January 25, 2020

EROTIC & SEXY

Ako ste potpuno novi na blogu i već počeli da čitate ovu stranu, predlažem vam da zastanete. Potrebno je da najpre posetite stranu POČETNA, a posle nje UVOD – obe su sa leve strane ispod slike. Tamo ćete naći neke korisne informacije u vezi bloga koje biste trebali da znate, kao i neke moje predloge o tome kako da pristupite ovom blogu.
Blog je napravljen kao “muzička knjiga” koja se čita kao i svaka druga knjiga – po određenom redosledu. Pošto, naravno, knjigu ne čitate od sredine ili kraja, nego od početka, počnite sa opštim i uvodnim informacijama (
POČETNA pa UVOD), koje će zatim dalje usmeriti vaše čitanje, slušanje i gledanje.

Već iz samog naslova se vidi da Erotic & Sexy muzička celina neće prihvatiti da bude sama sebi dovoljna – odnosno, da bude jedinstvena celina bez podgrupa u okviru sebe. Ne, to nije ni malo sexy. Mnogo je izazovnije kada postoje delovi unutar celine koji mogu da flertuju između sebe. Za to koketiranje će se pobrinuti grupe: Erotic, SexySong i EroticTrip.

Sexualnost je energija koja pokreće svet. To je energija života. Bilo da je tiha, jedva primetna, suptilna, ili divlja, razuzdana, strastvena.
Ako hoćete da osetite život onda morate da se okrenete i na levo i na desno. Da pokušate da razumete i prijatno i neprijatno i poželjno i nepoželjno. Jer oba su sastavni deo života. Muzika pokušava da dotakne stvarnost i prenese nam tu poruku.
Ako gledaš samo na jednu stranu, to nije učenje o životu nego zavaravanje. Zato mene interesuju stvari koje pružaju priliku da osetiš taj neki specifični dodir stvarnosti bez obzira odakle dolazi.
To je svet bez lažnog moralisanja. Bez zatvaranja u okove društvenih merila vrednosti. Tu naročito mislim na sex, jer u vezi toga u društvu vlada gomila predrasuda i stereotipa. Gde nas manje ili više suptilno uče da sexualnost potiskujemo jer je to navodno nešto loše i nemoralno. Ali, ne shvataju da to što ste potisnuli odlazi u vašu podsvest i odatle preko kompleksa i frustracija utiče na vaš život, a da toga u najvećoj meri uopšte niste svesni.
Umesto da se otvarate za vašu sexualnost, da učite o njoj, da je osvešćujete, društvo vas uči da vašu sexualnost držite u okvirima “pristojnog ponašanja”.
Na ovom blogu neće biti takve lažne pristojnosti. Zato će erotske i sexy stvari biti takve da pokrenu vašu sexualnost bez gledanja u to koliko su pristojne a koliko “prljave”. Važno je samo da su dobre. Da dobro prenose poruku o stvarnosti – kakva god ona bila.
Koja je razlika između erotskih i sexy stvari koje sam postavio? Mala, vrlo mala. Skoro da je nema.
Sexy stvari su jednostavnije, explicitnije. Jasno govore do čega im je stalo. Žele da izazovu tvoju sexualnost i stave je u funkciju. Sexy stvari se više vezuju za grupu “Sexy Songs” u kojima je jasno izražen sexualni kontekst. To se vidi i po zvuku i po slici – videu koji je uglavnom dat u provokativnom maniru.
Erotika je širi pojam. Nekada i skriveniji. U svakom slučaju dublji. Jer, njega možemo da povežemo i sa načinom kako Priroda funkcioniše. Gde je taj sexualni, odnosno erotski kontekst utkan u sve živo što postoji u svetu u kome živimo. To je energija koja daje i održava život. Koja pokreće. Koja unosi svežinu u naša tela.
Zbog toga erotski doživljaj može da se oseti i bez sexualnog. Može da se doživljava samostalno, bez partnera. Kao deo opšteg relaxirajućeg iskustva. Kao deo našeg tihog, opuštenog uživanja u svetu oko nas. U slavu života uopšte. Njegove raznolikosti. Njegove božanske igre koja donosi sjaj u oko i vatru u srce.

EROTIC

Kada nekome pomenete erotičnu stvar on verovatno odmah pomisli na neprekidno dahtanje i stenjanje – ništa novo i posebno interesantno. Ok, erotska muzika mora i to da ima, jer je i to ono što se u realnosti dešava. Ali, preterano insistiranje na tome samo da bi se ostavio utisak po meni degradira stvar u startu.
Erotske stvari koje sam postavio su prošle isti put kao i sve druge stvari koje imam u kolekciji. Morale su da se dokažu u jakoj konkurenciji sa mnogim stvarima. Morale su da pokažu da imaju karakter, nešto posebno što ostavlja drugačiji utisak. Nešto zbog čega bi mogle jako da mi se svide.
Naravno, kao i ostale moje stvari, da bi ostavile pravi utisak, erotske stvari moraju pažljivo da se slušaju. Da se možda preslušaju i po nekoliko puta da bi se osetile finese koje u samo jednom slušanju teško mogu da se primete.

Volim alternativno. Ono što je teško raspoznatljivo, što je neuobičajeno, što je neočigledno. Ono što stvara prostor za razne dimenzije i razne svetove koji se nalaze baš tu – na granicama stvarnosti. U oblastima retko posećenim i malo istraženim. Tamo gde se ne nalazite svakodnevno. Tamo gde vas više odbija nego što vas zove.
Ali, s druge strane, da bi stvarnost progovorila čoveku potrebna je doza sklada, mere, koja ti daje priliku da stvari razumeš, da ih svrstaš negde i napraviš nekakav odnos s njima.
Stvarnost deluje kroz suprotnosti i zato “haos” ne može da deluje samostalno bez “sklada” koji baš tom haosu daje smisao.
Tako osećam ovu stvar. Kao spoj i jednog i drugog – i onoga što je “divlja reka” koja ima svoje samo sebi znane puteve kojima protiče, kao i onoga što je “jezero” bistre vode koja miruje i u tom mirovanju nalazi svoju suštinu.
Kroz te suprotnosti se najbolje oblikuje stvarnost i najlakše prenose poruke. Zato je ova stvar nabijena sexualnošću “a da ne znate odakle dolazi”. Ima i svoj čudni deo kao i onaj dobro prepoznatljiv i jasan. Ta oba dela se stalno prepliću i stvaraju skladan spoj – “kontrolisani haos” u kome je sexualna energija poruka koja se prenosi.
Dakle, zbog sve te pozadine na koju me asocira, ova stvar je za mene jedna od najboljih erotskih stvari koje sam čuo. Video koji ide uz muziku je odlično prati. Nema mnogo reči, ali se oseća jak erotski naboj kroz čudne i nesvakidašnje vibracije koje vam se sviđaju a da ne znate odakle to dolazi. Sve je upakovano baš onako kako treba. Gitara daje oštrinu, a klavir smiruje i pravi balans... Uživajte!
(Soul Ballet – Exotique)


