala potreba tvog čitavog organizma. I telo i um čeznu da osete taj slatki fluid koji se upali onda kada igrački pokret zagospodari tobom. Ako ne znaš kako je to, onda će ti “Empress” to ispričati u svojoj stvari “ Dyin' To Be Dancin'” (umiranje za igru).
Kakva može da bude stvar koja toliko emocija ispoljava prema igri? Koja igru stavlja na pijedestal? Koja od nje pravi potrebu koja je na nivou životne egzistencije? Pa, nikakva drugačija ne može da bude nego igračka. Puna ritma i melodike.
“ Dyin' To Be Dancin'” se po svome zvuku kreće na relaciji imeđu Funky-ja i Funk-a. Bogat zvuk u kome je zastupljen pun paket instrumenata. Bas gitara je naročito interesantna sa svojim dubokim ritmičnim vajbom koji je podigao temperaturu čitave stvari za nekoliko stepeni. Sve ostalo (organi, solo gitara, trube…) su jako dobro upakovani. Tu je i nekoliko pratećih vokala koji igraju aktivnu ulogu u podršci prvog glasa. Pa i efekti kao, na primer, tapšanje koje sa svoje strane dodaje na spontanosti i dinamici.
Tempo uopšte nije brz. Drži prosečan ritam za koji ti se čini da će pod uticajem glasa sve više da usporava. Jer, glas uporno pokušava da ti pokaže koliko je zapaljen za igru. Koliko čezne da se razigra. U tom pokušaju izgleda kao da se jako napreže – kao da daje sve od sebe ne bi li ti objasnio koliko je to važna stvar za njega.
Neka joj neko pomogne jer je čekala toliko dugo. Ne, ne treba joj neko mlako, pola-pola izdanje. Ne, jer ona mora da razbije tu neizvesnost, to iščekivanje. Ona mora podhitno da igra jer je to njena potreba – ona umire za tim.
Eto, probudi se usred noći onda kada muzika preuzme kontrolu. Kada joj prodre u svaki nerv tela. I ona tada želi uzbuđenje. Želi da oseti, želi da se pomera na svaku stranu. Jer, igra je njena ljubav. Njen izvor opstanka. Ono čega ne može nikada da se zasiti.
Somebody help me
Been waiting for so long
Please don't halve help me
I got to dance dance dance
Kept you here be tryin'
Want to broke the squeeze
I'm dyin' to be dancin'
Dance is all our needs
(Dyin’ to be dancin’)
I got to dance dance dance
(Dancin’ is my love)
Plead it, roll it, have it
(Dyin’ to be dancin')
I got to dance dance dance
(Never gonna get enough)
I wake up at midnight
When music takes control
My body turns to mid nerve
 
I've got to thrill that's all
I was born to dancin’
Makes me on and up
I'm dyin’ to be dancin’
I need it to survive
(Dyin’ to be dancin’)
I got to dance dance dance
(Dancin’ is my love)
Plead it, roll it, have it
(Dyin’ to be dancin')
I got to dance dance dance
(Never gonna get enough)
(Dyin’… to be dancin’)
(Dyin’… to be dancin’, yeah)
(Dyin’ to be dancin’)
I got to dance dance dance
(Dancin’ is my love)
Plead it, roll it, have it
(Dyin’ to be dancin')
I got to dance dance dance
(Never gonna get enough)
Dyin’, I’m dyin’ to dance
Dyin’, dyin’ to dance
Dyin’, dyin’ to dance
Dyin’, dyin’ to dance…
Oh, ohhhhhhh, ohhhhh…
Dyin’ to be dancin’
(Dyin’ to be dancin’)
(Dancin’ is my love)
(Dyin’ to be dancin’)
(Forever never get enough)
Dyin’ to be dancin’
Dancin’ is my love
Dyin’ to be dancin’
Never, never get enough
Dyin’ to be dancin’
Dancin’ is my love
Dyin’ to be dancin’
Never, never get enough
Get enough, get enough, get enough
(Empress – Dyin' To Be Dancin')


Sada jedna fenomenalna stvar od pevačice Joyce Sims. Malo poznato ime stare vokalne škole. Stvar se zove “Come Into My Life” (uđi u moj život).
Ritam je nešto čvršći, kompaktniji nego što smo to do sada imali. Oseća se neka tiha silina koja kao da se sa mukom drži pod kontrolom da ne explodira. S tim u vezi ova stvar ima i nešto duže solo deonice bez glasa gde se još bolje oseća taj ritam koji uzdrmava.
Opet je to zvuk na bazi Funky-ja, ali kao da je malo sporiji nego što je to uobičajeno. Na taj način deluje da ima još više snage koja izbija na svakom koraku. I glas se trudi tu čvrstinu da zakuje tako što pokazuje svoju sposobnost da ide u visinu i u dužinu. Tako što veoma lako barata visokim tonovima koje ne biste očekivali od glasa koji ima nešto dublju boju.
Ali, specijalitet koji ovaj glas najviše voli je insistiranje na trajanju – na držanju glasa neprekinutog što duže vreme. Primeti kako to ovaj glas znalački radi na samom početku stvari kada se glas pusti i nikako da se zaustavi. Muzika je odmakla i ti shvataš da je glas još uvek tu. Kao da se stopio sa zvukom.
Inače, stvar zvuči sa tako nekom otmenom merom, da uz nju ne možeš da se, na primer, blesaviš dok igraš. Ima nečeg dostojanstvenog u tom ritmu, glasu i u čitavoj atmosferi, što te drži pristojnim. Nešto što te drži usmerenim na samu tu stvar, a ne na bilo šta drugo. Kao da si upao u magični krug koji ti ne dozvoljava da iz njega izađeš dok god se čarolija sama od sebe ne završi. A ritam je toliko moćan da te prosto prisiljava da mu se prepustiš da te ponese – da uzme tvoje telo i počne da ga pokreće. Naročito u trenutcima kada nema vokala i kada se ritam mašina razmaše.
Ona ga zove da uđe u njen život jer ima toliko toga da mu pokaže. Jer, ona ga obožava. Pita se šta treba da učini da i on vidi stvari njenim okom. On još nije svestan da njih dvoje zajedno kao “dva” a ne razdvojeni kao “jedan” mogu da “bacaju svetlost dijamanta”. Ona može da učini njegov život bezbrižnim i slatkim. Može da ga obasja svetlošću i vrati mu osmeh na lice kada ga brige obuzmu. Potrebno je samo jedno: da uđe u njen život.
Aaaah, Dudududu, Ooooooooooooooh
Come into my life, I got so much love to show you
Come into my life, boy I adore you
Come into my life, I got so much love to show you
Come into my life, boy I adore you
Come into my life, I'll open the door
If you come into my life, boy I adore you
And I will treat you right
And I'll show you sweet mellow days that you want and need
For you hold the keys to my life
Good times will flow if you make our love strong and tight
Together as one not two, we'll shine like diamond ice, eh
And I'll show you sweet mellow days that you want and need
Because I can brighten up your days
And when you're feeling bad I'll put a smile on your face
Can you tell me what price must I pay
To make you see things my way
Don't wait, don't wait, ooh ooh ooh ooh ooh ooh
Come into my life, I got so much love to show you
Come into my life, boy I adore you
Come into my life, I got so much love to show you
Come into my life, boy I adore you
For you hold the keys to my life
Good times will flow if you make our love strong and tight
Together as one not two, we'll shine like diamond ice, eh
And I'll show you sweet mellow days that you want and need
Because I can brighten up your days
And when you're feeling bad I'll put a smile on your face, hey, hey
Can you tell me what price must I pay
To make you see things my way, dudududu...
Come into my life, I got so much love to show you
Come into my life, boy I adore you
Come into my life, I got so much love to show you
Come into my life, boy I adore you (2X)
Good times will flow if you make our love strong and tight
Together as one not two, we'll shine like diamond ice, eh
And I'll show you sweet mellow days that you want and need
Because I can brighten up your days
And when you're feeling bad I'll put a smile on your face, hey, hey
Can you tell me what price must I pay
To make you see things my way, dudududu...
Come into my life, I got so much love to show you
Come into my life, boy I adore you
Come into my life, I got so much love to show you
Come into my life, boy I adore you
Come into my life
(Joyce Sims – Come Into My Life)


