January 11, 2020

T1

Ako ste potpuno novi na blogu i već počeli da čitate ovu stranu, predlažem vam da zastanete. Potrebno je da najpre posetite stranu POČETNA, a posle nje UVOD – obe su sa leve strane ispod slike. Tamo ćete naći neke korisne informacije u vezi bloga koje biste trebali da znate, kao i neke moje predloge o tome kako da pristupite ovom blogu.
Blog je napravljen kao “muzička knjiga” koja se čita kao i svaka druga knjiga – po određenom redosledu. Pošto, naravno, knjigu ne čitate od sredine ili kraja, nego od početka, počnite sa opštim i uvodnim informacijama (POČETNA pa UVOD), koje će zatim dalje usmeriti vaše čitanje, slušanje i gledanje.

TRANSITION LISTS

“T” je skraćenica od “Transition” ili “Tranzicija”. Ime implicira da se tu nešto menja, da prolazi “kroz”, da “protiče”. Što u prevodu znači da se tu nalaze stvari kojima nije zagarantovan ostanak na listi. Liste će se dakle, popunjavati, prazniti, menjati.
T liste sadrže muzičke grupe (Blues, Rock, Punk…, itd) a muzičke grupe sadrže određeni broj stvari muzičkog stila te grupe. Kada se kaže da će u listama biti promena misli se na stvari. One će “cirkulisati” a ne grupe u okviru T lista.
Sve muzičke celine koje postoje na blogu postoje (uglavnom) i u tranzicionim grupama. Samo što tranzicionaši nisu stavljeni na crtu – da se potpuno obrađuju sa sopstvenim uvodnim textom i rečima pesme u glavnom programu. Njima nije dat takav publicitet.
Ne, “transovci” imaju samo video i ništa više. Nema mojih komentara i texta pesme koji prave razmak između stvari. Ovde su jedine reči naziv pesme i ime autora. Videi su skupljeni jedan uz drugi, poređani kao vojnici u stroju.
Dok su muzičke celine imale privilegiju da raspolažu sa po jednom blog stranom samo za sebe (osim u slučaju najvećih celina koje su imale i po nekoliko strana: Electro I, II, III, IV…itd), tranzicionaši će (uglavnom) da sabiju nekolio muzičkih stilova na samo jednu blog stranu. Izuzetaka ima i biće ih verovatno i ubuduće. Na primer, Blues trenutno ima samo svoju stranu (koja ide ispod ovog uvoda). Rock ima čak dve zasebne strane (jedna za klasiku, druga za ostale vrste Rock-a – Alter Rock, Indie Rock…, itd).
Naravno, suština ovde nije u broju nego u kvalitetu. Tranzicionaši stoje, kao što je to već pomenuto, “u drugoj liniji”. Te stvari mogu biti odlične, ali se, ipak, zbog ovih ili onih razloga, nisu našle u glavnom programu.
Osim kvaliteta, kod ovih stvari postoji i više drugih kriterijuma koji odlučuju da li će biti prikazane ili ne?
To može, recimo, da bude simbol ili svedočanstvo nekog mog posebnog perioda života. Neki specifičan trag (romantičan ili neki drugi) koji je neka stvar ostavila u meni. Koja iako sada ni blizu nije toliko moćna kao nekada, ipak, po nekom mom osećaju treba (bar privremeno) da bude tu.
Onda, neka stvar može da utrči i iz treće linije, ako, recimo, ima jako dobar, inspirativan video, koji je umetničko delo sam po sebi, i uglavnom zbog tog videa zaslužuje upad na listu.
Dalje, ovde će se, možda, naći i poneka stvar koja se “krčka”. Koja samo što se nije našla u glavnom društvu. Možda mi treba malo više vremena da je osetim. Na samoj je ivici, ali, ipak, još uvek nije uskočila u prvu ligu.
Svi ovi razlozi, takođe, ne moraju da budu samo pojedinačni, nego može da ih ima više – da budu u paketu za neku konkretnu stvar.
Kao što samo ime asocira, stvari u tranzicionim grupama nemaju zagarantovan ostanak u grupi. Jer, u njihovoj prirodi je da se kreću. Neke će ostati za stalno, a neke će da cirkulišu – da ostanu duže ili kraće vreme.
Kada se izgube, neke stvari mogu i ponovo da se vrate. Ili, da budu tu samo par nedelja ili meseci, a onda da nestanu zauvek.
Nekome će baš da se dopadne ovakav koncept jer može neometano da uživa u play listi sličnog zvuka, bez da mora da se susreće sa gomilom reči koje se umeću između videa. Ovde je sve vrlo blizu. Videi su jedan uz drugi, na razdaljini od samo jednog klika.
Tranzicione liste će uglavnom imati i svoje playliste u dnu strane, što ne znači da će te playliste sadržavati sve pojedinačne videe. Sigurno je da neće ako se osim YouTube-a na toj strani nalaze i drugi muzički plejeri (Dailymotion, Vimeo). Jer, playliste na blogu su trenutno vezane samo za YouTube.

Spisak Tranzicionih lista sa Grupama:
T1 – Blues & Blues Rock
T2 – Rock (Classic)
T3 – Rock (AlterRock, Metal, IndieRock…)
T4 – Punk (PunkRock, PunkElectro, PunkIndie...)
T5 – Funk & Funky
T6 – R&B (R&B Old School: R&B Dance, R&B&Soul)
T7 – Pop, Love, Sentimental, Etno
T8 – Sensual, Erotic&Sexy
T9 – House (HouseMix, -Dance, -Deep) & Disco
T10 – Electro I, II (ElectroDance, -Disco, -Mix, -Groove, -Trance, -Smooth)
T11 – Electro III, IV (ElectroJazz(Funk), -JazzGroove, -Kevin&Germain, -Alternative, -Etno, -Swing)
T12 – Lounge (Lounge, LoungeLoose, LoungeDance)
T13 – Chill (Chill, -Ambient, -Romance, -Dance, -Disco)
T14 – NewAge, Ambient, Sounds
T15 – Alter I, II, III (AlterMelancholly, -Ballad, -Inspirion, -Holyc, -Trip, -Pop, -NewWave, -Dance, -Folk, -FolkRock, -PopRock)
T16 – Indie I, II, III, IV (IndieMelancholly, -Trip, -Acoustic, -Folk, -FolkPop, -FolkRock, -Holyc, -Inspirion, -Sensual, -Pop, -PopRock, -NewWave, -Dance, -TeenAcoustic, -TeenPop, -TeenPopRock, -TeenRock)
T17 – Dephased & InBetween

Blues & Blues Rock

Hopkins Brothers – Little Girl

Corey Harris – Mr Turner

Skip James – Devil Got My Woman

Jessie Mae Hemphill – Black Cat Bone

Junior Wells – Ways Like An Angel

Junior Wells–Pleading the Blues

Studebaker John & The Hawks – Blue Feelin'

Meena Cryle & The Chris Fillmore Band – It Makes Me Scream (Live)

Eric Clapton – Double Trouble

Buddy Guy – Rememberin' Stevie

Studebaker John & The Hawks – Without You

Guitar Pete – Gasoline

The Black Keys – Work Me

The Black Keys – Busted

Nick Waterhouse – I Can Only Give You Everything

Canned Heat – On The Road Again

John Mayall And The Bluesbreakers – Crocodile Walk

The Yardbirds – Drinking Muddy Water

Byther Smith – Tell Me How You Like It

R.L. Burnside – It's Bad You Know

Canned Heat – Going up the Country (Woodstock’69)

Marvin Sease – Hoochie Momma



PLAYLIST T1 BLUES & BLUESROCK (16 Songs)