Da biste osetili kako život vibrira u svojoj punoći moraćete da se odreknete uskog gledanja na stvarnost – na gledanje kroz “durbin” uverenja i merila vrednosti društva. Njegovog tumačenja moralnosti i opšteg životnog smisla. Ako dozvoliš da ti “društveno” skreće pogled samo na jednu stranu “glava će ti se ukočiti” i onda ćeš morati da gledaš “jedan isti film” čitav život.
Ovo je prava anti – društvena stvar. Silaženje u odaje “pakla”. Da li ste spremni za to?
Zašto ne biste bili spremni kada je i pakao kao i raj iluzija koja ne postoji u stvarnosti. Društvo je stvorilo te iluzije u uverenju da će čoveku tako biti lakše da stvarnost razume. Čoveku je lakše da se uljuljkuje u ideju da je nešto od stvarnosti razumeo ako je napravio kategorije i na njih nalepio etikete “dobro”, “loše”. Čini mu se da će ako deli i cepa stvarnost njegov život bit jasniji i stvarniji – da će imati više smisla. Ali, stvarnost ti šalje poruku da moraš da razumeš i “raj i pakao” da bi shvatio njihovu iluzornost. Da bi shvatio da je stvarnost jednina.
Eto prilike da kroz ovu stvar osetite ono što čovek doživljava kao negativno, nemoralno, “bogohulno”. Kao ono što je “druga strana stvarnosti”. Ako se otrgnete od društvenog moralisanja i prepustite se da vas ova muzika ponese, možda ćete osetiti, da u njoj nema ničega od čega bi se trebalo plašiti ili sakrivati. Jer, važno je koliko nešto dobro prikazuje stvarnost, a ne da li prikazuje njeno lepše ili ružnije lice. Da nema ružnog ne biste znali ni kako lepota izgleda. Zato, ako hoćete da osetite “jedninu” moraćete da razumete njene obe polovine.
Dakle, Ovo je već drugačija atmosfera – ljuta, paklena. Sušta strast koja izbija. Kao da ste u samom paklu strasti i požude... Osetite te trube, te fanfare koje kao da ste u u nekom srednjevekovnom pozorištu najavljuju da se sprema nešto važno. Pokušajte da osetite šta je to što se sprema.
Skoro deset minuta teškog, sporog ritma, sa vrlo malo reči, sa povremenim arapskim etno ubacivanjima. Mmmučenjeeee!!! (ali dobro).
(Catchy Tongue – Erotic (Erotic Lounge)

Koliko ste pažljivi? Koliko primećujete šta se događa oko vas?
Ova stvar će staviti tu vašu osetljivost na probu. Prethodne stvari su vas više “drmale”, a ova će vas više uspavljivati svojim jednoličnim ritmom. Kod prethodnih stvari je izazov bio da razumete šta se događa, a kod ove da ostanete “budni”. Osim toga, ova stvar ne govori jezikom reči nego isključivo jezikom zvukova. Moraćete, dakle, da budete što budniji i što pažljiviji da biste primili poruku koja se šalje.
Sve to asocira na život koji živimo, gde uglavnom mnoge stvari prolaze pored nas neprimećene. Nismo u stanju da primetimo životnu igru zato što smo uspavani u društvene obaveze i zadatke koje smo se uprli što pre i što bolje da ostvarimo. Zato, kao u nekom somnabulnom snu idemo za tim ciljevima – zatvoreni, tupi, otsečeni od životne igre koja se dešava pred našim očima.
Zato, pokušaj da otvorenih čula doživiš ovu stvar. Primeti životnu igru koju igraju instrumenti. Uvek se nešto događa, samo je pitanje da li to možeš da primetiš, da li možeš da prepoznaš taj sklad tonova – taj smisao koji nešto znači i nešto povezuje?
Ako se dovoljno otvoriš, do tebe će dopreti suptilna poruka koja se uobličava kroz te tihe, relaxirajuće tonove. To je poruka koja govori jezikom sexualnosti.
Ova stvar, dakle, za razliku od prethodne koja unosi nemir, smiruje. Valja se jedan spori ritam, mek, bez reči. To je isečak stvari koja traje skoro sat vremena (Llewellyn – Tantra 1,2,3,4). Stvar je u Chill fazonu, prija čulima, opušta. Ali, kao što je već rečeno, treba obratiti pažnju na detalje. Sve izgleda isto, ali nije. Postoji suptilna “priča” koju prave sintisajzer, gitara, sax...
Prepusti se da te ovaj ritam ponese unutra – u tvoje unutrašnje biće. Tamo gde nema “frke i strke” spoljašnjeg sveta. Ako to uspeš, onda ćeš osetiti poruku.
(Tantric Sexuality – Deep Sexy Chill Out)


Ova stvar ubacuje odnos prema Bogu, Sili, Prirodi tako što koristi zvuk kao svoj nosač – kao svog posrednika. Broj četiri je uzet kao simbol Univerzuma – njegove širine i dubine.
Bilo da verujete da ste religiozni ili ne, vi to svakako jeste. Samo toga možda niste svesni. Jer, religioznost možete da posmatrate ne samo kao uži pojam koji ima veze sa Hristom, Muhamedom, Budom, nego i kao širi pojam. Kao nešto što ima veze sa vašim ličnim životnim smislom.
Svako mora u sebi da ima neki životni smisao, jer bez toga ne bi mogao “da sastavi” ni jedan dan života. To što smo živi znači da imamo u sebi minimum životne ravnoteže koja nam daje sposobnost da dočekamo sledeći dan. Pogonsko gorivo za taj život nije samo hrana i voda koju u sebe unosimo nego u širem smislu i skup ideja i uverenja u koje verujemo. To u šta verujemo i što nas drži u životu je naša religija.
Dakle, religiozni smo i ako ne verujemo u Boga, niti u bilo šta slično. Možda verujemo u novac, moć, uspešnost, materijalne stvari. Pitajte nekoga da li je njegova religija novac i većina će vam reći da nije – ako malo razmisle i daju iskren odgovor. Ali, ono što čovek kaže nije ono što čovek radi. Jer, ovaj svet je tako napravljen da vam je prva stvar na koju pomislite kada ujutru ustanete neki oblik dobijanja u kome novac otvoreno ili prikriveno ima dominantno mesto.
Sve je to ok. Nemam ništa protiv toga. Nisam za “lov na veštice i ispravljanje krivih drina”. Asocijacija sa novcem i materijalnim mi je samo poslužila da bolje izrazim pojam religioznosti i duhovnosti kao suprotnost svetovnom životnom smislu.
Što se tiče užeg smisla religioznosti, dakle, veze sa Univerzumom, Bogom ili nečim sličnim, naša potsvest je krcata iskustvima koje smo tokom života primali u sebe što se tiče tih ideja. Rasli smo svako sa svojom religijom koju smo prepoznavali u svojim crkvama, džamijama ili hramovima koje smo viđali oko sebe. Znamo i mnoge religiozne običaje i njihov spoljašnji izraz kroz posebnu odeću, muziku, rituale.
Ova muzička stvar i religiozna pozadina koju ima u sebi deluje za moje religiozno iskustvo kao nešto izuzetno stimulativno. Ne mislim ovde na hrišćanstvo, nego na skup simbola koje čoveka pokreću ka svojoj unutrašnjosti – ka svojoj dubini. Ka tome da je dublje istraži, oseti, razume. Mislim samo na zvuk i sliku kao univerzalne simbole i ništa više.
Dakle, ova stvar mi daje taj “duhovni podstrek” kroz taj svoj ritam, kroz taj svoj zvuk i kroz njihovu kombinaciju sa slikama koje se smenjuju. Sve to smešano zajedno doživljavam kao nameru ka duhovnom postignuću koje samo po sebi nije religiozno opterećeno u užem smislu. Koje, dakle, nema svoje bogove sa imenom i njihovom istorijom.
Ta vatra, na primer, koja je prikazana za mene simbolizuje duhovni plamen koji sagoreva zablude, iluzije, protivrečnosti sveta u kome živimo. U zvuku pucketanja onog starog i propalog što nestaje se nazire iskra nove nade i nove budućnosti. To porađanje “novog” se dešava kroz “kosmičku sexualnost” – kroz životnu energiju koja donosi svežinu novog i još nedoživljenog.
Ovim kratkim osvrtom “ka nečemu drugačijem” koji je simbolično dat kroz ove četiri muzičke stvari se završava bavljenje “onostranim”, gde reči nisu glavno sredstvo komuniciranja nego unutrašnja energija ljudskog bića –njegova sexualna energija. To je bila i prilika da se u ovaj muzički blog ubace i neki drugačiji “tonovi”. Biće toga tu i tamo još, iako ne u ovolikoj meri. Više duhovnog pogleda na stvari možete da “sretnete” na mom drugom blogu koji se bavi sexualnošću.
Nazad na muziku i na ovu stvar koja je pred nama.
Nemojte da se trudite da tražite reči ove pesme jer ih nećete naći. Reči su na latinskom ili nekom staro – crkvenom jeziku.
Dakle, ukratko, remixovana crkvena muzika sa jakim erotskim nabojem. Odličan ritam i uklapanje sa videom. Razna “dešavanja” u toku stvari upotpunjuju atmosferu mističnosti prirodnih elemenata (zemlja, voda, vazduh, vatra) ali i erotike.
(Hypnotic – The Four Elements)