Nemoj nikada da staneš. Nemoj nikada, nikada, nikada, ali nikada da odustaneš. To će ti reći “K-Collective” u njihovoj stvari “Never Stop”. I reći će ti još mnogo toga. Toliko dobrih stvari da ni ja nisam mogao da stanem dok nisam prebacio sve te reči u text. Jer, trenutno texta njihove stvari nema na Internetu. A, bila bi šteta da ne uhvatiš neke od ovih reči u celini. Jer, u tim rečima se krije mnogo emotivnog naboja. Mnogo svih mogućih boja.
Ovo je oficijelni video koji je duplo kraći od verzije koja nema video radnju, ali koja je kvalitetnijeg zvuka. Čekiraj je.
Dakle, pred nama je jedna jako dobra stvar. Toliko dobra da prosto ne znam šta više da nahvalim. Odakle da krenem.
Na početku da kažem ono što je bilo i kod prethodne “Come Into…”. Taj fokus, ta usmerenost, ta budnost koja se oseća od prve pa do zadnje sekunde je nešto što me baš pomera.
Jer, kada ti je do nečega jako stalo, ili kada osećaš važnost nekog izuzetnog trenutka, tada kada ti je svaki nerv dodirnut, u tim trenutcima osećaš izuzetnu prisutnost u trenutku. Tada kroz tebe teče najdublja svesnost koju si u stanju da osetiš.
E, baš takav utisak imam za ovu stvar. Da pevač upravo to doživljava. Da su ga toliko obuzele te reči, ta osećanja, da za njega ne postoji ništa drugo. Sve je potisnuto u drugi plan, sve je izbrisano. Postoji samo njegova svesnost za situaciju u kojoj se nalaze ona i on.
U tim trenutcima iako imaš snažno osećanje koje je generalno pozitivno, ti ne možeš da se raduješ. Jer, sve je nekako tako “dostojanstveno”, tako duboko, da možeš samo tome da prisustvuješ budnih, otvorenih čula. Da upijaš i da primećuješ.
Ne, njegova reakcija nije burna. Ona je, naprotiv, vrlo umerena, ali poruku koju šalje i zvuk i glas i reč je da je velika stvar u pitanju i da je on apsolutno uronjen u nju.
Zvuk je težak, usporen ali jako topao. Kao parni valjak koji sabija užareni asfalt u tanku traku pod svojom težinom, tako se valja ovaj ritam. Čini ti se da nosi užasan teret na leđima. I da mu je teško da prevali svaki milimetar.
Ali, ritam ide stabilno dalje bez zaustavljanja. To je jedan spori, obojeni Funky koji ima pravu riznicu tonova u sebi. I ovde će bas gitara da dobro podgreje zvučni prostor. Organi a i sintisajzer će da naprave Electro ambijent, ali glasovi i čvrst Funky će da stabilno drže stvar pod okriljem klasične stare škole. Biće tu dosta sitnih, jedva primetnih efekata koji dodatno dramatizuju zvuk. Pa još, povrh svega, i klavir. Prava divota.
Ali, glas. Glas će, ipak, da dominira. Glas je mekan, prijatan. Volećeš da ga slušaš. Taj glas će ti otvoriti dušu. Osetićeš da se mnogo toga prelama u tom glasu. Osetićeš i uzdah i strepnju. I nadu u dobar ishod.
Samo ona nikada ne treba da stane. Nikada ne sme da odustane. Jer, njemu je tako dobro dok su zajeno. Dok provode vreme, vode ljubav, dok prave planove za zauvek. Da to što postoji među njima do kraja bude ono pravo, ono istinsko.
Za njega ne postoji ni jedan minut u toku dana u kome nije ona. On se samo nada da i ona tako oseća. Da je to isto ono što i on želi.
Jer, njihova ljubav će biti uvek mlada. Uvek obojena u zeleno. I neće iščeznuti nikada. A tek sada su se za nju izborili. Da bude slobodna. Da bude lišena bilo kakvog bola i patnje.
Jer, sada kada su započeli svoju ljubav, sada više ne mogu da se vrate nazad. Ne mogu da odustanu. Ona i on, zajedno. Treba samo da nastave. Da nastave da idu dalje. I da se nikada ne zaustave.
Never stop, never givin’
Never stop, never givin’ up
Never stop, never givin’ up
Never stop, never givin’
Never stop, never givin’ up
Never stop, never givin’ up
Givin’ up, feel so good to be together
Spending some time
Makin’ love, makin’ plans to last forever
Staying true until the end
True, there ain’t a minute in the the day that's without you
Hopin’ that you feel it too
What you want
What you’re feelin’ I am feelin’ too
Never stop, never givin’ up
Never stop, never givin’
Never stop, never givin’ up
Never stop, never givin’ up
Ever green, growin’ up would fade in never
This is what our love became free at last
Free from all the pain and sorrow
Never feel the hurt again
True, there ain’t a minute in the the day that's without you
Hopin’ that you feel it too
What you want
What you’re feelin’ I am feelin’ too
Never stop, never givin’ up (2X)
Never stop, never givin’ up
Never stop, never givin’ up
Never stop, never givin’ up (2X)
Take your time, won’t you try love
Not just thing, you can’t buy love (2X)
Never stop, never givin’ up
True, there ain’t a minute in the the day that's without you
Hopin’ that you feel it too
What you want
What you’re feelin’ I am feelin’ too
Never stop, never givin’ up (2X)
Never stop, baby, don’t you ever stop, baby
Don’t you ever stop baby, don’t you ever, ever stop
I can’t stand it when you stop
I can’t stand it when you stop
Don’t you ever, ever stop
Never stop, never givin’ up
Don’t you stoppin’ now
Don’t you stoppin’, babe
Keep on, keepin’ on, baby
Don’t you ever, ever, ever, ever, ever, ever, stop
I can’t stand it when you stop
Don’t you ever, ever stop
Never stop, never givin’ up
True, me and you
What you want, never stop
Take your time baby
Won’t you take your time lady
Wait the minute sugar, can’t you see
Now that we got love
We ain’t never gonna come back down
Never gonna givin’ up
Now we started baby
Now we started real love
Keep on, keepin’ on, baby
Now that we began we’ll keep on, keep in, makin’ love
Never stoppin’ all night long, no, no
Just can’t givin’ up
Won’t you take your time
Won’t you try my love
You can buy my love
Don’t you ever stop, lady
Don’t you ever stop, baby
Don’t you ever, ever, ever stop, no baby, no
Nununununu
True, me and you
Don’t you ever stop, baby
True
(K-Collective – Never Stop)


