January 15, 2020

3X19

Ako ste potpuno novi na blogu i već počeli da čitate ovu stranu, predlažem vam da zastanete. Potrebno je da najpre posetite stranu POČETNA, a posle nje UVOD – obe su sa leve strane ispod slike. Tamo ćete naći neke korisne informacije u vezi bloga koje biste trebali da znate, kao i neke moje predloge o tome kako da pristupite ovom blogu.
Blog je napravljen kao “muzička knjiga” koja se čita kao i svaka druga knjiga – po određenom redosledu. Pošto, naravno, knjigu ne čitate od sredine ili kraja, nego od početka, počnite sa opštim i uvodnim informacijama (POČETNA pa UVOD), koje će zatim dalje usmeriti vaše čitanje, slušanje i gledanje.



AUTHORS' LISTS

Autorske liste su više puta pominjane na blogu. Kao ideja, kao mogućnost koja nije niti bila sasvim izvesna, niti se znalo u kom obliku će biti predstavljena. Sada je sve sasvim jasno. Autorske liste su konačno došle na blog. Došle su da bi ostale i da bi se širile.
Kao što im ime kaže, autorske liste su blog strane na kojima se nalaze autori predstavljeni sa po nekoliko svojih stvari. Dakle, na jednoj strani neće biti samo jedan autor nego njih nekoliko.
Ono što je interesantno je da grupisanje autora na jednoj listi (strani bloga) neće biti po srodnom zvuku, po istom ili sličnom muzičkom stilu, nego po broju stvari kojima se određeni autor predstavlja. To znači da će svi autori, sa istim brojem stvari, biti prikazani na jednoj istoj, zasebnoj listi.
Na primer, svi autori koji u svojoj prezentaciji imaju po 4 stvari (videa) će biti prikazani na posebnoj strani koja jedina na blogu to prikazuje. Oni autori sa po 5 stvari će, takođe, imati svoju zasebnu listu. I tako redom.
Koliko autora će biti na jednoj blog strani će pokazivati broj. Za svaku listu će postojati 2 broja koja su povezana znakom “X” (znak za množenje). Prvi broj će pokazivati broj stvari od svakog autora na listi. Drugi broj će pokazivati koliko autora ima na toj listi, odnosno blog strani.
Znači lista “5X6” ti govori da je to lista autora koji se predstavljaju sa po 5 svojih stvari i da trenutno na toj listi ima 6 takvih autora.
Prvi brojevi na listi (koji pokazuju broj pesama) će biti nepromenjivi. Drugi brojevi će se tokom vremena menjati. Kada neki novi autor uđe u gore pomenutu listu (5x6), ta lista će promeniti svoj drugi (autorski) broj i lista će sada nositi novi naziv – “5x7”.
Ono što je dublji smisao ovakvog pristupa je mnogo puta do sada izrečena poruka da na ovom blogu zvuk dominira a ne reč. Nije bitno kakva je istorija autora, kakav je njihov opus, karijera. Sve to je za neke autore već prikazano u glavnom programu, za neke nije. Zato što to nije najbitnija stvar. Jer, zvuk koji autori prave je njihova lična karta na blogu. Sve ostalo je manje važno. Internet je prepun najsitnijih detalja o autorima – na samo par klikova daleko.
Zato su autorske liste “depersonalizovane”. Umesto imena stoje brojevi. Redosled nije pravljen po važnosti autora nego po broju stvari kojima se predstavljaju. Prvo dolaze liste sa manjim brojem stvari kao što i mi kada brojimo prvo kažemo “jedan” a onda “dva”. Autorske liste su naslagane jedna ispod druge gde je prva lista ova u kojoj se nalaziš. To je lista sa minimalnim brojem stvari – tri. To je donja granica ispod koje se neće ići. Gornja granica nema limita.
Dakle, pošto su autorske liste skupovi autora koje veže ne vrsta muzike, nego broj stvari kojima se predstavljaju, jasno ti je da će se na jednoj istoj listi verovatno naći i autori sa potpuno različitim muzičkim stilovima. Jer, na blogu, kao što se vidi, ima dosta različitih vrsta zvuka i dosta nijansi u okviru tih vrsta.
Na prvi pogled može da bude čudno ovo grupisanje “baba i žaba” na jednom mestu. Ali, na drugi pogled nije čudno. Naprotiv, u skladu je sa misijom ovog bloga. Da ti pomogne da proširiš skalu svoje osećajnosti na što više različitih zvuka. Da shvatiš da bi mogla da zavoliš i nešto što nikada u životu, niti si slušala, niti si pomišljala da bi moglo da ti se svidi. I da možda shvatiš koliko smo zatvoreni, ograničeni. Kako za zvuke, tako i za mnoge druge stvari u životu.
Autorske liste ti, dakle, nude priliku da oslobodiš svoj zvučni potencijal. Da čuješ nešto što, verovatno, inače, nikada ne bi. Ne moraš ako ne želiš. Ali, biće ti tu pri ruci, ako se nekada odlučiš da probaš. Neko će se odlučiti, sigurno. Makar zbog radoznalosti.
Sada je jasno da autorske liste nisu nešto što je stabilno i nepromenljivo. Kao što je već pomenuto, tokom vremena će se liste proširivati – dobijati nove autore koji su dostigli određeni broj u prezentaciji. Neki autori će se šetati kroz liste. Najpre će biti u minimalnoj listi “3”, a onda kako neka njihova nova stvar uđe u prezentaciju, tako će se i oni pomerati – u liste “4”, “5”, itd. A neki autori se neće “šetati” nego će odmah uskočiti u liste sa velikim brojem stvari.
Sve ovo ne znači da je autorima zagartovana trenutna pozicija na listi i da mogu samo da napreduju. Ne, nekima će se smanjivati broj stvari. Mogu čak i potpuno da nestanu sa svih lista. A neki mogu da se dugo zadrže tu gde trenutno jesu. Ili, da rotiraju stvari. Jednu izbace, a istovremeno ubace neku drugu, pa tako zadrže isto brojno stanje ali, sada sa različitim, osveženim opusom.
Ono na šta sigurno možeš da računaš kod autorskih lista su promene. Možda ne tako česte promene kao u Tanzicionim listama, ali da će ih biti u to nema sumnje.
Još jedna stvar na kraju. Kakav je odnos autorskih lista prema glavnom programu bloga i prema tranzicionim listama koje ovde, takođe, postoje (na samom kraju obeležene velikim slovom “T” i brojem)?
Pa, ako ćemo najkraće, onda se može reći da su svi na blogu individualci, a da autorske liste jedine nastupaju kao ekipa. Tu mislim na to da svaki autor ima “tim” svojih stvari. Taj tim kreira određeni zvuk – atmosferu. Dakle, o kvalitetu tima možeš da zaključiš samo ako preslušaš sve stvari koje su u tom paketu i predstavljaju jednu celinu (jednog autora).
Jer, još jednom da ponovim, snaga autorskih lista je u zajedništvu – u doživljaju koji kreiraju kao celina. Kao individualne stvari, jasno je da nisu zadovoljile sve kriterijume kvaliteta prve lige. Jer da jesu, već bi bile u glavnom programu. Ili, ako čak i jesu na tom nivou, onda se zbog nekih drugih razloga (trenutno) ne uklapaju. Isto to važi i za tranzicione liste, s tom razlikom što “tranzicionaši” nastupaju samostalno, a autorske liste kao timovi.
Ali, preslušavanje autorskih celina ćeš morati da radiš uglavnom preko pojedinačnih videa, jer playliste na autorskim stranama nisu obavezne (kao i na tranzicionim). Biće ih možda za neke autore, a za neke neće.
I na kraju, da dodam, da se ne iznenadiš ako u ovim listama naletiš i na par domaćih (mislim i regionalnih) autora.