Još samo jedna stvar u ovom bloku erotskih stvari. Ovo je stvar u kojoj je važna reč. Da li je to poziv za novi sastanak ili žalost zbog rastanka? Ona ga voli, ali očigledno traži oproštaj.
Ne znam španski jezik, ali jezički smisao ovde uopšte nije važan. Ono što mene ovde pokreće i što mi se sviđa je boja njenog glasa i način kako recituje. Ima neke iskrenosti, ponesenosti u tom glasu. Ima neke “ozbiljne sete” u tim rečima i muzici koja je prati.
Spori ritam koji kao da ne postoji se “stidljivo” valja i prepušta te potpuno rečima da te obuzmu i vode. Ovo je simbolični oproštaj sa prethodnim stvarima koje su bile “nejezičke”. Ovo je ritualno ulaženje u svet reči i jezika.
Video odlično prati i stvara atmosferu naglašene sexualnosti. Stvarno je vešto napravljen od slika koje baš dobro prenose simbolične poruke. Stvar vuče na ljubavnu, ali ima, takođe, i neku suptilnu erotičnost.
(Te amo...Me Perdonas)


Ona obožava more i sunce (J’aime la mer, j’aime le soleil). Voli da oseti tu prijatnu bezbrižnost koju toplina sunca i svežina mora donose sa sobom. Ali, ona voli i nešto drugo – “bubamaru” (la coccinelle). Bubamara je možda najomiljeniji insekt od svih koji postoje. Insekt za koga se veruje da donosi sreću onima na koje sleti.
Ona će ti u poverenju reći kako moraš da postupaš sa tim insektom ako hoćeš da ostane pored tebe. U stvari, “malog roze insekta” (le petit insecte rose) moraš da poljubiš u usta da bi bio zadovoljan. Jer on to voli najviše na svetu.
Francuski je jezik na kome se erotska osećanja možda najlakše pretvaraju u reči. Osetite kako je njen glas nabijen nekom finom erotikom koja izbija sa svakom izgovorenom reči. Ovde nema pevanja. Samo govor koji se mazi. Koji te zove da priđeš i čuješ šta ima da ti kaže. To je govor od uva do uva. To je govor koji se najbolje razume kada je tih, jedva čujan – kada je “na blizu”.
Zvuk je mekan, osećajan, spor. Saksofon nežno, da te ne probudi iz atmosfere ugodnog čulnog doživljaja, dodaje na zavodljivoj mističnosti koja se širi na sve strane.
Nema mnogo texta – samo par rečenica koje se ponavljaju. Jer, osećanja progovaraju tako jasnim jezikom. Onim jezikom koji svi razumeju. To je jezik uživanja u životu. Prepuštanja životnoj struji da te nosi i izmami iz tebe najrazličitije čulne užitke. “Bubamara” će ti pomoći u tome.
(Without Face & Without Number – La Coccinelle)


Ponovo francuski i ponovo govor bez pevanja. Ovaj put to je govor koji ti na još direktniji način stavlja do znanja o čemu se ovde radi.
Erotska osećanja mogu da imaju hiljadu lica. Od onih istančanih koje jedva uspevaš da primetiš. Koja te miluju svojom suptilnošću. Koja traže od tebe da budeš tiha i otvorena da bi uspela da ih prepoznaš i protumačiš.
Na potpuno suprotnoj strani je snažna čulna erupcija koja je u vezi sa našim najdubljim animalnim instinktom. Onim instinktom koji je u osnovi stvaranja novog života – svakog života. To je poriv koji ne trpi odbijanje. Koji traži da se zadovolji na svaki mogući način.
Ova stvar leži na onoj grubljoj strani čulnosti. Ima tako snažan erotski naboj koji te odmah ostavlja bez daha. Ružičasto je, inače, simbol za nežno i osećajno, ali ova stvar te ne privlači tako što igra na tvoju radoznalost. Tako što te zavodi, tako što te mami da priđeš. Tako što ti pokazuje šarenilo svojih poklona.
Ne. Ova stvar te zadobija brutalnom snagom. Silom koja ti se nametnula. Koja te je okupirala tako što je skršila tvoj odbrambeni zid. Koja se spustila na tebe bez da je tražila dozvolu za to.
Ritam je u kontraverzi sa rečima jer reči pokušavaju da ublaže ritam, da ga zauzdaju. Da ga prevare tako što igraju na ružičasto, suptilno. Ipak, rečima to ne polazi za rukom jer na kraju ritam pobeđuje i pokazuje svoje pravo lice. Ritam lomi reči i pretvara ih u erotski izdah koji se najdalje čuje.
Ona se šeta kroz život polako – tako da oseti svaki trenutak. Ne zna šta je čeka iza sledećeg ćoška, ali to je sasvim u redu. Jer, ona prati liniju srca. Ne razmišlja mnogo, ne postavlja sebi suvišna pitanja. Ona živi svoj “život u ružičastom”.
Samo neka bude nežan, neka je zavede, neka je očara. Kako voli tu ljubavnu muziku. Neka njen izdah bude udah za njega. Neka se stope u jedno. Neka sve bude ružičasto.
Ona voli da mašta, da daje oblik stvarima svojim unutrašnjim okom. Jer, ovaj svet je pun raznih mogućnosti – pun onoga što je na granici snova. A njen život je samo njen. Onakav je kakav ga ona želi – ružičast.
(Goldfinga – La Vie En Rose)


Kao što je već rečeno, erotsko u nama poznaje razne jezike i dijalekte. Svi oni, koliko god da su različiti, počivaju na istim osnovnim, dubljim životnim principima koji postoje u svakom čoveku. Jer, svako od nas, bio toga svestan ili ne, čezne za životnom harmonijom. Za onim unutrašnjim skladom koji nalazi svoj spoljašnji izraz u sreći, zadovoljstvu, nežnosti, duševnom miru. To je nešto što je u živa bića ugrađeno za sva vremena. Kao večita težnja ka božanskoj Ljubavi.
Ova stvar te baš takvim simboličnim rečima (bonheur-sreća, tendresse-nežnost, joie-radost, paix-mir...) potseća na osnove našeg postojanja kao ljudskih bića. Jezik je i dalje francuski, a zbog dramatike i jače sugestivnosti pevanje je ponovo ustupilo mestu govoru.
Ali, za razliku od prethodnih stvari, glas ovde nema potrebu niti da te mami niti da te osvaja. Jer, ovaj glas je “glas sredine” – glas životnog balansa. One vrhovne sile koja drži sve svetove i sva bića u njima u ravnoteži. To je glas koji ti saopštava životnu istinu, bez da ti je nameće. Samo te potseća na dva univerzalna životna principa – muški i ženski – koji u međusobnom odnosu kroz životnu igru oblikuju stvarnost.
Iako reči prizivaju na univerzalnu Ljubav, ritam i zvuk, ipak, imaju jasan erotski naboj koji poziva da se čula zadovolje kroz dodir. Oseti tu suptilnu erotiku kako postaje deo tebe ne tako što se kao magla spušta i stvara nešto čega ranije nije bilo, nego, naprotiv, tako što ti stavlja do znanja da je erotsko i senzualno oduvek bilo tu u tebi. Da trebaš samo da se otvoriš da bi ga primetila.
U tom otvaranju senzualnih vrata će ti pomoći i video radnja koja je baš u skladu sa atmosferom koju prenose muzika i reči – suptilna erotika božanskih ljubavnika.
Ali, da ne bude zabune, ovu stvar ne treba doživljavati kao neku filozofsku projekciju – kao neku metafiziku odvojenu od običnog čoveka – nego, baš naprotiv, kao praktičnu mogućnost koja je sasvim izvesna i u našim životima – za svakoga i za sve. Onda kada erotsko izbija na površinu našeg bića. Onda kada skidamo svoje društveno odelo i uranjamo u okean čulnoga. Onda kada postajemo ljubavnici.
Kao što pesma na početku potseća: “Ovo pripada svim ljubavnicima” (This one goes out to all lovers, to all lovers, to all lovers...)
(Vargo – Precious (Part One)