Sigurno znaš dobro ako si pratila blog da imena grupa sa dugim imenom i eventualno još i sa “feat.” (vokal), pa još u naslovu vidiš i “Original Mix”, onda se sigurno radi o jednoj Electro stvari. Upravo to sada imamo ovde. Grupa je “Satin Jackets feat. Eric Cozier” a stvar se zove “Everywhere I Go (Original Mix)” (gde god da odem).
Pa šta će Electro u R&B staroj školi? Eto, malo prošetao, pa svratio. Ne, ne, nije slučajno. Ovde mu je, zapravo, stalno prebivalište.
Bez obzira što “Popular Secret” Electro projekat nije zaživeo ovde (prebačen je u poslednjem trenu u ElectroDance) za “Everywhere I Go” od starta nije bilo nikakve dileme da je ovo njegova poslednja stanica. Iako je mladunac (2012) u odnosu na svu ostalu vremešnu gospodu koja dolaze iz perioda osamdesetih.
Jer, stvar je očigledno namerno pravljena tako da se uklopi u atmosferu stare škole, ali i da ubaci malo Electro-na da bi se, ipak, osetilo da je nova stvar u pitanju. Ovaj novi Electro Mix se samo naslonio na afinitet stare škole da se maximalno poslužu elektronikom koja joj je bila dostupna u to vreme. Zato su organi toliko prisutni u zvuku čitave ove R&B grupe.
“Everywhere…” je moderan Electro izraz odlično ispratio, ali da bi “poljubio staru školu u ruku” ubacio je i klavir koji odvlači pažnju od Electra i pravi klasičan Funky ambijent. Na taj način je napravljen jako dobar spoj starog i novog. I zato “Everywhere…” ni u jednoj Electro grupi ne bi mogao bolje da se uklopi nego ovde. Čak ni u ElectroDance-u.
Zvuk je mekani, “svileni” Funky koji prija tvojim čulima. Koji će tvoje telo odmah da prepozna kao signal da je vreme došlo da se ustane na noge i ode na podijum za igru.
Ali, ovaj zvuk neće tražiti od tebe da izvodiš plesne bravure u stilu brejk densa. Ne, ni blizu toga. Pre će da upali tvoje hormone za suprotni pol. Dobićeš priliku da kroz spori, senzualni pokret pokažeš svoje udvaračke boje.
A zvuk će ti maximalno pomoći u tome. Ubaciće u igru meke, tople struje koje će da pokrenu maštu i izazovu čula da potraže svoje zadovoljenje u nekom zgodnom telu ili da možda utole svoju čulnu glad u nekoj finoj nežnoj erotičnoj energiji.
Jer, gde god on da ode ona mu je pred očima. I on odmah poželi da je s njom. Jer mu ona tako prija, tako dobro izgleda. Još samo kada bi malkice pokazala više razumevanja. Jer, ona zna kako stvari stoje. I zato bi trebala da vidi i razume kroz šta sve on prolazi.
(good lookin’, good lookin’)
(good lookin’, good lookin’)
(good lookin’)
Everywhere I go…, everywhere I go…(good lookin’)
Everywhere I go… (good lookin’), everywhere I go
Oh…, oh… (good lookin’)
Everywhere I go… (good lookin’)
Everywhere I go… (good lookin’)
Oh…(good lookin’),  oh…(good lookin’)
Everywhere I go I wish I could have been with you
Cause, things are as you know
Why can’t you see what I’ve been through
Oh… (good lookin’), oh… (good lookin’)
Oh… (good lookin’), oh… (good lookin’)
Everywhere I go (good lookin’)
Everywhere I go (good lookin’) (2X)
Everywhere I go I wish I could have been with you
Cause, things are as you know
Why can’t you see what I’ve been through
Oh… (good lookin’), oh…
Everywhere I go… (good lookin’)
Everywhere I go…
Everywhere I go I wish I could have been with you
Cause, things are as you know
Why can’t you see what I’ve been through (good lookin’)
Oh…(good lookin’), oh…
Oh...(good lookin’), oh…(2X)
Oh…(good lookin’)
(Satin Jackets feat. Eric Cozier – Everywhere I Go (Original Mix)