1. Bon Iver – Wash.

2. Bon Iver – Calgary

3. Bon Iver – Beth/Rest


1. Jorja Smith – A Prince

2. Jorja Smith – Teenage Fantasy

3. Jorja Smith – Carry Me Home (feat. Maverick Sabre)


1. Damien Rice – Elephant

2. Damien Rice – Volcano

3. Damien Rice – Eskimo


1. Iron & Wine – Cinder And Smoke

2. Iron & Wine – In My Lady's House

3. Iron & Wine – Resurrection Fern


1. The Kooks – Cold Heart

2. The Kooks – Chicken Bone

3. The Kooks – Kids

1. Thierry David – Wild Hope
2. Thierry David – Batukhamêsh
3. Thierry David – Alhena

1. Ryan Prewett – More
2. Ryan Prewett – Someone's Gotta Do It
3. Ryan Prewett – Truth Is

1. Jónsi – Grow Till Tall

2. Jónsi – Hengilas

3. Jónsi – Tornado


1. Rhye – Count To Five

2. Rhye – Feel Your Weight (Poolside Remix)

3. Rhye – Last Dance


1. King Creosote & Jon Hopkins – Bats In The Attic

2. King Creosote – Melin Wynt

3. King Creosote – I Am Cellist


1. Destroyer – Song For America

2. Destroyer – Archer on the Beach

3. Destroyer – A Light Travels Down the Catwalk (Acoustic)


1. Llewellyn – Waning Moon

2. Llewellyn – Lover and Soul Mate

3. Llewellyn – Moon (Woman)


1. Esben and the Witch – Argyria

2. Esben and the Witch – No Dog

3. Esben and the Witch – Golden Purifier


1. Fever Ray – Triangle Walks

2. Fever Ray – If I Had A Heart (Familjen Remix)

3. Fever Ray – Red Trails

1. The Black Keys – Gold On The Ceiling

2. The Black Keys – Sister

3. The Black Keys – Lonely Boy


1. David Lynch – Star Dream Girl

2. David Lynch – Last Call

3. David Lynch – I Want You


1. Frog Eyes – New Soft Motherhood Alliance
2. Frog Eyes – Odetta's War

3. Frog Eyes – Violent Psalms


1. Eamon McGrath – Cold Alberta Nights  
2. Eamon McGrath – Heaven Run Me Down

3. Eamon McGrath – Machine Gun Cowboy

1. JMSN – Do U Remember The Time
2. JMSN – Girl (I Used To Know) Feat. Boldy James
3. JMSN – Score