Reč “ljubav” u ovoj stvari ima snažnu erotsku dimenziju. “Voli me” ovde poziva na sex a ne na osećanja na koja se najčešće misli kada kažemo: “ljubav”. Jer, svega ovde ima samo ne nevinih ljubavnih osećanja. Ovo je mesto uzavrele erotske strasti od koje bi svaka brižna majka rado da sačuva svoju dobru devojčicu – barem do osamnaeste.
Ritam je snažan, energičan. Prosto kao mitraljez ispaljuje svoje projektile rafalnom paljbom. Tera ti telo da se uvija, da se zagreva i priprema za ljubavni sudar tela koji će biti žestok, ubitačan.
Ona traži od njega da je voli. Da je voli odmah. Da je voli dugo. Da bude požudan, strastven. Da je voli svojim životinjskim instinktom koji ne trpi nikakvo odlaganje. A onda će i on da se nadoveže. Da pozove nju da ga voli. Da ga voli odmah tu. Da ga voli bez ostatka.
(Bloomfield – Love Me, Please, Love Me)


Odiseja je ime za putovanje koje je vezano za rizik, neizvesnost i brojne izazove svake vrste. Putovanje koje te stavlja na muke i traži da daš svoj maximum – da upregneš sve svoje sposobnosti koje ti stoje na raspolaganju, i da čak i onda ne budeš siguran da si uspeo. Da moraš da veruješ i u sreću, i u sudbinu, i u naklonost bogova.
Putovanje na koje te vodi ova stvar nije put u daleke i nepoznate zemlje, nego u dubine tvog unutrašnjeg bića – u ponore tvog čulnog sveta. To je isto tako jedna Odiseja, jer za čoveka ne postoji ništa mističnije i ništa nepoznatije od njegove sexualnosti.
Sexualnost je često u osnovi mnogih naših aktivnosti kojih uopšte nismo svesni. Ona nas i podiže u nebo i obara na zemlju istovremeno. Ona je i izvor naših euforija, našeg zadovoljstva i uživanja u životu, kao i naših patnji, frustracija, depresija, izgubljenog životnog smisla.
To je, takođe, naša unutrašnja energija koju, iako tako malo razumemo, volimo više od svega da stavljamo u okvire raznih društvenih stereotipa i lažnog moralisanja.
Ali, u ovoj stvari je “duh pušten iz boce”. Erotski naboj vrca na sve strane, nesputano i slobodno. Jezik je i dalje francuski, priča je ponovo zamenila pevanje. S tom razlikom što je priča sada podignuta na još viši nivo od onog koji smo do sada imali. Ovo je jedna prava erotska pričalica. Malo joj fali pa da pređe u repovanje.
Ali, to je priča pesničkim jezikom – puna simbola, puna suptilnih nagoveštaja. Iako je ton energičan, smisao je lepršav. Kao kada junaci Šekspirovih drama sa puno teatralnosti i dramatike pokazuju svoju obuzetost i strast, ali to čine birajući ne obične reči nego one pune simbolike i uzvišenosti.
Tako je i ovde: spoljašnje je snažno i u ekstazi a unutrašnje traži nadahnuće u pesničkom izrazu. Kroz istančanost i suptilnost želi da ti pokaže svo bogatstvo unutrašnjih doživljaja.
Teško je i pomisliti naći adekvatan prevod za takav jedan umetnički izraz. Zato, ostaje vam da što pažljivije slušate – da se što više udubite u čitavu atmosferu pesme. Da se prepustite da vas vodi dinamika glasa koji se baš uživeo u svoju ulogu vodiča kroz lavirinte čulnog sveta. Vanessa to radi tako dobro – videćete.
Da, bukvalno, videćete, jer će imati šta i da se vidi – video koji toliko toga otkriva.
Pokreni maštu i intuiciju i pronađi u tim rečima i tom zvuku nabijenom strašću i erotikom neku svoju interpretaciju. Ne moraš ni da je prevodiš u reči. Neka odzvanja u tebi jezikom unutrašnjeg sveta – jezikom osećanja. Neka ova Odiseja prodrma ono ustajalo, neka razbudi uspavano, neka osvetli ono što je ostalo u senci.
(Vanessa Contenay-Quinones – Odyssee)


Evo konačno prilike da pred sobom imaš reč. Da imaš text pesme. Ipak, ova pesma se manje peva a više priča. Sada je to mali ljubavni kurs u deset tačaka.
Ona ga vodi kroz kurs tako što mu govori koje tačke su prvo na redu i šta on po tim tačkama treba sve da joj radi. Da bi, naravno, sve bilo po ljubavnom propisu – baš onako kako treba. Zato će on morati prethodno da nauči sve te tačke da bi na kraju došao do onoga što najviše želi – do broja jedan.
Ipak, iako je instruktorka vrlo temeljna u svojoj obuci, dešava joj se da se povremeno u praktičnoj demonstraciji zanese – da izgubi kontrolu. Tada i sama preskače neke tačke koje su na redu i “forsira keca odma i sad”. Onda se ponovo pribere, vrati se na ono što je preskočila, da bi posle nekog vremena ponovo postala nestrpljiva.
Tako da, nažalost, dvojku i trojku iz ovog ljubavnog kursa nećemo uspeti da saznamo. Profesorka se izgleda toliko udubila u svojoj praktičnoj demonstraciji da je odjavila kurs pre kraja. Nećemo joj zameriti. Uostalom, i sami znamo na šta je mislila.
Obratite pažnju kako se, u pauzi dok profesorka “uzme vazduh”, dešava jedna fantastična truba. Tako dobro objašnjava svojim jezikom erotsku igru dvoje zaljubljenih da je to stvarno fascinantno. Toliko mnogo stila, toliko virtuoznosti, toliko strasti. Kao da su trubač i truba i sami u ljubavnom “okršaju”. Kako samo dobro to zvuči. Pogotovo na samom kraju kada su ljubavne strasti najvrelije – kada su instruktorka i njen polaznik već došli do tačke broj jedan.
Ten, kiss me on the lips
Nine, run your fingers through my hair
Eight, touch me, slowly, slowly
Seven, hold it
Let's go staight to number one
To number one, number one, to number one
Six, lips
Five, fingers
Four, play
Three, to number one
To number one, number one, to number one
Kiss me on the lips
Run your fingers through my hair
Touch me
Lets go staight to number one
To number one, to number one, number one
Slowly, number one
Touch and go
To number one
(Touch & Go – Straight To Number One (Dreamcatchers Mix)