Idemo sada na Jenny Burton i njenu stvar “Bad Habits” (loše navike). Ova stvar podseća na “Somebody Else’s Guy” – na prvu stvar koja je otvorila grupu. Podseća po tome što je kao školski primer tog starog Funky R&B-ja.
Mogao sam umesto “školski primer” da kažem “tipičan primer”, i to bi, takođe, bilo tačno. Ali, ne bi bilo tačno ako to shvatiš kao nešto “obično” ili “standardno”, jer to ova stvar, uopšte, nije. Naprotiv, ovo su vrhovi. Ovo je krem R&B stare škole.
Možeš da kažeš za “Bad Habits” da nije u trendu jer se sada slušaju potpuno drugačije stvari. Možeš da kažeš da je zastarela. Ali, što se tiče kvaliteta, on će uvek biti tu. A kada se jednog dana trendovi promene, onda će možda baš ovakvi ritmovi ponovo da dospeju u fokus. I onda će “Bad Habits” biti ponovo u prvim redovima.
Jer, ova stvar to što radi radi jako dobro. Gde god da pogledaš moraš da klimneš glavom i kažeš da je to, upravo, to. Da je doterano do perfekcije.
Rekao sam nešto ranije da je stara škola R&B-ja koristila Electro maximalno koliko je bio raspoloživ u to vreme. Ali, treba naći pravi balans između zvučnog traga koji ostavlja Electro i onoga koji ostavljaju klasični instrumenti. Ovde u “Bad Habits” je to fantastično urađeno.
Obrati pažnju na sam početak kada Electro efekat otvori zvuk u vidu sirene. Oseti tu varijaciju koliko je moćna. A onda, kao da su svi ostali zvuci stajali iza ćoška u dugoj koloni i onda svi odjednom uleteli u kadar. Uh, kakva je samo to boja, kakva punoća koja je iznenada tresnula pred tebe. Oseti to.
Electro će imati par solo deonica na sredini i pri kraju. Sasvim dovoljno da odmoriš od moćnog glasa i svog ostalog pratećeg zvuka. Ali, u jednom trenu će se Electro i klasika (trube, klavir…) spojiti u jednu celinu i to će da zvuči fenomenalno.
A što je najvažnije, takav udruženi, bogat zvuk ima jako dobar igrački ritam. Moći ćeš da uživaš u pokretu koji nije prebrz da od tebe mnogo traži, a opet, koji ima dovoljno dinamike da iz tebe izvuče maximalnu igračku kreaciju.
A glas, glas je čudo jedno. Pričaće ti nonšalantno priču koja ga tišti, bez mnogo “gestikulacije”. Neće uopšte da ti pokazuje svoj “vibrato” ili svoje “trilere”. Pustiće te da možda pomisliš da ih nema. A kada shvatiš da ih itekako ima postaće ti jasno da mu je samo bilo dosadno da na lake note pokazuje mišiće.
E onda će, u textu, pri kraju, da dođe vreme za improvizaciju. Tada kada će glas da pred tebe istrese svoje čitavo emotivno punjenje. Kada bude parao plafon visokim “C”, toliko visoko da ga čuješ kao cijukanje, e tada će glas da ubaci svoju “artiljeriju”. Možeš samo da zamisliš koliko je teško na tako jako visok, tanak zvuk napraviti vibraciju u glasu. A još ako je zvuk iseckan na sitne rezance pa je sve potrebno jako brzo raditi. Ne-verovatno. A ovda, u deliću sekunde će glas da se stropošta u podrum – u dubinu. Ludilo.
Naravno, glas time nije hteo da se hvali nego da ti predoči koliko ga pritiska sva ta neprijatna situacija u kojoj se nalazi.
Jer, recimo, njoj u dva noću zvoni telefon. On je, ko bi bio drugi. Kuka joj kako ne može da bude sam. I šta bi ona trebala da uradi? Pa naravno, da mu tresne slušalicu posle svega što joj konstantno priređuje. Da mu kaže da nema razloga više za priču.
A šta ona radi? Da, priznaje, nema razloga, osim jednog. A to je da je niko ne radi kao on. Za njega oseća tako puno – što za nikog drugog. Sramota je, ali zakačio joj se za srce i sada nema kud. Sada ima samo jako lošu naviku. Najgoru. A to je upravo on.
Jer, evo, osam je ujutro, a ko joj kuca na vrata?
Jedna žena koja kaže da je njen čovek unutra i da je ona došla da ga odvede kući. Čoveka koji je njoj, naravno, rekao da nikoga nema – da je samo svoj i ničiji.
Da, on je za nju tako loša navika koje bi morala da se otrese, ali kako kada ne želi da se odrekne onoga što oseća za njega. A opet, on je uvek u nekom haosu i ona sa njim nije nikada načisto šta može da očekuje.
I svesna je, da je on ta njena loša navika. Ali i zna da će te bolesne navike kad-tad morati da se otrese.
(Shab shabba duas shabba duas) (8X)
It's two AM, who's that ringing my phone?
It's you explaining why you don't wanna be alone
Now I should hang up after what you put me through
There's no reason for me to talk to you
Except that no-one else can make me feel the way you do
It's a shame, boy, but my heart is hooked on you
You've been doing me wrong ever since I let you in
But it's your love that thrills me to no ear
I've got a bad, bad habit, baby
And, baby, it's you, baby, it's you
I've got a bad, bad habit, baby
And, baby, it's you, baby, it's you
(Shab shabba duas shabba duas) (2X)
It's eight AM, who's knocking at my door?
It's a lady for you, boy, now I can't take no more
She's says that you're her man and she came to take you home
But didn't you tell me that you were all alone?
I've got a bad, bad habit, baby
Oh, baby, it's you, baby, it's you
I've got a bad, bad habit, baby
Baby, it's you, baby, it's you
Bad, bad habit, baby
I know, baby, it's you, baby, it's you, you, you
I've got a bad, bad habit, baby
Oh, oh, it's you, I know it's you
You're a bad, bad habit that I should break
Don't wanna lose the love you make, oh, boy
But you're always in some kind of mess
I never know what to expect, no, no
Ohoh, yeah
(Bad, bad habit, baby) Oooh, baby, hey
It's you, baby, it's you, yeah, yeah
(Bad, bad habit, baby) Bad habit, baby
It's you, baby, it's you, it's you
I've got (bad, bad habit, baby
Baby, it's you, baby it's you)
(Bad, bad habit, baby
Baby, it's you, baby, it's you)
(Bad, bad habit, baby
Baby, it's you, baby, it's you)
Oh no, you're a bad, bad, bad, bad bad bad habit
Bad, bad, bad, bad, bad, bad habit
Bad, bad bad, bad, bad bad habit, yeah
Bad, bad, bad, bad, bad bad habit
Bad, bad habit, baby
I know, baby, it's you, baby, it's you, oh, sick of you
(Bad, bad habit, baby) I don’t know…It’s you
(Baby, it’s you)
(Jenny Burton – Bad Habits)



R&B&SOUL OLD SCHOOL

U ovoj grupi su uglavnom pesme koje su nastale sa početaka R&B-ja, ali, takođe i stvari novijih autora koje vuku na taj prepoznatljivi klasični ritam. Iako, videćete, razlika nije baš toliko velika u odnosu na prethodnu savremenu varijantu (R&B&Soul) iz R&B celine.
U R&B&Soul Old School (skraćeno: R&B&Soul O.S.) grupi će biti sve sami hitići koje ste sigurno već imali prilike da čujete. Jednostavno, stvari su odlične i uvrstio sam ih iako generalno izbegavam poznate stvari i poznate autore. Ali, ako je nešto izuzetno dobro i baš me pomera, onda poznatost nema baš nikakvu ulogu. Stvar će biti postavljena bez obzira na to.
Kao i kod njene Soul sestre bliznakinje iz R&B celine (R&B&Soul) i u ovoj grupi ovde dominiraju, spori tonovi, osećajno pevanje, glasovni kvalitet koji se pokazuje na raznim nivoima, kao i jedna prijatna ukupna vibracija koja otvara čula, opušta nerve i “miluje dušu”.
Postoji mnogo dobre muzike iz tog vremena od mnogih autora. Čak da uzmete i ove autore koje sam ja izabrao, mogli biste od njihovih drugih pesama da napravite isto tako jedan veoma kvalitetan izbor. Možda bih mogao da se složim sa nekima da su neke druge stvari još kvalitetnije od ovih, ali to opet ništa ne menja na stvari. Jer, kvalitet je za mene imaginarna reč.
Što se mene tiče postoji samo jedno merilo: koliko me nešto dodiruje? Kakav utisak ostavlja na mene? Sve ostalo je nebitno. Nikakvi oskari popularnosti, titule, nagrade, MTV top liste. Ništa. Samo doživljaj koji neki zvuk izaziva. Trag koji ostavlja u osećanjima.