Ovo je jedan elektronski mix koji kaže: “Don’t Stop It” (nemoj da prekidaš). Od prve sekunde se oseća jako naelektrisanje u vazduhu. To je ritam koji erotiku priziva kroz snažan tempo. Kroz energiju koja ne posustaje.
Ona mu kaže da ga voli i poziva ga da igra, u smislu: “Nastavi, nemoj da staješ”. A on njoj kaže da voli njenu sex mašinu u istom tom smislu – da se ni ona ne zaustavlja.
Jasno ti je o čemu se ovde radi. Oboje su u jednom ljubavnom zanosu koji traje i koji može da se pokvari samo na jedan način – ako se zaustavi. Zato se i jedno i drugo međusobno bodre dok nastavljaju svoju ljubavnu igru. Očekuju sve više i više. I od sebe i od druge strane. Jedino što treba da rade je da nastave putem kojim su pošli. Ne smeju da prekidaju sada kada su već stali na put.
Jer, to je put kome se ne okreću leđa. To je put kojim ideš sve dalje i dalje. Ne vidiš mu kraj ali ga naslućuješ. Onda kada budeš osetio da si pri kraju, tada ti više ništa neće biti važno. Ništa, čak ni sam taj put. Jer, put će tada sam da se pobrine da stigneš do njegovog kraja.
Oh…I love you, dance…
I like your sex machine…
(Chillwalker – Don't Stop It (Electric Mix)


Kada je nešto “fatalno” šta je to onda? Sudbinsko, smrtno, propalo? Može biti, ali kada se kaže za ženu da je fatalna (“Femme Fatale”) kao što naslov ove stvari kaže, onda se misli na nešto drugo. Na to da je fatalna žena ne propast za sebe nego za tebe. Jer, ako ti se, kojim slučajem, ukrsti put sa jednom takvom ženom, zna se šta te na kraju čeka – patnja u najblažem slučaju. Da ne kažem da bi mogao da prođeš još mnogo gore. Da zaglaviš neko ludilo, ostaneš bez prebijene kinte ili napraviš ko zna kakve gluposti.
Ipak, u ovoj stvari izgleda kao da su se malo “pobrkali lončići”. Jer, ova fatalna žena uopšte ne liči na sebe. Nekako deluje pokunjeno, propalo. Glas joj sriče sebi u bradu. Izgleda žalosno, pretužno, na ivici suza. Nekako bi sebe da obodri, ali teško joj ide bez obzira što bira reči. I to ne bilo koje reči nego one najmoćnije.
Ali, šta joj vrede reči kada ju je bolna stvarnost zgazila nogom na grudi, pa je jedva u stanju da pusti glas iz grla.
Dakle, u odnosu na fatalnu ženu i sve ono što se pod tim misli, ovde bi se pre reklo da imamo jednu obrnutu situaciju. Da je ova žena srela nekog fatalnog muškarca. Da ju je taj fatalni ostavio a pre toga joj je ko zna šta još priredio. Zaveo je i iskoristio u to nema sumnje. A uz to je još naveo da se totalno zatreska u njega.
I sada se ona teši da, ipak, nije izvukla deblji kraj. Da je imala i, i dalje, ima, to nešto njihovo zajedničko. I da zato i pored svega ništa ne žali. Ne žali jer zna. Jer je uverena da je on, ipak, voli. A njoj više ništa ni ne treba. To joj je sasvim dovoljno. To saznanje da ima njegovu ljubav. Jer, on je za nju sve. Jer, on je njen život.
Dobro, ali otkud takva “fatalna” stvar ovde? Kako nam je ta tužbalica upala u erotiku?
Pa tako što nekada nije sve baš onako kako izgleda. Jer nekada postoji jako tanka linija između i između. Između suprotnosti. Nekada svađa i suze umeju da se pretvore u, na primer, žestok sex pomirenja. Što bi na Zapadu rekli “make up sex”.
Pa dobro, a zašto bi to, onda, baš ovde bio slučaj? Pa zato što nam ovaj glas daje makar malo povoda za to. Daje nam povoda da bi taj neko, taj “fatalni”, mogao da se pojavi da “fatalnu” uteši. Da joj dodirne prstom obraz, da joj obriše suze. Da je pogleda u oči, nasmeši se i kaže joj da je sve dobro. Da će sve biti u redu. I onda jedan pogled i jedan dodir vode u sledeći. I da ti ne pričam dalje. Znaš već kako će da završi.
A ako ti ovaj glas ne da povoda, onda će ti zvuk svakako dati. Jer, ovo je jedan erotski nabijen zvuk. Niti spor, niti brz. Ali čvrst i siguran. Kao dodir kukova u ritmu. U onom ritmu koji nema nameru da stane dok ne uradi ono što je započeo.
A tu ti je još i slika. Pokretna slika videa u kome gledaš nju. Gledaš je kao nasmejanu, kao ćudljivu, kao zavodljivu. I potrebno ti je još samo gram mašte da bi ti “fatalna žena” otvorila prozor. Prozor u jedan neodoljiv erotski doživljaj.
Je ne regrette rien (Ništa ne žalim)
Sais, je sais, que tu m’aime (Znam, ja znam da me voliš)
Je ne veux plus de quoi (Više ništa ne želim)
Tu est ma vie (2x)… (Ti si moj život)
(Deeper Sublime & Eriq Johnson – Femme Fatale)


U jednom trenutku sam pomislio da se ova stvar zove drugim imenom “Extacy”. I uz to da ima još i dodatak (Erotic Mix). Pogrešio sam, ali kao da nisam. Jer, mnoge reči mogu da stanu u jedan osećaj.
Reč je reč, a osećaj je nešto sasvim drugo. I zna se dobro šta se dešava kada se sudare osećaj i reč. Zna se ko pobeđuje. Pa osećaj, naravno.
A osećaj u ovoj stvari ti kaže da ima razloga. Da ima debelog razloga da ovaj zvuk osetiš kao doživljaj. Kao erotski doživljaj.
Kada čuješ samo ovaj ženski glas biće ti jasno o čemu govorim. Taj glas koji je neka neobična mešavina nevinog, prefinjenog, senzualnog, erotskog, sexualnog i ko zna kakvog još zvuka.
Šta god da kaže ovaj glas će ti biti manje važno od onoga kako kaže. A kaže umilno, mazno. Čas ti se čini da je takav jer mu je takva priroda, a već u trenu posumljaš da te provocira. Da ti prede jer želi da ti se dodvori. Da želi da te uvuče u svoj svet u kome ćeš u tren oka da se izgubiš.
A opet, kada protreseš glavom, pitaš se, ma šta ti bi da pomisliš na tako nešto? Kada je pred tobom tako fin, božanstven glasić?
I kako samo osećajno priča. Kako samo klize te reči preko njenih usana. I to kakve reči? Duboke, umne, osećajne. Kao da su izvađene iz najvećih dubina okeana. Gde je plavetnilo odavno izgubilo boju. Gde postoji samo mrak i crnina.
Da baš ta crnina o kojoj ona govori. To kako je sve crno u crnilu. Kako je toliko crno da ne može da vidi ni svoje prste ispred očiju.
Kako se taj mrak graciozno pomera kao balerina usporena u pokretu. Kako se čuje kao pisak trube na bojištu. Od čega ti srce zadrhti.
A kada budeš čekao da sve to ponovo doživiš ne misli na vreme. Jer u tim trenutcima vreme ne ide. Ono se tada ne troši. A ako te u tom čekanju okruži usamljenost zagledaj se malo bolje u nju i videćeš. Videćeš koliko je puna života. Koliko ta usamljenost zrači.
Samo čeka da je otkriješ. Da otkriješ sebe u njoj. Da se otvoriš za nju. Da se otvoriš za život. Da se pustiš da te ponese. Da te povede sa sobom. Tamo gde ti je lepo. Tamo gde osećaš svoje biće. Tamo gde možeš da budeš svoja. Da budeš opuštena i raspuštena. Puna života.
Blackness
All is wrapped in blackness
Covered overall
Blankets of blackness
Can't even see my fingers
In front of my eyes
Moving like balley dancers
In slowmotion
And a sound reminding me of bugle calls
Hurricanes my heart into commotion
But waiting is never wasted time
But waiting is never wasted time
Is never wasted time
Even loneliness if full of life
Loneliness itself is full of life
Waiting to be discovered
Even loneliness if full of life
Loneliness itself is full of life
Waiting to be discovered
Waiting to be discovered
Even loneliness if full of life
Loneliness is full of life
Loneliness is full of life
Loneliness is full of life
Waiting to be discovered
Even loneliness if full of life
(Blank & Jones with Bobo – Loneliness)



SEXY SONG

U ovoj grupi sam hteo da napravim razliku u odnosu na prethodni zvuk, u smislu da predstavim neke pojedinačne stvari koje su poznatije. Koje već imaju svoju izgrađenu poziciju u svetu muzike.
Jer, bilo bi, nekako, nezgodno mešati takve stvari sa ostalim erotskim stvarima. Štrčale bi. Ne bi im, jednostavno, tamo bilo mesto, i to bi se jasno osetilo.
Da li treba da ti objašnjavam da ova grupa nije retrospektiva sexy hitića? Naravno da nije. Jer, kao prvo, nisu sve stvari u ovoj grupi baš tako poznate – ima ih samo par. A onda, ono što je još bitnije, ni jedne stvari iz ove grupe ne bi bilo ovde da mi se ne dopada. Samo, stvar je u tome nisam mogao nigde drugde da ih uklopim. Bilo zato što su poznatije od ostalih, ili zato što su, na primer, drugačijeg (bržeg) ritma.
Jer, erotske stvari, kao grupa, imaju neku svoju dinamiku koja je ujednačena i koja traži da se neguje u tom pravcu. I zato tamo nećeš moći da naletiš na neku, na primer, erotsku House ili Electro stvar. Nasuprot tome, ovde, u ovoj grupi, nema potrebe za nekom posebnom atmosferom. Ovde je i sporo i srednje i brzo i najbrže moguće i dobro došlo.
Zato je ova grupa neophodna da postoji. Da prikupi sve one dobre stvari koje nisu mogle da se uklope u strožije standarde erotskog zvuka.
E, što ćeš tom prilikom da naletiš i na po neki hitić, nije mnogo važno. Jer gde bi sa njima nego ovde? Bitnije za njih od toga koliko su poznate je koliko su dobre?
I zato, opusti se i uživaj u ovoj raznolikoj sexy igranci.

Jedna “đavolska” stvar koju ste verovatno svi imali prilike da tu i tamo pogledate. Nema nikakve dileme o čemu se ovde radi. Nema pevanja. Samo govor. Govor obuzet požudom, strašću, sexualnom željom. Kao da vodi ljubav sa samim đavolom (što verovatno i jeste kreatura koja se povremeno pojavljuje).
Kod ove stvari mi se naročito sviđa “ono extra” – zvuk i pevanje koje se povremeno čuje u pozadini kao pratnja. Verovatno ga ne biste primetili obuzeti video radnjom i Madonnom u prvom planu. Ali, to extra mi nekako baš dobro leži u ovoj stvari. Nekako toj radnji daje neku dublju simboliku. Madonnin uspaljeni govor mi je ok, ali ne baš nešto naročito. S druge strane, video mi je baš inspirativan. Odlično je napravljen da prikaže to što treba.
Ona ga želi svuda i stalno. Želi da ga upozna, ali ne kao majka ili sestra. Da li je spreman za to? Želi da uđe u njegove snove, da dodirne njegove strahove, da čuje njegove priče. Želi da “leti” zajedno s njim. Spremna je da on bude potvrda njene ljubavi.
Udarna misao video spota koja se pojavljuje, i u pesmi i na samom kraju, glasi: “Jadan je čovek čija zadovoljstva zavise od dozvole drugog”.
I wanna kiss you in Paris, I wanna hold your hand in Rome
I wanna run naked in a rainstorm, Make love in a train cross-country
You put this in me, So now what, so now what?
Wanting, needing, waiting, For you to justify my love
Hoping, praying, For you to justify my love
I want to know you, Not like that
I don't wanna be your mother, I don't wanna be your sister either
I just wanna be your lover, I wanna be your baby
Kiss me, that's right, kiss me…
Yearning, burning, For you to justify my love
What are you gonna do? What are you gonna do?
Talk to me -- tell me your dreams, Am I in them?
Tell me your fears, Are you scared?
Tell me your stories, I'm not afraid of who you are, We can fly!
Poor is the man, whose pleasures depend, on the permission of another
Love me, that's right, love me, I wanna be your baby
I'm open and ready, For you to justify my love, To justify my love
Wanting, to justify, Waiting, to justify my love
Praying, to justify, To justify my love, I'm open, to justify my love
(Madonna – Justify My Love)


George Michael nastavlja ovaj sexy blok tekstualnih pesmi. Ova stvar je stvarno dobra što se tiče poruke koja je odlično uklopljena i u reči i u izvođenje kao i u samu video radnju. Iz samog naslova se vidi o čemu se radi – o “brzoj ljubavi”.
Sviđa mi se sve to zajedno upakovano. Možda me najviše oduševljava sam video koji je pun dobro odmerenih simbola. Baš mi je interesantan. I muzika mi je isto tako inspirativna. Slika i zvuk kod ove stvari su mi sasvim dovoljne za jedno odlično čulno iskustvo. Reči bi mogle da budu bilo koje.
Zvuk je funky, za sporu đusku koja može povremeno da se ubrza kako muzika menja svoj ritam i ide ka sexy fazi.
Nerviraju ga dosadni razgovori i devojke koje ne umeju da protumače znake koji znače samo jedno: sex. Sve što mu treba je neko da mu smiri um i donese zadovoljstvo. Njegovi prijatelji imaju žene i decu, ali njemu to ne treba. On bi samo da se dobro zabavi. On nije princ na belom konju i ne zna za drugo osim za brzu ljubav. Iako, stara ljubav mu ponekad dolazi u misli i nedostaje mu. Ali, to je samo na tren. Njega već čeka njegov BMW i “jedna spremna da se popne”...
Dakle, za ljubitelje “brze” ljubavi – za one koji se još nisu “smirili”.
Gotta get up to get down... ooh ooh, baby baby...
Looking for some education, Made my way into the night
All that bullshit conversation, Well baby can't you read the signs?
I won't bore you with the details baby
I don't even want to waste your time
Let's just say that maybe, You could help to ease my mind
Baby, i ain't Mr. Right,
But if you're looking for fastlove, If that's love in your eyes
It's more than enough, Had some bad love
So fastlove is all that I've got on my mind
ooh ooh, baby baby...
Looking for some affirmation, Made my way into the night
My friends got their ladies, They're all having babies
But i just want to have some fun
I won't bore you with the details baby
Gonna get there in your own sweet time
Let's just say that maybe, You could help to ease my mind
Baby, i ain't Mr. Right
But if you're looking for a fastlove, faster than your eyes
It's more than enough, Had some bad love
So fastlove is all that I've got on my mind
got to get up to get down... ooh ooh, baby baby...
In the absence of security, I made my way into the night
Stupid cupid keeps on calling me, But i see nothing in his eyes
I miss my baby, oh yeah, I miss my baby tonight
So why don't we make a little room, In my BMW babe
Searching for some peace of mind, Hey I'll help you find it
I do believe that we are practicing the same religion
You really ought to get up now...that’s right...
Oh you really oughta get up... Oh yeah.... baby baby...
Looking for some affirmation...
Gotta get up to get down...
(George Michael – Fast Love)