Otvaranje R&B&Soul O.S. grupe pripada kraljici R&B-ja Aniti Baker. Ako možda još niste imali prilike da se uverite u kvalitete Anite Baker onda će vam ova stvar pokazati sav njen raskošni talenat. Jer, jedna velika legenda stare škole R&B-ja je upravo pred vama. Ovo je jedan od njenih velikih hitova, a stvar je toliko dobra da je jednostavno nisam mogao izostaviti.
Toliko božanske igre u njenom glasu, toliko fantastičnih zvukova i ritmova na jednom mestu, da neće biti potrebno da se mnogo udubljujete u ovu stvar. Odmah će vas zarobiti ova muzička čarolija u kojoj ćete moći da opušteni i zadovoljni bezbrižno osluškujete mekane relaxirajuće tonove koji se kao perle nižu pred vašim ušima.
Ali, moraćete, ipak, da se povremeno trgnete i da širom otvorenih ušiju hvatate gomilu otrgnutih snažnih osećanja svih mogućih boja koja se gomilaju oko vas praveći perfektno izbalansiranu atmosferu suprotnosti u kojoj imate sve što je potrebno za jedan perfektan muzički doživljaj.
Šta može da izvuče iz nas osećanja koja se skrivaju u najdubljim delovima naše duše ako ne ljubavna čežnja? Ono što se skuplja i taloži dok čekamo, prisećamo se, tugujemo, oplakujemo...
Ona ne želi da bude lišena njegovih poljubaca i osmeha, ali ne želi ni da bude olako shvaćena kao neko ko je uvek tu, na raspolaganju. Prosto ne shvata kako to da čim nekoga zavoliš i čim hoćeš da mu se približiš, on počne da beži i da se skriva? Toliko je mnogo vremena prošlo koliko joj nedostaje njegova ruka u njenoj. Neće se skrivati ako joj priđe bliže, ako dođe kući i pobrine se za nju...
Reči su fenomenalne. Stara škola koja vodi računa i da se sve rimuje, da bi pesma klizila kao dobro vino, i da reči budu lepo uklopljene u melodiju i ukupnu atmosferu pesme. Evo reči:
I won't be neglected, I won't be denied,
The pleasure of your kisses, the pleasure of your smile,
I think you take for granted, I'll always be here,
Just because I love you, It doesn't mean I won't disappear,
Been so long... I'm missin' you, baby, been so long, I'm missin' you, baby,
Thoughts and mellow memories,
of once upon a time are slowly creepin' on me,
and they linger on my mind,
Just let somebody love you, I just don't know why,
Whenever I get close to you, you wanna run and hide,
It's been so long, I'm missin' you, baby,
It's been so long, I'm missin' you, baby (2x)
We began a lovers' dance, the road was smooth to romance,
And we sang love's sweet song every day,
I believed that love would stay in my heart, now it's torn all apart,
It's gone away, I can't stay, I've got to say,
I can't believe that you could do me this way,
Now don't you understand, I'm in need of comfort,
The comfort of your hand in mine,
And what I feel inside, why don't you come closer, I can't hide,
Been so long, can't hide, been so long, been so long,
It's too long, won't you come on, baby,
Won't you come on home, see about me, see about me, baby,
Been so long...
(Anita Baker – Been So Long)


Sada još jedna ljubavna stvar. Ali, ovaj put sa sretnim završetkom. Dva tako dobra glasa, muški i ženski, koji se “nadmeću” u ljubavnoj igri – u osećajnosti, mekoći, nežnosti. Predivno izvođenje. Osetite te varijacije u glasovima, to “ljubavno gugutanje”, tu emociju koja se rastapa.
I jedno i drugo nisu verovali da im se može desiti tako posebna ljubav, ali desilo se baš to. Nešto što je promenilo čitav njihov svet. Njihovo shvatanje prave ljubavi, njihovu radost, njihov doživljaj u srcu. Ljubav je učinila to...
Reči su, zaista, predivne i baš se sjajno uklapaju u čitavu atmosferu pesme.
Prvo je bila neverica. Jer, ona je verovala da je ljubav obična glupost o kojoj je besmisleno maštati, a, uostalom, nije nikoga bilo oko nje dovoljno posebnog ko bi je mogao uveriti u suprotno.
Za njega je ljubav bila sporedna stvar kojom se muškarci ne bave jer to jednostavno nije za njih.
Zatim je došla zbunjenost, jer je sve ono što su zamišljali o ljubavi palo u vodu. Sve se raspalo kao kula od karata. Umesto predrasuda i iluzija došao je osećaj koji obara s nogu. Koji čini da se osećaju kao dete koje prvi put doživljava čari proslave Božića.
Na kraju je došlo istinsko ljubavno zadovoljstvo – uživanje u prepuštanju jedno drugom i neizmerno zadovoljstvo koje ispunjava sva čula.
Osetite te faze koje se smenjuju kroz pesmu. Pokušajte da osetite i nešto više od toga – univerzalni pojam ljubavi koji znači kosmičko spajanje u Jednini. Idealnu mešavinu muškog i ženskog prirodnog principa, skladno stopljenih u nešto što predstavlja najveću divotu i ujedno najveću misteriju Univerzuma – Ljubav.
Mene baš taj deo univerzalnog u ovoj stvari posebno fascinira. Osetite tu snagu koja stoji iza pojedinačnih “polova”. Osetite kako na početku u pesmi svaki deo ljubavne slagalice pokazuje “svoje šareno perje” – kako se nameće, “kako se prodaje”. Ali, kako pesma teče tako su oba dela sve bliže jedno drugome – kao da ih neka nevidljiva sila namerno gura ka “susretu” . Kada pesma uđe u svoju najemotivniju fazu dva dela su se stopila u jedan. Utopila su svoju ličnu božanstvenost u zajedništvo koje je dalo vrhunac postojanja - Ljubav.
Stvarno je dirljivo kada sve to iz tog ugla doživite. Nije mnogo teško da to osetite jer su glasovi fenomenalni. Oni vas prosto mame u tom pravcu. Kao da se, na početku, “Adam i Eva” utrkuju ko će bolje samostalno da odigra svoju “kosmičku ulogu”. Ali, kada dođe “odsudni trenutak” onda će udruženom snagom uroniti u Celinu i tako “žrtvovati” svoju pojedinačnost...
I used to think that love was so silly,
Something that a girl like me never dreamed of,
And it all was for me (no not really),
But there was not a guy who was special enough,
Until you came and made me so happy,
Like a child on Christmas Day,
I was so, so, so, so anticipating,
And I didn't know I could ever feel this way,
Love saw it, love saw the change in my heart,
You brought me so much joy,
Love saw it, love saw the hopes of a girl and a boy,
You bring me joy, you bring me joy, you bring me joy,
I used to think that love was a mischief,
Something that a guy just could not figure out,
As if I never had no fancy stuff,
Not even a clue what true love was about,
Until you came and made life worth living,
Like the very first day of spring,
I was so, so anticipating, girl, I didn't know I had love inside of me,
Love saw it, love saw the change in my heart,
You brought me so much joy,
Love saw it, love saw the hopes of a girl and a boy,
Oh girl, my, my girl,
I never thought that I could love a girl the way I do,
Oh boy, my, my, my, my boy, I'm so glad that I found your love too,
Love saw it, love saw the change in my heart,
You brought me so much joy,
Love saw it, love saw the hopes of a girl and a boy (x2)
You bring me joy, me joy, me joy, me joy, me joy,
You bring me joy, me joy, me joy, me joy, me joy,
Keep on bringin me, keep on bringin me...joy
Love called my name, love saw me change,
Love rescued me from the danger of pain,
Love called my name, love saw me change,
Love rescued me from the danger of pain,
Love called my name, love made me change,
Love rescued me from the danger of pain,
Love called my name, love saw me change,
Love rescued me from the danger, danger of pain,
You brought me so much joy,
Love saw it, love saw it, love saw the hopes of a girl and a boy,
I just can't explain it, my heart can't contain it,
Love saw the change in my heart,
You brought me so much joy,
Love saw it, love saw it, love saw it, love saw it,
Love saw the hopes of a girl and a boy...
(Karyn White ft. Babyface – Love Saw It)