Sexy stvar koja privlači sa više strana. Prvo, čudna je sa tim dubokim glasom koji odjekuje tokom čitave stvari i u stalnom je kontrastu sa feminiziranim muškim glasićem kod koga imate sumnju da li je muškog ili ženskog roda. Ali, ta “borba suprotnosti” je odlično napravljena da suptilno nagoveštava da se tu nešto neobično dešava.
S druge strane, tu su reči koje nedvosmisleno zovu na sex, i koje kroz igru “jahanja ponija” otvoreno stavljaju do znanja o čemu se tu radi. Istovremeno reči su napravljene tako da se rimuju što ostavlja još jači ukupni utisak jer daje priliku da se stvar lakše zapamti i pevuši.
Osim svega toga, tu je zvuk koji je u sexy trip-hop fazonu. Sviđa mi se taj spori ritmični zvuk koji je miran i skladan, ali istovremeno i nekako sirov i “drzak”. Ta čudna mešavina zvukova baš ostavlja utisak jedne dobre sexy atmosfere.
Kada se sva ta “čudnost” sabere, dobija se jedna vrlo interesantna stvar koja vas pleni tom svojom originalnošću, ali vam je istovremeno i dovoljno jasna da biste lako napravili kontakt sa njom.
Na sve to se nadovezuje video koji za takvu stvar sa puno čudnosti nigde drugde ne bi ni mogao da bude napravljen nego baš u Texasu. Tamo gde “obožavaju” te feminizirane tipove koji pevaju o sexualnom “šta bi ti sve radio”, i time “bacaju prašinu u oči” “pravim” muškarcima dok ovi igraju svoj omiljeni bilijar uz pivo, a dok im žene, naravno, čuvaju kuću i decu.
Neke žene koje su bile prisutne su bolje primile poruku od texaških machovana koji su bili na granici “da razbiju tog malog pederčića” koji je došao tu na njihovu teritoriju da im “zagađuje životni prostor”.
On je slobodan dečko koji traži devojku koja ume dobro da jaše, a da ne padne…Ako joj je baš do toga (“ako je napaljena”) mogu da jašu njegovog ponija. Njegova sedla čekaju samo da se uskoči…
Im just a bachelor, Im looking for a partner
Someone who knows how to ride, Without even falling off
Gotta be compatible, takes me to my limits
Girl when I break you off, I promise that you wont want to get off
If youre horny, lets do it, Ride it my pony
My saddles waiting, Come and jump on it (2x)
Sitting here flossing, Peepin your steelo
Just once if I have the chance, The things I will do to you
You and your body, Every single portion
Send chills up and down your spine
Juices flowing down your thigh
If youre horny lets do it, Ride it my pony
My saddles waiting, Come and jump on it (2x)
If were gonna get nasty baby,
First well show and tell, Till I reach your pony tail, oh
Lurk all over and through you baby
Until we reach the stream, Youll be on my jockey team, oh
If youre horny lets do it, Ride it my pony
My saddles waiting, Come and jump on it (5x)
(Genuwine – Ride It, My Pony)


Uh, sada jedna, jedna. Šta da ti kažem? Čista alternativa. Takav spoj zvuka, reči i texta. Sexy, erotski, kako god to da nazoveš. Je li homo ili nije homo? Ko to zna? Možda jeste. Ali, nema mnogo veze. Ono što je dobro, dobro je. Bez obzira na znak.
Zvuk jeste dobar, ali nije ono što nosi ovu stvar. Glas je taj koji ovde caruje. Taj čudni, glas u kome osećaš neku posebnu boju. Neku neviđenu tihu strast koja pokazuje odlučnost da dobije ono što želi. Koja nije nametljiva da bi uzela ono što joj ne pripada, ali je tu, odmah pri ruci, da se ponudi ako treba.
Pa, onda, taj otkačeni video u kome ima toliko neke pritajene strasti da možeš da je nožem sečeš u svakoj sekundi. A ona samo kulira i dodaje ulje na vatru. Neobavezno, nehajno, kao da to radi samo za sebe. Ali, jasno ti je da joj prija ta uloga, iako ti deluje da se ne loži, iako to otvoreno ne pokazuje. Ali, pogledaj malo bolje i biće ti jasno da ona primećuje. Da očekuje. Da već u glavi ima sliku šta se događa i šta će sve kasnije da se desi.
Nju u stvari zanima brat (od njene prijateljice, valjda). Htela bi da svrati, da ga obiđe. Da ga ponovo vidi. Da ga vidi kako igra, kako se smeje. Ali, ne zna, da li on pominje koliko ona ima godina ili možda više voli mlađe devojke sa crnom farbom? Možda ne bi trebala da pita za njegovo ime? Jer on možda ne zna šta ona radi? Neka mu to prenese, neka ga pita. Kada bi ga ona pitala, šta bi on rekao? Jel bi hteo? Jel spreman za igru?
Jer, ona ne traži više od malo društva na podijumu za ples. Neka mu to prenese.
I zato ona kulira. I zato ne pokazuje emociju na licu. Ali, i ne mora. Ti to vidiš. Ti to osećaš u svakom njenom pokretu. Osećaš kako je začarala čitavu prostoriju tim svojim čudnim glasom. Tim svojim nehajnim performansom.
Svi su sada u tom finom erotskom zanosu. Podignuti na noge. Svi igraju. Sve oči su uprte u nju. A ona i dalje dodaje i doliva.
I'm in love with your brother
What's his name?
I thought I'd come by
To see him again
When you to dance
Oh what a dance
When you to laugh
Oh what a laugh
(does he) mention my age love?
Or is he more in to young girls
with dyed black hair
I'm in love with your brother
I'd thought I'd come by
I'm in love with your brother
Yes I am
But maybe I
shouldn't ask for his name
And you dance
Oh what a dance
And you laughed
Oh what a laugh
Does he know what I do? And
You'll pass this on, won't you? And
If I asked him once what would he say?
Is he willing?
Can he play?
I wasn’t really looking for much more, than
Some company on the dance floor, and

Does he know what I do? And
You’ll pass this on, won’t you? And
I wasn’t really looking for much more, than
Some company on the dance floor, and
If I asked him once, what would he say?
(Does he know what I do? And)
Is he willing? Can he play?
(You’ll pass this on, won’t you? And)
Does he know what I do? And
You'll pass this on, won't you? And
If I asked him once what would he say?
Is he willing?
Can he play?
I wasn’t really looking for much more, than
Some company on the dance floor, and
Does he know what I do? And
You’ll pass this on, won’t you? And (3x)
(The Knife – Pass This On)


Sada idemo ponovo na brzaka – na remixovanu verziju poznatog hita Marvina Gaye-a “Sexual Healing” (sexualno lečenje). House zvuk koji pomera i diže na noge.
Dopada mi se ovaj vajb. To jeste obrada, a obrade su obično dosta slabije verzije od originala. Ali, ova obrada je, najblaže rečeno, baš dobra u svojoj dens klasi. Odlično su iskorišćene reči originala. Interesantno se rimuju, i na upečatljiv način prikazuju sexualnu žudnju muškarca.
DJ Mix zaista majstorski dozira uzbuđenje tako što upumpava postepeno ritam sve više i više, da bi se na vrhuncu taj ritam rasprsnuo u totalnu ekstazu.
Takva dinamika, zaista, ne može da vas ostavi ravnodušnim. Jednostavno, nema načina da budete samo posmatrač ove stvari a da ne učestvujete. Moraćete hteli – ne hteli da budete deo ovog muzičkog “sexualnog lečenja”. Možda će vam dobro doći. Možda će u trenu izlečiti vaše loše raspoloženje ili sumorne misli. Probajte, ne može da škodi.
Ko će muškarcima bolje da podigne pritisak nego zgodne medicinske sestre? Ali, video nije ovde u prvom planu nego sam ritam stvari. Ako pažljivo poslušate stvar i malo je odvrnete videćete kako pumpa adrenalin (čak i bez sexy “sestri”).
Stvar ide: …sexual, sexual sexual healing ...
Whenever blue tear drops are falling
And my emotional stability is leaving me
There is something I can do
I can get on the telephone and call you up baby
And honey, I know you'll be there to heal me
The love you give to me will free me
If you don't know the thing you're dealing
Oh I can tell you, darling, that it's Sexual Healing
Baby I'm hot just like an oven, I need some lovin'
And baby, I can't hold it much longer
It's getting stronger and stronger (2X)
Whenever blue tear drops are falling
And my emotional stability is leaving me
There is something I can do
I can get on the telephone and call you up baby
And honey I know you'll be there to heal me
The love you give to me will free me
If you don't know the thing you're dealing
Oh I can tell you, darling, that it's Sexual Healing
Baby I'm hot just like an oven, I need some lovin'
And baby, I can't hold it much longer
It's getting stronger and stronger (2X)
And stronger, stronger, stronger...
Baby I'm hot just like an oven, I need some lovin'
And baby, I can't hold it much longer
It's getting stronger and stronger, stronger...
Alibi vs. Rockefeller – Sexual Healing (Freemasons Remix)


Erotske stvari su imale naglašeno spori ritam, ali sexy stvari to uopšte neće imati. Jer, “sexy” pripada i brzom i sporom i svakom drugom ritmu. Sve može biti sexy.
Upravo je to slučaj sa ovom stvari. House muzika kao izuzetno dobra podloga za perfektno žensko telo u pokretu.
Nema reči. Nema nikakve druge radnje na videu osim gracioznog ženskog tela koje se kreće, tušira, pliva, igra... Možda mislite da je fazon istrošen i da je to već viđeno. Nešto što i nije tako interesantno. Što se mene tiče, mislim da je ovaj pokret izvan običnog kiča koji se često viđa. Meni ovaj pokret više liči na neku gracioznu mačku, nekog geparda koji nehajno prolazi i ostavlja sve oko sebe zatečene tim spojem prirodne lepote i neke unutrašnje otmenosti.
U engleskom jeziku postoji reč koja takvu fizičku građu zove “slenderness” – idealna razmera udova i tela koja stvara utisak retke lepote. Kod nas se to zove, jednostavno, stas.
Dakle, prisustvujete jednom “stasu” koji vam se prikazuje u svoj svojoj lepoti. Ali, naravno, ne zaboravite na muziku. Osetite ovu dobru house stvar. Ne dozvolite da ostane u senci. Jer, i muzika doprinosi ukupnom utisku koji ostavlja telo.
Dakle, za muškarce koji vole žene. Za žene koje vole žene. Za one koji vole House. Nema reči. Nisu ni potrebne. Samo pokret ženskog tela koje zavodi...(mmmm, i ta dobra guza...)
(Lifelike & Kris Menace – Discopolis (Defected )


Dok je prošla stvar bila više “tvrdo” sexualna, ova je sexualno romantična. Skupila se grupa fenomenalnih glasova na čelu sa Quinsy Jones-om i Barry White-om i uspela da stvori potentnu sexualnu atmosferu preko “ljubavne tišine” koja osvaja svojom nežnošću, svojom opuštenošću, svojom suptilnošću.
Glasovi su potpuno različiti – od jednog skoro dečačkog ali vrlo osećajnog, do onog drugog toplog i dubokog da dublji ne može biti. Između tih suprotnosti se nalaze i drugi interesantni muški glasovi koji doprinose ljubavno – sexualnoj čaroliji. Kroz svo to “zaneseno” višeglasje se na fenomenalan način prikazuje muška ljubavna opsednutost ženom i žudnja za dubljim intimnim odnosom sa njom.
Muzika je spora, osećajna, sa snažnim sexualnim nabojem koji izvire iz svakog tona. Sviđa mi se kako su glasovi i muzika napravili atmosferu ljubavne čežnje, kako uspevaju da drže pažnju i da pobuđuju emotivno, ljubavno i sexualno u isto vreme.
On želi da mu ona kaže svoju tajnu. Ne bilo koju tajnu, nego onu najtajniju, koja se krije u njenoj “tajnovitoj bašti”. On želi da ona posluša svoje srce i uradi pravu stvar…Ako ona misli da je on taj koji ima ono što joj treba, neka onda uzme to sebi za pravo…
Tell me a secret, Oh
Because tonight I want to learn all about the secrets in your garden
I wanna read your mind, know your deepest feelings,
I wanna make it right for you
Baby, show me, let me share the mystery, ohh
Come on, come on, come on, come on, listen to your heart, tonight
Come on, come on, tonight
I know a melody, that we can sing together
I`ve got the secret key to you, baby
Let`s make music, harmonize in ectasy
Come on, come on, come on, come on and sing it to me
Here in the garden, we can make it come alive
Every night (every single night), Oh, your secret garden, Oh, baby
I need to be with you, let me lay beside you
Do what you want me to, all night
Wanna hold you, ooh, baby, can I touch you there
Come on, come on, come on, come on, I can keep you satisfied, baby
Come on, come on tonight,
I`ll take good care of you, that`s what a man is supposed to do
And I`ll be there for you all the time
Let your hair down, let me get you in the mood
Come on, come on, come on, come on, take me, take me with you
Into the garden, where temptation feel so right
Passion can make you fall from what you feel
In the garden, we can make it come alive
Every night, Oh, woman, here in the garden
You know I never wanted anyone
I never wanted anyone as much as I, as much as I want you
I want you to show me, I want you to tell me
I want to feel, all the secrets
If you think I am gonna take care of you
If you think I have got what you need, show you right
And I want to take our time, because we have all night
If you think I am gonna be good to you,
If you think I like what you do, show you right
Oh, gonna be so good to you, baby, Oowee, owee, baby (5X)
(Quincy Jones – The Secret Garden)



EROTIC TRIP

Ova grupa vas vodi na “trip”. Na putovanje. U njoj će vam biti najlakše da odlutate. Da se prepustite da vas misli odvedu na skrivena, tajnovita mesta samo vama poznata. Tamo gde možete da se potpuno opustite. Da uživate u tom sladunjavom erotskom uzbuđenju.
Jer, skoro svaka stvar ima video radnju sa manje ili više erotskih sadržaja.
Erotic Trip stvari su, uglavnom, vrlo spore, mazne. Traže da ih gustiraš. Da ih primiš u sebe čitavom svojom osećajnošću. Pomoći će ti u tome tako što će da te uhvate za ruku. I vodiće te sve dublje i dublje. Onoliko duboko koliko želiš da ideš.
Ovu novinu koja ti pruža samo video bez ikakvog texta ćeš susresti i u nekim drugim zvučnim celinama (House, Electro…). 
To da stvari neće imati uvodnu priču je prilika da se lakše ubaciš u atmosferu grupe i da je dublje doživiš kao celinu. Nećeš biti prekidana nikakvim textom i moći ćeš potpuno da se prepustiš zvuku i slici. Pokretna slika će te, naravno, obuzeti, ali pokušaj da što dublje osetiš i zvuk – tako što, na primer, povremeno samo pažljivo slušaš muziku bez gledanja u video. Tada ćeš još potpunije osetiti čitavu stvar jer će ti biti lakše da se osloniš na spoljašnje uvo i unutrašnje oko.
Ostaje ti samo da se opustiš i uroniš u zvučne slike čulnog sveta. I da uživaš!

(Mabel Lully – Try)
 (Colibri – Plage D' Amour)

(Longniter – High Spirits)

(Private Affair – Come To Me)

(Thierry David – A Familiar Groove)

(Life Audience – While the Sun Was Sleeping)

(Yukiko Iiri – Nobody Can Be)

(Pixelfrog – Amore)

(Monte La Rue – For Your Pleasure)

(Fela Manoz & Obutie Man - This Means Trouble (Original)

(Merge Of Equals – Gravity)



PLAYLIST EROTIC (11 Songs)


PLAYLIST EROTIC SEXY SONG (6 Songs)


PLAYLIST EROTIC TRIP (9 Songs)