Ponovo Anita Baker. Neću trošiti reči o njenom glasu o kome se već sve zna. Potrebno je samo ga slušati i slušati i nastaće čarolija.Od toliko Anitinih albuma i odličnih pesama, meni se posebno dopada jedna stvar koja uopšte nije poznata i koju verovatno mnogi od vas još nisu čuli.
Ova stvar ima neku jako prijatnu dinamiku u sebi. Puno osećajnosti u glasu, puno ritmike koja se lako prepoznaje i brzo prihvata.
Ovo je pesma o ljubavnoj čežnji i neostvarenoj ljubavi. U njoj i dalje postoji jaka želja koju ne može da odagna, ali zna da je mnogo više potrebno od želje, možda molitva, da bi ga ponovo videla pored sebe. On ne oseća isto kao ona – njemu je sve to previše odricanja i žrtvovanja. Ona čezne da zna kako izgleda prava ljubav. Ljubav koja je sveprisutna, za ceo život. Ljubav koja izdržava probu vremena...
Uuaah...,
Ah, many days it goes unspoken, but this desire never seems to go away,
It's gonna take much more than hope to bring you close, I think I'll pray,
I hear you say you've got a lot to give up,
and there is so much more this heart of mine can take,
If what you have to bring to me is positive,
you send it right away, right away,
I want to know what good love feels like, good love, good love,
I want a love that's sure to stand the test of time,
I want to know what good love feels like good love, good love,
Morning, noon and night, forever all my life,
Good love, good love, good love, good love,
There is a void that stands between us,
and it seems it's getting harder to relate,
Never in my wildest dreams did I imagine life this way,
I want to know what good love feels like, good love, good love,
I want a love that's sure to stand the test of time,
I want to know what good love feels like good love, good love,
Morning, noon and night, forever all my life,
I want to know what good love feels like, good love, good love,
I want a love that's sure to stand the test of time,
I want to know what good love feels like good love, good love,
Hear me when I say, bring it to me baby,
But if you're the man I hear you say you are,
I don't quite understand why loving me is so hard,
Never have I felt the need to be this close,
Words cannot say, heaven only knows,
I want to know what good love feels like, good love, good love,
I want a love that's sure to stand the test of time,
I want to know what good love feels like good love, good love,
Morning, noon and night, forever all my life (4X)...
(Anita Baker – Good Love)


Evo još jedne legende i to baš za zvuke koje negujemo u ovoj grupi. Ponovo fino, opušteno, romantično. Ali, ovaj put ne Anita nego Freddie. Freddie Jackson.
Ono što impresionira kod ove stvari je atmosfera. Kada to kažem onda mislim na to da je sve tako dobro upakovano da blista kao celina, kao zajednički efekat nekoliko dobrih stvari koje su tako dobro spojene i složene da ne možeš a da ne skineš kapu i kažeš – bravo majstore.
Naravno, nekome ovo može da bude arhaično, smorno, toliko previše pitko da na kraju postane bljutavo. Može, ali onda će mu čitava ova grupa biti takva. Treba znati da i u ovakvom zvučnom stilu ima mali milion stvari. Da je ovo jako suženi izbor – samo jedna kap u moru.
Da, ponekada može da mi bude interesantno da poslušam i ove stvari na koje je palo dosta prašine tokom vremena. Možda je to u jednom malom delu i omaž nekim starim, prošlim vremenima u kojima je bilo mnogo više crnog zvuka nego što ga ima danas.
Dakle, imaš zvuk koji se tako fino valja kao graciozni delfin koji skladno vijuga preko površine vode. Možeš na ovo da igraš ali jako sporo, na donjoj granici. Prvo ćeš da osećaš a onda će tvoje telo automatski da se prilagodi. Možda ćeš da zatvoriš oči i osetiš kako te vijugava linija zvuka pomera levo i desno.
Zvuk je mekan, osećajan, pravi dezert za čula. A ritam opušten i stabilan. Od početka do kraja te vodi sigurnom rukom. Tako dobro da ga nećeš ni primetiti. Jednostavno ćeš uroniti u njega s uživanjem a da nećeš ni biti toga svesna.
Glas će te već više dodirnuti. Nećeš moći da tako lako pređeš preko njega jer će ovde on da ti otvori dušu. Primetićeš kako iz njega govore različita osećanja. Kako ti ih sa lakoćom prezentira.
Glas je još jedna kockica u mozaiku, kao što su to ritam i zvuk. Svideće ti se ovaj glas, u to nema sumnje. Jer, kako da ti se ne svidi ta finoća, ta mekoća, ta izražajnost koja pleni. Koja te zavodi svojom specifičnom bojom.
A onda još i text koji ti priča priču. Koja te tako postepeno zagreva da jedva čekaš da čuješ još. Kao da čitaš nečije ljubavno pismo koje je izvlačilo reči iz dubine srca.
A priče ima poprilično. Polako, dozirano, kao da plete mrežu i pravi atmosferu u kojoj ti stvari postaju jasnije ne na nivou reči nego na nivou osećanja.
On je dugo nije video i sada se pita šta je sa njom. Jer, nedostaje mu. A i vreme je učinilo to da konačno shvati koliko mu je ona zaista značila. Uželeo se da je vidi. Makar zbog starih vremena u kojima su bili toliko toga jedno drugome.
Drugim rečima, čezne za njom. Ne može a da se ne priseća njene kose, parfema koji je nosila. Ne može da izbaci slike iz svoje glave. Slike njihovih nežnosti. Koliko je volela kada im se tela dodirnu. Kako je izgovarala njegovo ime u ljubavnoj strasti.
Dugo je vremena prošlo. Ali, i pored toga, u njemu ima plamena kao i nekada. I zato je zove da se vide. Da se osete kao u stara dobra vremena. Toliko želi da je stisne pored sebe. Da joj radi stvari…
Oh, ho, ah, come on and rock me, ooh, girl
Oh, ooh, oh, ooh, ooh, oh
Come on and rock me, ooh, girl
Hey girl long time no see
Do you have a little time to spend with me
I want to know what's been going on in your life
Huh, talk to me baby
Your hair perfume you wear brings back memories,
oh, of you and me
You look so fine, you blow my mind,
all over again, ooh, ooh, ooh, ooh, ooh, ooh
So much has happened in my life since we partied
What about you
Now I've got myself together,
and I know just what I want
And right now I know that it's you, you
Rock me tonight for old times sake
Would you, baby, hey
Roll with me tonight for old times sake
Ooh, ooh, ooh, oh, oh
Ooh, girl, I'm gonna love you real good
Come on let me do it now, you know I could
I really miss the way you squeeze and moan,
and call out my name, woo, woo, woo
You have caught me, baby
I remember you love to take your time
To get in the mood, ooh, ooh, ooh, yes, you do, yeah
But once you're in the mood,
you like to go shake to the groove
Oh, oh, oh, oh, oh, yes, you do, girl
It's been so long since we've had a night together
I have missed you, when I get through lovin' you girl
Fire and desire will burn in you forever more, more
Rock me tonight for old times sake
Would you, baby, hey
Roll with me tonight for old times sake
Woo, woo, would you, would you, would you
Rock with me tonight for old times sake
Sweet baby, yeah
Roll with me tonight for old times sake
Oh girl, come on and rock
So much has happened in my life since we partied
What about you
Oh, now I've got myself together
And I know just what I want
And right now, girl, it's you, you
Rock with me tonight for old times sake (sake)
Won't you, baby, hey
Roll, roll with me tonight for old times sake
Feels so good, feels so right
Would you rock, rock with me tonight
For old times sake sweet baby, yeah
Would you come and roll with me tonight
For old times sake, oh, girl
Come on and rock me
Come on and roll with me, baby
Come on and rock me, roll with me
I want to feel you next to me
I want you to do the things,
that we used to do together
Come on let's make it right
I want to feel you rock with a lot of lovin'
The way I used to do, girl
Do you remember
I want to rock and roll with you, baby
Come on, hey
I'm gonna rock and roll and hold and squeeze ya
Sweet thing, yeah
(Freddie Jackson – Rock Me Tonight (For Old Times Sake)


Ako ste se pitali, u čemu se ova stara škola razlikuje od standardnog, novokomponovanog  R&B zvuka, ova stvar će vam to jasno pokazati. Što bi rekli francuzi: On n’en fait de comme ca (više ih ne prave takve).
Jer, ako malo pažljivije poslušate ovu stvar videćete da je ovakav ritam muzički dinosaurus. Više niko ne pravi takve stvari. Jednostavno, sada vladaju drugačiji R&B ritmovi. Ako bi neko i napravio nešto slično, onda je to više da bi razbio neki sadašnji stereotip ili dosadu. Ili, iz sentimentalnih razloga, da se priseti nekih ranijih vremena. Ali, osim tih i sličnih izuzetaka ovakvi ritmovi su odavno napušteni. Pošto se muzička moda često vraća, kao i u drugim oblastima, možda će se jednog dana i ovakve stvari vratiti u svom izvornom obliku na velika vrata.
Dakle, pred vama je stvar iz prošlosti (80-ih), ali nemojte je zbog toga potcenjivati. Ovde je s razlogom, jer ako joj dopustite da vam se približi, osetićete koliko je, zaista, inspirativna. Inače, i ona je hitić, jer je svojevremeno kada je nastala 1983 bila broj jedan na U.S. R&B listi popularnosti.
Ritam je spor, prijatan, relaxirajući. Osećate kao da vas nosi pitoma reka koja je baš toliko brza da ne morate ništa da radite da biste se održali na površini, nego samo da joj se prepustite da vas ugodno nosi. Bez straha, bez brige, bez neizvesnosti. U jednom delu toka će vas “reka” prenuti iz ugodnog ljuljuškanja, ali samo da bi vam pojačala interes i zadovoljstvo. Jer, ono što je bilo pitomo će, ipak, morati malo na kraju da se “razgoropadi” da bi reka došla do svog ulivanja u “okean” – okean ljubavi. Pesma će vam tu sexualnu igru na svoj način predstaviti – naročito u svom završnom delu.
On bi želeo da joj pokaže svoju ljubav. Samo treba da legne pored njega i oseti ljubav koja se dešava “između čaršava”...
Hey, girl, ain’t no mystery, at least as far as I can see,
I wanna keep you here layin’ next to me,
sharin’ our love between the sheets,
Ooh...baby, baby, I feel your love surrounding me,
Whoa...ho...ho...ho...hoo...uuh...baby, baby,
Makin’ love between the sheets,
Ooh, girl, let me hold you tight, and you know I’ll make you feel alright,
Oh, baby girl, just cling to me and let your mind be free,
While makin’ love between the sheets,
Ooh, girl, I’ll love you all night long, and I know you felt it comin’ on,
Ooh, darlin’ just taste my love, ooh you taste so sweet,
Sharin’ our love between the sheets,
Ooh...baby, baby, I feel your love surrounding me,
Whoa...ho...ho...ho...uuh...baby, baby,
We’re makin’ love between the sheets,
Hey, girl, what’s your fantasy, I’ll take you there to that ecstasy,
Ooh, girl, you blow my mind, I’ll always be your freak,
Let’s make sweet love between the sheets…
Ooh...baby, baby, I feel your love surrounding me,
Whoa...ho...ho...ho...uuh...baby, baby,
We’re makin’ love between the sheets, (2X)
Enough of the singin’, let’s make love,
In between the sheets,
Oh, I like the way you receive me (Receive me, receive me),
Girl, I love the way you relieve me,
I’m comin’, comin’ on strong (Comin’ on strong),
{Sweet darlin’} In between the sheets,
Oh, I like the way you receive me (Receive me, receive me),
Girl, I love the way you relieve me,
Comin’ on, comin’ on strong (Comin’ on strong),
{Sweet darlin’} In between the sheets,
You got me moanin’,
Girl, you got me groanin’,
I’m comin’, comin’ on strong,
{Sweet darlin’} In between the sheets,
Let’s get all the way down,
Turn it over,
I’m comin’, comin’, comin’, comin’ on strong,
{Sweet darlin’} In between the sheets,
Da da da da da da,
Da da da da da da da,
Da da da da da da
(Isley Brothers – Between The Sheets)


Da li postoji sexualno lečenje? Ako pitaš Marvin Gaye-a on će ti reći da postoji, i da 100% deluje. Kada njemu njegova bejbi pruži jednu sexualnu terapiju, odmah je izlečen od svih mogućih bolesti.
“Sexual Healing” je još jedna legendarna stvar koja je prosto nezaobilazna u Old School grupi. Navikli smo se na meko, fino i opušteno i sada više nema nazad. Neuvrstiti ovu stvar u grupu bi bilo kao izbaciti iz kutije za nakit najsvetliji dijamant.
Jer, ako hoćeš meko onda je ovo najmekše. Ako hoćeš osećajno onda je, opet, u samom vrhu. A ako hoćeš još uz sve to i sexualno, onda “Sexual Healing” nema premca. Toliko fine, relaxirane sexualnosti u zvuku ćeš retko gde da sretneš.
Uh, a tek ritam. Tako se sporo valja a kao da zemlju ne dodiruje. Kao da lebdi, da klizi po površini bez ikakvog napora. Ako misliš da igraš na ovaj ritam, možeš. Ali, ovde ti sve poručuje da nije vreme za uspravno nego položeno.
Jer, on je bolestan. Ima visoku temperaturu. Toliko je vruć kao užarena peć. Potrebna mu je hitno ljubavna terapija, jer ga bolest hvata sve jače i jače. Toliko jako da još dugo više neće moći da izdrži.
A kada je u takvom stanju onda ne pomaže ništa drugo nego samo sexualna terapija. Toliko mu dobro čini da jednostavno ne može bez nje. Eto već od jutros ga hvata olujno more. Talasi su sve veći i veći. Teško će još dugo moći da se odupire.
Jedino ona – njegova bejbi – ima lek za njega. Lek koji će ga osloboditi. Lek koji čini čuda sa njegovim zdravljem. I zato neka ona odmah krene da se pripremi za operaciju. Jer, ona je tako dobar hirurg. Jedva čeka da krene da ga operiše.
Get up, get up, get up, get up!
Wake up, wake up, wake up, wake up!
Oh, baby now let's get down tonight
Ooh baby, I'm hot just like an oven
I need some lovin'
And baby, I can't hold it much longer
It's getting stronger and stronger
When I get that feeling
I want sexual healing
Sexual healing, oh baby
Makes me feel so fine
Helps to relieve my mind
Sexual healing baby is good for me
Sexual healing is something that's good for me
Whenever blue teardrops are fallin'
And my emotional stability is leaving me
There is something I can do
I can get on the telephone and call you up baby
And honey I know you'll be there to relieve me
The love you give to me will free me
If you don't know the thing you're dealing
Ohh I can tell you, darling, that it's sexual healing
Get up, get up, get up, get up
Let's make love tonight
Wake up, wake up, wake up, wake up
'Cause you do it right
Baby, I got sick this mornin'
A sea was stormin' inside of me
Baby, I think I'm capsizin'
The waves are risin' and risin'
And when I get that feeling
I want sexual healing
Sexual healing is good for me
Makes me feel so fine, it's such a rush
Helps to relieve the mind, and it's good for us
Sexual healing, baby, it's good for me
Sexual healing is something that's good for me
Well, it's good for me
And it's so good to me my baby, ohh
Come take control, just grab a hold
of my body and mind
Soon we'll be making it, honey
I'll be feeling fine,
You're my medicine, open up and let me in
Darling, you're so great
I can't wait for you to operate
(Get up, get up, get up, get up),
let’s make love tonight
Wake up, wake up, wake up, wake up,
coz you’re doing it right
I can't wait for you to operate
When I get this feeling I need sexual healing
Oh when I get this feeling I need sexual healing
I gotta have sexual healing darling 'cause I'm all alone
Sexual healing, darling till you come back home
(Marvin Gaye – Sexual Healing (Oldies)


Sada jedna stvar iz novije R&B istorije. Davinu bi pre mogli nazvati savremenim izvođačem koja voli starije klasične ritmove. Šum (krckanje) koje povremeno čujete je tu namerno stavljen da bi se ostavio utisak starih vynil ploča.
Odmah će vas osvojiti ovaj izuzetan glas koji sa pola snage tako lako “izbacuje” prijatne zvukove i tonove koji tako dobro leže da, jednostavno, poželite “da se u njima okupate”. Pesmica je jednostavna, ali baš to joj daje izuzetan šarm. Osvaja svojim lako prepoznatljivim ritmom i nekom neobičnom “veselošću” da ćete verovatno odmah poželeti da je bar još jednom čujete.
A da, pesma osvaja i svojim rečima koje na slikovit način pokazuju stanje lude zaljubljenosti koje izaziva i zbunjenost i oduševljenje u isto vreme. Za nju je zadovoljstvo koje donosi njegova ljubav toliko jako da može da rastavi planine od mora. Niko je nije tako voleo ranije, i svaki njihov dodir otvara nova “vrata”. Ali, ona se, ipak, pita da nije zavedena osećanjima, iako snažno oseća da je to ono pravo, istinsko. Ne želi da nastavi ako je sve pogrešno, ali oseća se tako dobro...
Tres, un, tres, Tres, un, tres, Tres, un, tres, Tres, un, tres,
Uuuuh, Hey, Uuuuh, Ok, Yeah,
Never have I been so mystified, by anyone's love before (hey, yeah),
I feel so natural, I keep coming back for more,
And each time we touch you open up a new door,
Baby, you're such a midnight tease,
It's gonna take everything to keep you from me (hey, yeah),
And the joy that your lovin' brings,
Can separate the mountains from the sea,
I don't wanna be wrong, but it feels right, hey,
If loving you is so wrong, I don't want to go on, no, no,
I don't wanna be wrong, but it feels right,
It feels good, so good, so good, so good,
Spent so many nights believing I was wrong, for you being in my life,
I can't ignore it when, some say that it ain't right (it ain't right),
But i decided you're the best thing that happened in my life,
I haven't had everything (oh no),
But you come close to everything that love means (hey yeah),
In heaven's eyes love is embraced between you and I,
Now that we have each other I don't have to dream,
I don't wanna be wrong, no, no, but it feels right, It feels good baby,
If loving you is so wrong, I don't want to go on, no, no, no, no,
I don't wanna be wrong, but it feels right,
It feels good, so good, so good, so good,
I don't wanna be wrong, but it feels right, it feels good baby,
If loving you is so strong, It can't be wrong,
I don't wanna be wrong, but it feels right,
It feels good, so good, so good, so good,
Tres, un, tres, Tres, un, tres, Tres, un,
I don't wanna be wrong, but it feels right, It feels good,
If loving you is so wrong, I don't want to go on,
I don't wanna be wrong, but it feels right,
It feels good, so good, so good, so good (2x)
(Davina – So Good)



PLAYLIST R&B (2 Songs)


PLAYLIST R&B&SOUL (8 Songs)


PLAYLIST R&B OLD SCHOOL (8 Songs)


PLAYLIST R&B&SOUL OLD SCHOOL (7 Songs)